Joulukalenterit telkkarissa - Tonttu Toljanterin upouudet seikkailut

Tonttu Toljanteri tonttujen tonttuna 2013. Kuva: Yle Kuvapalvelu, Laura Pohjavir

Tonttu Toljanteri tonttujen tonttuna on vuoden 2013 tv-joulukalenteri, joka on kirjoitettu menneiltä vuosilta tutulle suositulle sankarille. Näin tarina kulkee:

"Toljanteri innostuu joululahjapakettiin menossa olevasta Mestarietsivän käsikirjasta ja alkaa leikkiä salapoliisia turhan innokkaasti. Pukki ja Muori käskevät Toljanteria rauhoittumaan, ennen kuin joku säikähtää pahanpäiväisesti. Toljanteri määrätään hakemaan turvatarkastettuja leluja paketoitavaksi. Tehtävä osoittautuu vaikeaksi, sillä tarkastamon Irmeli on niin varovainen, ettei lahjoista mikään tunnu tarpeeksi turvalliselta joulupakettiin. Irmeli suostuu luovuttamaan ainoastaan yhden paperiarkin, josta siitäkin voi joku varomaton saada paperihaavoja.

Tarkastamosta tullessaan Toljanteri näkee vilahduksen tontusta, jonka luulee leikkivän piilosta. Hyvillään siitä, että edes jollakin on vielä leikkimieltä jäljellä, Toljanteri säntää tontun perään ja väittää kädessään olevaa paperia pidätysmääräykseksi.
Tonttu osoittautuu pieneksi tytöksi, joka on kovasti säikähtänyt Toljanterin kohkaamista. Pukin ja Muorin ennustus on käynyt toteen. Hädissään Toljanteri vakuuttaa laskeneensa leikkiä ja auttaa tyttöä keräämään pudottamansa kamppeet. Niistä paljastuu kuitenkin monenmoista epäilyttävää, mm. kartta Korvatunturin parhaista piilopaikoista. Toljanteri uskoo saaneensa käsiinsä vakoojan.

Pukki joutuu selvittelemään Toljanterin uusinta salapoliisilöydöstä, mutta nyt Pukkia naurattaa. Toljanteri ei taida muistaa, mitä aikaa elellään. "Vakoojia" liikkuu muistiin merkitsemässä hyviä ja huonompia töitä - myös Korvatunturilla. Toljanteri ymmärtää ottaneensa kiinni Tonttujen tontun, jonka tehtävänä on tarkkailla tonttujen käytöstä joulun alla. Nyt tämä on itku silmässä, sillä pestin pitäisi olla salainen. Toljanteri vannoo, että unohtaa tytön ja tapaamisen tuota pikaa, mutta Juuli on toista mieltä. Salaiset tarkkailuasemat ovat nyt paljastuneet. Tyttö ehdottaa, että innokas salapoliisi Toljanteri tuuraisi häntä tehtävässään sillä aikaa kun hän kartoittaa uudet piilot. Pukki epäröi, mutta Toljanteri muistuttaa, että lapsia täytyy kuunnella.

Niin tulee Toljanterista Tonttujen tonttu, ja Juuli lähtee Korvatunturilta keventynein mielin. Pukki ja Muori sen sijaan jäävät levottomina odottamaan, mitä siitä mahtaa seurata, kun Toljanteri uuteen toimeensa tarttuu?" Tonttu toljanteri tonttujen tonttuna. Kuvassa Juuli (Karoliina Vanne). Kuva: Laura Pohjavirta, Yle Kuvapalvelu
Yle Femman joulukalenteri Tommin supersohva esitetään 1.12. alkaen klo 18.00.

Joulukalenteri 50 vuotta -kokonaisuudessa nähdään 25. – 27.12. TV2:ssa klo 9.30 nostalgisia joulukalenterikoosteita eri vuosilta. Ensimmäisenä nähdään kooste vuosilta 1970, 1978, 1981 ja 1982.

Sinulle, joka haluat jo kurkata päivään 24 varmistetaan, että Yle TV2:ssa esitetään takuuvarmasti  jo vuodesta 1999 asti esitetty Lumiukko (klo 11.28) - sekä jatko-osa tälle klassikolle: Lumiukko ja lumikoira (klo 11.55).  Jatko-osa nähtiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Myös tässä tarinassa katsojan tempaa mukaansa taianomainen seikkailu, jossa yhdistyvät rakkaus, menetys sekä ystävyys. Lumiukko ja lumikoira. Yle KuvapalveluLumiukko. Yle Kuvapalvelu

kommentit

Hei!

Miten niin suosittu ohjelma kuin Joulukalenterin tonttu Toljanteri voidaan lopettaa, jos tekijät haluaisivat jatkaa? Ohjelma on YLE:n kaikkien aikojen suosituin joulukalenteri ja sopii niin lapsille kuin aikuisille. Kunto Ojansivun mukaan ohjelmaa on moitittu pelottavaksi, mutta onko kukaan sattunut katsomaan aamuisia piirrettyjä, joissa hirviöt ja robotit melskaavat ja teurastavat toisiaan. Vain yksi kausi saattoi olla "pelottava" (ns. konniaiset), mutta sekä päähahmo että Viänänen päinvastoin opettavat, että lasten tulisi olla kilttejä tai joulupukin raporttikirjaan voi tulla miinus. Eikö tämä ole koko suomalaisen joulupukkiperinteen mukainen periaate. Tuntemamme Joulupukkihan kysyy "Onkos täällä kilttejä lapsia". Toivon, että lastenohjelmien toimitus ja YLE yhtiönä kuuntelisivat meidän katsojien mielipidettä.

>Simo To, 2013-12-12 16:10

Tonttu Toljanteri esiintyi ensi kerran Joulukalenterissa v. 1989. Tuolloin juhlittiin Joulukalenterin 40-vuotista historiaa. Mainittuna vuotena YLE:n molemmat kanavat tekivät oman kalenterinsa ja Toljanteri teki ensiesiintymisensä Kakkosella. Toljanterin historia ulottuu siis 24 vuoden päähän eli kokonainen sukupolvi on kasvanut Toljanterin kanssa! Tämä antaa perspektiiviä keskusteluun säilyttää tonttujen tonttu ohjelmistossa myös jatkossa, kun tekijätkin ovat ilmaisseet tahtonsa jatkaa. Puheet tontun pelottavuudesta tuovat mieleen vaikkapa Röllin hahmon - eikös se ole ihan oikeasti pelottava. Maamme joulupukkiperinne lähti todella kammottavista melskaavista olkipukeista eivätkä oman lapsuuteni pahvinaamaritkaan olleet mitenkään sympaattisia. Koko keskustelusta voisi vetää hupaisan yhtymäkohdan tämänvuotisen tarinan lapsia ylisuojelevaan Lelutarkastaja Irmeliin, joka hylkää kaikki lelut liian vaarallisina lapsille. Mutta eiköhän vanha Kunnon (sic!) Toljanteri hoida homman kotiin ja pelastaa joulun - myös tulevina vuosina, toivon.

>Tapsa Pe, 2013-12-13 16:46

Tonttu Toljanteri esiintyi ensi kerran Joulukalenterissa v. 1989, jolloin juhlittiin Joulukalenterin 40-vuotista historiaa. Toljanterin historia ulottuu siis 24 vuoden päähän eli kokonainen sukupolvi on kasvanut Toljanterin kanssa! Tämä antaa perspektiiviä keskusteluun säilyttää tonttujen tonttu ohjelmistossa myös jatkossa, kun tekijätkin ovat ilmaisseet tahtonsa jatkaa. Puheet tontun pelottavuudesta tuovat mieleen vaikkapa Röllin hahmon - eikös se ole ihan oikeasti pelottava. Maamme joulupukkiperinne lähti todella kammottavista melskaavista olkipukeista eivätkä oman lapsuuteni pahvinaamaritkaan olleet mitenkään sympaattisia. Koko keskustelusta voisi vetää hupaisan yhtymäkohdan tämänvuotisen tarinan lapsia ylisuojelevaan Lelutarkastaja Irmeliin, joka hylkää kaikki lelut liian vaarallisina lapsille. Mutta eiköhän vanha Kunnon (sic!) Toljanteri hoida homman kotiin ja pelastaa joulun - myös tulevina vuosina, toivon.

>Tapsa Pe, 2013-12-13 16:50

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä