Muokkaa farkut hameeksi

Nyt tehdään farkuista uutta.

- Farkku on erinomaista ja kestävää materiaalia, mutta housuissa se kuluu yleensä ensimmäisenä haaroista tai polvista. Vanhat farkut voi hyödyntää monella eri tapaa. Niistä on helppo väsätä farkkushortsit, hame, laukku tai jopa lankakori.

- Farkkuhame on ajaton vaate, joka on superhelppo tehdä. Perinteisen farkkuhameen lisäksi on olemassa lukemattomia muunnosmahdollisuuksia - vain oma pääkoppa lie rajana. Minä tein perinteisen farkkuhameen.

 Tarvitset:

 • vanhat farkut
 • ompelukoneen
 • lankaa, nuppineuloja, sakset

Tee näin:

 1. Pituus. Mieti, minkä pituisen hameen haluat ja leikkaa lahkeet poikki. Muista saumanvara. Aluksi lahkeet voi jättää reilusti liian pitkiksikin, sillä hameen helma viimeistellään viimeisenä ja vielä siinä vaiheessa voi saksia pituutta pois.
 2. Ratkominen. Avaa ratkojalla auki farkkujen sisäsauma edestä ja takaa. Ratko etupuolen sauma melkein vetoketjuun asti ja takapuolelta sen verran, että saat levitettyä kaartuvan sauman auki.
 3. Huolittelu. Ompele siksak-ompeleella tai saumurilla saumakohdat, jotta ne eivät purkaantuisi. (Huolittele nätisti, sillä osa saumasta jää näkyviin.) Hameenhelmaa ei kannata kuitenkaan vielä käsitellä, sillä luultavasti sitä pitää vielä tasoitella.
 4. Kiinnitys. Kiinnitystapoja on monenlaisia. Voit joko ommella haarojen saumat suoraan kiinni toisiinsa niin pitkälle kuin voi tai sitten antaa entisen jalkovälisauman kaartua toiseen suuntaan. Mallaile ja kokeile, mikä näyttää omasta mielestäsi parhaalta. Aseta nuppineulat saumoihin ja ompele suoralla ompeleella päältä.
 5. Kiilat. Kun asettelet hameen pöydälle, huomaat että hameen alaosaan jää kolmion muotoiset aukot. Leikkaa ylijääneestä kankaasta eli lahkeista aukon kokoiset kiilat tai paikat kiinnittääksesi entiset lahkeet toisiinsa ja huolittele kolmioiden saumat. Kiinnitä ne nuppineuloilla hameeseen. Tarkista että paikkojen kankaansyyt menevät saman suuntaisesti kuin hameen. Ompele suoralla ompeleella kiinni.
 6. Helma. Mikäli teet hametta itsellesi, on sitä hyvä kokeilla matkan varrella. Tasoita helma haluamasi pituiseksi, huolittele, käännä ja ompele.

Ja tadaa - farkkuhame on valmis!

 

 • Voit käyttää myös erivärisiä ja -kuvioisia kiilapaikkoja farkkuhameessasi tai lisätä hameeseen kokonaan uuden helman samasta tai eri kankaasta.
 • Farkkuhameen voi tehdä myös poikkasemalla lahkeet heti vetoketjun jälkeen ja lisäämällä kankaisen alaosan country-tyyliin.
 • Myös salsahame syntyy hetkessä. Kaikenlaiset koristelut tekevät farkkuhameesta hauskan persoonallisen.

Farkkuhame on myös helppo lyhentää

Farkkuja ommellessa kotikoneella kannattaa olla varovainen. On olemassa erityisesti farkkukankaalle tarkoitettuja neuloja, vaikka itse vedinkin ompelut ihan tavallisella ompelukoneneulalla.

 • Paksut kerrokselliset kohdat kannattaa ommella oikein hitaasti. Kaikkein paksuimmissa kohdissa kannattaa käsipyörää rullaamalla avittaa ommelta, ettei neula katkea.
 • Voit käyttää nimenomaan farkuille tarkoitettua keltaista lankaa - mutta ihan tavallisetkin siniset ja keltaiset langat käyvät paremman puutteessa.

Sehän kävi käden käänteessä, eikö?

kommentit

Kaapissani on 5 hyvälaatuiset farkut kun joku ompelisi vain
niistä jotain hyödyllistä!

>Aliisa To, 2011-01-13 22:18

Paikkakunnasta riippuen erilaiset pajat, järjestöt ja kirpparit järjestävät ompeluseuroja, johon farkut kelpaavat varmasti, jos et itse niitä tarvitse. Esimerkiksi Helsingissä Emmauksen ompeluseurat tekevät vanhasta uutta. Tai mitenkäs työväenopiston ompelukurssit? - ulla

>ullav La, 2011-01-15 09:50

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä