Taitellussa liinassa säilytetään, kuljetetaan ja lahjoitetaan
Ennen vanhaan Suomessakin pakattiin säännönmukaisesti eväitä ja tarvekaluja erilaisiin nyytteihin ja nyssäköihin. Vanha, perinteinen kankaaseen kietominen tai kankaassa säilyttäminen on nyt nousussa: japanilainen furoshiki-perinne kiinnostaa ihmisiä myös Japanin ulkopuolella.
Vaikka lounasrasia kääritään Japanissa vieläkin usein kangasnyyttiin, furoshikin eli neliönmallisen liinan käyttäminen kantovälineenä on vähentynyt paljon; ei ole yllätys, että Japanissakin käytetään muovikasseja.
Netissä furoshiki-keskusteluihin ja taitteluohjeisiin liitetään vahvasti ympäristönäkökannat. Vuonna 2006 Japanin ympäristöministeri esitteli uusia furoshiki-kankaita, joiden kuidut on valmistettu kierrätetyistä juomapulloista. Ministerin toiveissa oli, että kankailla voisi korvata muovisten ostoskassien käytön.
Ohjeet furoshiki-taitteluun
- Furoshiki on esteettistä sekä helposti sovellettavaa. Eväitä, matkatavaroita, pieniä ostoksia, kirjoja ja läppäreitä voi hyvin kantaa tai säilyttää solmitussa kangasnyytissä.
- Vaikka olisit epäonnistunut origamien taittelussa, ei kannata pelästyä furoshikia! Taittelu solmuineen ja taitoksineen on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista.
- Furoshiki-kankaita on monenlaisia ja monenkokoisia. Saatavilla olevat taittelu- ja solmintaohjeet ovat pääasiassa neliönmallisille kankaille.
- Materiaalina arkinen ohuehko puuvillakangas toimii hyvin, mutta esimerkiksi lahjan paketointiin sopii paremmin arvokas silkki.
- Tavallisimmat furoshiki-kankaat ovat 45 - 90 senttimetriä leveitä. Kankaan koko riippuu siitä, mitä nyyttiin halutaan kääriä.
- Vaikka taitto- ja sidontaohjeita on monenlaisia, selviää tavallisimmista esineistä muutamalla perusajatuksella. Käytä solmuina merimiessolmua.
- Furoshikiin on helpoin kietoa säännöllisen muotoinen esine tai melko säännölliseksi pinottavia esineitä. Lisäksi monet taittelut sopivat myös epäsäännöllisille esineille tai irtotavaralle.
- Furoshikia voi käyttää arjessa vaikkapa limupullojen 2-packin korvaajana, kypäräpussina, eväslaukkuna, kirjakassina, läppärinsuojuksena tai meikkipussina. Eikä kannata unohtaa perinteistä käyttötapaa eli lahjan paketointia furoshikiin.
- Sopivaa kangasta voi metsästää suosikkikangaskaupasta tai ikiomasta tilkkukaapista - virallisia fursohiki-kankaita on saatavilla esimerkiksi Helsingissä Tokyokanista sekä verkosta tilaamalla.
Furoshiki-ohjeet piirroksina (pdf):
Kokeile ja kerro, mihin sinä furoshikia käyttäisit. Kuvia taitteluista voi lisätä Flickriin HKI furoshiki -sivulle.
Teksti ja kuvat: Vesa Metsätähti
aiheet
linkit
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.