Myssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään

Myssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaMyssyfarmi tekee myssyjä suomenlampaan pehmoisesta lähivillasta. Myssyt ja kaulurit syntyvät myssymummojen käsissä, mutta villaiset kravatit isäntä kutoo itse.

Myssymummon pitää olla pöytyäläinen isoäiti, eli kuka tahansa ei käy, kertoo Myssyfarmin isäntä ja entinen purjelautailija Janne Rauhansuu.

Myssymummot tulivat apuun, kun Janne puolisonsa Annan kanssa eivät ehtineet kaksin tehdä kaikkea. Emäntä Anna suunnittelee malliston, ja mummoille annetaan tarkat ohjeet siitä, mitä neulotaan.

– Ei se aina mummoiltakaan onnistu, vaikka olisi tuhat villasukkaa tehnyt. Joskus joutui sanomaan, että sori vaan, nyt ei kelpaa, Janne nauraa.

– On tosi tärkeää, että tuote näyttää hyvältä. Ei tämä kuitenkaan mitään kudontataitureiden kikkailua ole. Aika selkeää pässinlihaa, kaksi nurin kaksi oikein, Anna jatkaa.Myssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Ompeluseuroja ja isännän kravatti

Välillä isäntäpari kutoo myssyjä myös itse. – Illalla kun saadaan lapset nukkumaan, mennään alakertaan kutomaan. Se on parasta parisuhdeaikaa meille.

Myssyfarmilla pidetään myös ompeluseuroja, johon kutsutaan kaikki myssymummot kutomaan yhdessä. – Silloin huomaa kuinka myssymummot innostuvat kertomaan tarinoita ja kyselevät, Janne kertoo.

– Sano vaan et juorutaan. Siin tulee samas käytyy kaikki kylän asiat selväks, myssymummo Terttu huomauttaa nauraen.

Janne kertoo mielellään tarinaa Myssyfarmin villakravatista. Se sai alkunsa Etelä-Afrikassa, jossa Janne oli häävieraana. Pukupussista oli unohtunut solmio, jolloin Janne päätti kutoa sellaisen omin käsin. Kravatista tuli menestys. Edelleen ainoastaan Janne saa kutoa kravatteja.

– Kravatit on vähän niin kuin miesten juttu. Olen ajatellut, että vain miehet kutoisivat niitä. Heti kun tulee semmoinen mies, joka haluaisi auttaa, niin miehet olisivat hyvin tervetulleita. Eikä tarvitse olla isoisiä vielä.Myssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Lampaasta myssyksi

Myssyfarmin myssyt ja kravatit tehdään lähivillasta. Koko tuotantoketju on jäljitettävissä jopa niin pitkälle, että tiedetään minkä nimisestä lampaasta villa on tullut tai ainakin sen samanvärisestä serkusta.

Jäljitettävyys ja tuotteen ekologisuuden merkitys on korostunut paljon. Vaikka kysyntä olisi mitä, ei ikinä tehdä sitä mistään muusta villasta tai siirretä tuotantoa Aasiaan, Anna sanoo.

– Ruoan kohdallahan jo puhutaan paljon jäljitettävyydestä, mutta miksei siitä voisi vaatteenkin kohdalla puhua, miettii Janne.

Myssyjen villa tulee pöytyäläiseltä luomutilalta, mutta ompa Rauhansuun perheellä myös neljä omaa lammasta. Susi-lammas, Bambi-neiti, Paali-Onni ja Mä-lammas antavat villansa kerittäväksi kaksi kertaa vuodessa Myssyfarmin myssyille ja kravateille.Myssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaMyssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaMyssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle OlotilaMyssyfarmilla kutovat kaikki mummoista isäntään. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä