Kasveilla värjääminen

Käsityöopettaja Mari Nummi-Karttunen neuvoi heinäkuussa 2005 Puutarhaunelmien katsojia kasveilla värjäämisessä. Puutarhasta ja luonnosta kerättävä sato on kesällä parhaimmillaan, mutta myös kuivattuja aineksia voi käyttää kasvein värjäyksessä.


Tee näin:

  1. Kerää kasvit.
  2. Pilko tai murskaa kasvit pieniksi. Laita kovat kasvit (esim. kanervat) ensin joksikin aikaa likoamaan.
  3. Laita kasvit kattilaan ja lisää päälle vettä siten, että kasvit peittyvät.
  4. Keitä pehmeitä kasveja vähintään tunnin ajan. Kovia kasveja on syytä keittää jopa kolme tuntia, jotta väri irtoaa kasveista.
  5. Siivilöi kasvit pois liemestä. Rutista kaikki väri irtisiivilöidystä kasvimassasta.
  6. Lisää puretusaineet (kiinnitysaineet) liemeen.
  7. Lisää pestyt, märät langat liemeen.
  8. Keitä lankoja liemessä tunnin ajan yhdessä puretusaineiden kanssa, jotta väri kiinnittyy lankoihin.
  9. Anna liemen ja lankojen jäähtyä.
  10. Huuhtele jäähtyneet langat.
  11. Lisää viimeiseen huuhteluun tilkka etikkaa.
  12. Nyrkkisääntö tarveaineiden määristä: 100 grammaa kuivaa lankaa kohti tarvitaan 5 litraa vettä, noin 1 kg kasvia, 10 % alunaa ja 5 % viinikiveä kuivan langan painosta prosentteina laskettuna.

 

Puutarhaunelmia: Kasvivärjäyksen aakkoset

 

Aiheesta lisää kirjassa: Anu Ranta, Mari Nummi-Karttunen, Ari Karttunen: Annala – Rakkaudesta puutarhanhoitoon.


Takaisin Puutarhaunelmien kysymys-vastausarkistoon

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä