Elämää putkiremontin naapurissa

Elämää putkiremontin naapurissa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Asun kerrostalossa, jossa on meneillään linjasaneeraus - putkiremonttinakin tunnettu. Asuin vajaan vuoden verran putkiremontin naapurina ennen kuin muutin evakkoon. Melusta, kolinasta ja käytävillä pyörivistä työmiehistä tuli arkipäivää. Hermoja koeteltiin toden teolla, kun remontti siirtyi omaan rappuuni ja viereisiin asuntoihin.

Meteliä, pölyä ja unisia aamuja

Remontista aiheutuva meteli sai veren kiehumaan. Kuului naputusta, porausta ja kolketta. Työt alkoivat täsmällisesti joka aamu seitsemältä ja heti kaikkein äänekkäimmällä työllä. Olin varma, että joku tulee seinästä läpi. Oli aamuja, jolloin piikkauksen ääni pärisi vuoron perään herätyskellon kanssa. Hoidin aamutoimet korvatulpat ja isot kuulokkeet päässä. Raivostutti, mutta ei auttanut kuin hengittää syvään. Piinallisin melu kesti noin viikon verran.

Remonttia tehtiin myös viikonloppuisin, joten pitkät aamu-unet jäivät. Yhtenä lauantai-aamuna "nukuin" pitkäksi venyneen illan jälkeen (suom. krapulassa) korvatulpat korvilla, kun seinän toisella puolella tärisi. Päässä jyskytti ja mietin, miksi ihmeessä asun täällä vielä. Muutto ei kuitenkaan tässä vaiheessa ollut vielä mahdollista, joten pärinät ja tärinät oli vain kestettävä. Arkisin kävin onneksi töissä. Viikonlopputöiden piti olla satunnaisia, mutta niistä tuli enemmän sääntö kuin poikkeus.

Rappukäytävät oli vuorattu pahvilla ja muovilla. Nurkissa lojui koneita, säkkejä, laatikoita ja työvälineitä, joita sai väistellä. Valkoinen pöly tunkeutui asuntooni asti. Lattialla näkyi valkoisia kengänjälkiä ja eteistä oli turha siivota.Elämää putkiremontin naapurissa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Mitä täällä tapahtuu?

Harmaita hiuksia pölyn lisäksi aiheutti tietämättömyys. Remontin etenemisestä ei tiedotettu oikeastaan lainkaan. Joskus ilmoitustaululla oli lappu vesikatkoksista. Vuokra-asuntoni omistaja ei tiennyt sen enempää. Tiedossa oli ainoastaan remontin alkamis- ja päättymispäivä. Oman asunnon remontin aikana huoneistossa ei voisi asua lainkaan. Jostain pitäisi evakkoasumus löytää.

Mielessä pyöri tuhat asiaa: voiko asuntoon jättää remontin ajaksi tavaroita? Mitä pitää suojata? Mistä saan suojamuovia? Onneksi tajusin kysyä naapurilta, joka kertoi omasta remonttikokemuksestaan. Häneltä sain hyödyllistä tietoa ja vinkkejä, joita en muuten olisi saanut.

Viimeinen kuukausi ennen evakkoon muuttamista oli raastavin. Ärsytystasot nousivat huippuunsa, kun remonttityön touhussa oli katkaistu puhelinkaapeli. Olin koko kuukauden ilman kiinteää nettiä, mikä on netissä työtä tekevälle ihan järjetöntä. Pihalla aloitettiin kaivutyöt, jotka hankaloittivat kulkemista. Ulko-ovella oli siltaviritelmiä, ja jossain vaiheessa piti kulkea kellarin kautta ulos. Näin kauhukuvia, kuinka joudumme kantamaan muuttokuorman esteradan läpi.

Kauhukuvat eivät onneksi toteutuneet, vaan muutto evakkoon sujui varsin mallikkaasti. Suojausmuovin sain remonttifirmalta soitettuani ensin pari puhelua työnjohtajalle. Suurimman osan tavaroistani tungin vinttivarastoon ja kaappiin. Kaapin ovet suojasin myös muovilla.Elämää putkiremontin naapurissa. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lopussa palkinto odottaa

Vuosi sitten en tiennyt, mistä putkiremontissa on kyse. Kauhutarinoita metelistä, sotkusta ja remontin venymisestä kuulee yleensä tädin kaiman serkuilta. Osa tarinoista pitää varmasti paikkansa, mutta se pitää kokea itse ymmärtääkseen. 

Muutaman kuukauden päästä muuttorumba koettaa taas. Kotona odottaa toivon mukaan silloin kokonaan uusi wc ja keittiö. Se auttaa jaksamaan remonttihelvetin läpi.

Vuokralaisena olisin voinut tietysti vain etsiä uuden asunnon, mutta kaikesta huolimatta viihdyn kodissani.Yksi putkiremontti elämässä saa kuitenkin riittää.

 

Onko sinun taloyhtiöösi tulossa putkiremontti? Nyt etsitään pian alkaviin tv-ohjelman kuvauksiin putkiremontin kynnyksellä olevaa taloyhtiötä sekä sen asukkaita.

Hae mukaan ohjelmaan

kommentit

Urakoitsija ei todellakaan kerro kaikkea mihin pitää varautua. Ikään kuin eivät itse osaisi asettua kerrostaloasukkaaksi, joka joutuu putkiremontin alle. Ja vaikka lopputulema olisikin uudet putket ja kenties uutta pintamateriaalia kylppäriin, voi työn laatu olla heikko.

Lisäksi on tehty viritelmiä, joista ei ennakkoon ollut mitään tietoa. Asukkaan kanssa ei neuvotella muutoksista jotka ehkä ovat välttämättömiä, mutta eivät ole asukkaalle mieleen, tai joiden toteutukseen asukas voisi vaikuttaa. Muutoksista saatetaan ennakkoon antaa väärä kuva. Esim. meillä sanottiin, että kylpyhuoneen katto madaltuu n. 20 cm. Tosiasiassa se madaltui yli 30 cm niin että suihkuseinä juuri ja juuri sinne mahtui (taloyhtiö vaati sähkölaitteista johtuen ylikorkean), mutta vesi ei kulje suihkuseinän alta lattiakaivoon. Tämä vain yksi lukuisista epäkohdista...

Remontin päiväjärjestyksestä kerrottin, että työt alkavat klo 7, mutta meteliä aiheuttavia töitä tehdään klo 8-16, ja arkisin. Tosiasiassa ensimmäiset työmiehet saapuivat 6-6.30 jolloin myös meteli alkoi, ja töitä tehtiin joskus lauantaisin ja sunnuntaisinkin ja aamusta. Vaikka sitä tehdään viereisessä rapussa kyllä meteli vanhassa talossa kantautuu viereisiinkin rappuihin.

Uudet putket sitten... aiemmin ei lorinaa kuulunut. Nyt kaikki yläkerrasta lasketut vedet lorisevat iloisesti alemmissa kerroksissa. Olikohan äänieristys huomioitu, jos se nykyään on edes tapana? Ei uusissakaan asunnoissa lorise.

>Yksi uhri Pe, 2013-08-09 09:09

Putkiremonteissa pitäisi enemmän tutkia myös uusia menetelmiä, eikä suoraan niitä diskata. Moni insinööritoimisto hylkää ne jo varmaan sen vuoksi, että ne vähentävät heidän työtään.
- Viemärit voi hyvin sukittaa/putkittaa/pinnoittaa - mitä nimitystä ja tekniikkaa sitten mikäkin firma käyttää.
- Puhtaat vedet voi vetää pintavetoina esimerkiksi komeroiden kautta. -- Kylpyhuoneita ei välttämättä tarvitse uusia samalla, asukkaat voivat tehdä sen oman tilanteensa mukaan (tietenkin huomioiden ongelmatapaukset). Taloyhtiö tietenkin valvoo eritykset jne. Tällöin urakka-aika on paljon lyhyempi ja vaiva asukkaille pienempi.

Moni ei varmaan huomioi sitä, että massiivinen perinteinen urakka sulkee portaikkoja/linjastoja kuukausiksi, jolloin pitää olla väistöasunto. Sellainen voi maksaa jopa 1000e/kuukaudessa.
Sillä rahalla teettää jo kummasti omaa kylpyhuoneremonttia. Silloin nimittäin todennäköisesti voi helpommin asua asunnossa, käyttäen esimerkiksi taloyhtiön saunatiloja tms.
Näin meidän taloyhtiössämme on suunniteltu.

YLE voisi selvittää kattavan kansainvälisen toimittajajoukkonsa kanssa, mitä muissa maissa tehdään. Vanhenevat ne putket sielläkin. Ruotsissa on paljon samanlaista kerrostalorakentamista kuin täälläkin. Miten Saksassa, Hollannissa jne. Englantiin ei kannattane mennä kyselemään, he taitavat olla aika takapauista joukkoa tässä.

>Uutta tekniikka Pe, 2013-08-09 10:55

Meillä tehtiin kyseinen remontti ilman suurempaa häiriötä. Työt alkoivat aamulla 8:30 (kyseessä olivat virolaiset työntekijät). Kylpyhuone ja sauna ovat nyt kuin uudisasunnossa. Uusi suihkukaappi on erittäin kätevä. Alakerran joka-aamuisesta (kello 5)ja kovaäänisestä suikuttelusta on vain katkera muisto jäljellä.

>Mukavaa Pe, 2013-08-09 10:47

Kerrohan nyt vähän enemmän. MIssä kaupungissa, millä menetelmällä, kuinka kauan kesti?

>Kerro lisää Pe, 2013-08-09 12:24

Asumme Helsingissä 30-vuoden ikäisessä talossa. Remontti eteni koko talossa hitaahkosti, kohdallamme se kesti viikon verran. Menetelmästä en osaa sanoa juuri mitään. Kylpyhuoneen ja saunan seinien ja lattioiden kosteuseristystä korjailtiin, vesijohdot, suihkukalusteet, lavuaarit ja WC-pöntöt uusittiin. Viimeiseksi lattiat ja seinät vielä kaakeloitiin. Seinien kaakeleissa tapahtui värivirhe, joten saimme hyviksenä tämän loistavan suihkukaapin entisen pelkän suihkuseinän tilalle. Olimme päivät töissä ja käytimme taloyhtiön saunatiloja hyväksemme.

>Mukavaa Pe, 2013-08-09 17:24

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä