Käsityö elämässä -lyhytelokuvakilpailu näyttää, miltä käsityöt tuntuvat

Käsityö elämässä -lyhytelokuvaäänestys on käynnissä käsityön juhlavuoden nettisivuilla. Lapin yliopistossa graafista suunnittelua opiskelevan Vilja Tuohinon ajatus omasta elokuvasta oli nopeasti toteutuksessa, kun tieto kilpailusta tuli. Video on tehty rotoskooppaus-animointitekniikalla, jossa elävän näyttelijän päälle animoidaan hahmo.

- Kuvasin videon pienessä opiskelijakämpässäni Rovaniemellä. Piirsin kuvia yökaudet, jotta saan animaation ajallaan valmiiksi. Kuvia tarvittiin 427 kappaletta, summaa Vilja.

Kuva: Vilja Tuohino

- Vaateompelu on kaikista käsitöistä eniten omaa sydäntäni lähellä. Halusin kertoa tarinan, jossa yksinkertaistetusti kuvataan vaatteen valmistuksen vaiheita suunnittelusta päättelyyn, ja kuinka omatekoisesta vaatteesta saa juuri haluamansa näköisen. Ja kuinka ihanaa on pitkän prosessin jälkeen pukea päälle omin käsin ommeltu mekko! Vilja kertoo.

Käsityön juhlavuoden lyhärikilpailun kuvat riemastuttavat: nuoren miehen intohimoista pienoismallirakentamista autotallissa, käsinnyplättyä pitsiä mustissa tennareissa, jättimäinen puurimarakennelmaveistos josta syntyy lopulta hanska - ja nämäkin nuorten miesten tekeminä.

Lyhytelokuvakilpailu näyttää käsitöiden tekemisen flow-tilavaikutuksen kuvina.

- Minulle antoisaa käsillä tekemisessä on vapaus ilmaista itseäni, oli kyse sitten vaatteesta, maalauksesta tai animaatiosta. Nautin siitä, että ompelemalla on mahdollista tehdä yksilöllisiä omannäköisiä vaatteita niin kirpparilta, kangaskaupasta kuin äidin varastoista löytyvistä kankaista. On hienoa nähdä omien taitojen kehittyvän ja haastaa itseään vaikeilla kaavoilla, miettii Vilja.

Flow-tilaa rytmittävät ajatuskatkot ja punaiset posket.

- Vihaan, kun asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, esimerkiksi kun oikean värinen lanka loppuu tai ompelukone temppuilee. Olen melko tarkka ja pyrin tekemään ompelukseni mahdollisimman siististi. Välillä olen hyvinkin lyhytpinnainen ja usein vannon itselleni, etten enää koskaan ompele mitään... kunnes huomaan taas olevani suunnittelemassa uutta mekkoa tai hametta.

2013 on käsityön juhlavuosi, ja Suomi täynnä käsityötapahtumia.Taidon ja käsityön viikkoa vietetään 8.–14. huhtikuuta.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Käsityön juhlavuosi 2013 

Käsi- ja taideteollisuusjärjestö Taito ry ja Suomen käsityön museo ovat nimenneet vuoden 2013 käsityön juhlavuodeksi.

Taito-järjestön perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta ja Suomen käsityön museon perustamisesta 125 vuotta.

 

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä