Näin korjaat itse vetoketjun

Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.Näin korjaat itse vetoketjun. Kuva: Kuningaskuluttaja

Lukon kiristäminen

Vetoketjun herkimmin pettävä osa on sen lukko. Käytössä lukon metalli väsyy, lukko löystyy eikä jaksa enää puristaa vetoketjua kiinni. Vaiva voi ratketa lukkoa kiristämällä.

Kiristämiseen tarvitaan pihdit. Pihtejä on hyvä olla paria eri mallia, kapeat kärkipihdit ja tukevammat pihdit. Tavalliset rautakaupan tuotteet kelpaavat.

Alhaalta suljettava vetoketju esim. takissa:

Hivuta jumittunut lukko varovasti alas ja avaa se niin, että lukko on kiinni vain ketjun toisessa laidassa. Purista lukkoa pihdeillä ensin toiselta litteältä sivulta, sitten toiselta. Käännä lukko kyljelleen ja litistä sitä myös tässä suunnassa. Vie lukko vetoketjun alkupäähän ja sulje vetoketju. Jos ketju ei sulkeudu kunnolla, kiristä uudelleen tarvittaessa.

Toisesta päästä kiinni oleva ketju, esim. hame tai farkut:

Vie lukko vetoketjun alkuun. Jos ketjun alapää on piilossa, avaa varovasti muutama tikki, niin että saat ketjun pohjaan asti. Purista lukko pihdeillä kuten edellä. Kun vetoketju sulkeutuu kunnolla, ompele irrotetut tikit paikalleen.

Lukon vaihtaminen

Jos lukko on vanha ja väsynyt, kiristäminen ei välttämättä onnistu. Tässäkään tapauksessa koko vetoketjua ei tarvitse vaihtaa. Lukon vaihtaminen riittää.

Alhaalta suljettava vetoketju esim. takissa:

Hivuta jumittunut lukko alas, avaa vetoketju ja jätä lukko vetoketjun toiselle laidalle. Avaa pihdeillä vetoketjun yläpäästä, läheltä kaulusta pieni hakanen, joka estää lukkoa karkaamasta vetoketjusta. Vedä vanha lukko yläkautta pois.

Vanhan lukon tilalle on tärkeää löytää täsmälleen sopiva uusi lukkoa. Jos uusi lukko on erikokoinen kuin vanha, se ei sulje vetoketjua.

Lukkoja saa ostaa irrallisena käsityökaupoista. Usein lukosta löytyy numero, joka kertoo sen koon. Varmuuden vuoksi käsityöliikkeeseen kannattaa ottaa mukaan vanha lukko ja mieluiten koko vaate, jotta oikeankokoisen lukon varmasti löytää.

Jos sopivaa lukkoa ei löydy irrallisena, voit ostaa myös lyhyen ja halvan vetoketjun ja käyttää siitä vain lukon. Ehjiä lukkoja voi irrottaa vaikka varastoon myös vanhoista, käytöstä poistuvista vaatteista.

Kun sopiva lukko on löytynyt, pujota se yläkautta vetoketjuun. Kokeile, että vetoketju varmasti sulkeutuu. Sulje avaamasi hakanen pihdeillä.

Toisesta päästä kiinni oleva ketju, esim. hame tai farkut:

Avaa muutama tikki, niin että saat lukon ja vetoketjun alapään kunnolla näkyviin. Avaa liimasauma, hakanen tai mikä tahansa, joka estää lukkoa putoamasta vetoketjusta. Poista vanha lukko alakautta. Pujota uusi lukko tilalle niin, että se puristaa vetoketjun molemmat puolet kiinni. Ompele vetoketjun alapää kiinni/sulje hakanen. Ompele avaamasi pistot.

Paksu ketju, esim. laukussa:

Laukussa on usein vetoketju, joka on molemmista päistään kiinni ommeltu. Laukkujen kangas on lisäksi niin paksua, että tikkejä on vaikea avata ja ommella kiinni. Lukon voi vaihtaa katkaisemalla vetoketjun.

Katkaise vetoketju saksilla tai pihdeillä tyvipäästä. Poista vanha lukko. Pujota uusi lukko tilalle niin, että se sulkee vetoketjun. Ompele katkaisukohdan päälle langalla ja neulalla luja ommel. Laita ompeleen päälle liimapaikka (käsityöliikkeistä) tai roudarinteippiä.

 

Ohjeet antoi ompelija Annu Koivumäki BSW-ompelimosta. Lähde: Kuningaskuluttaja, YLE Tutkiva Asia

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä