Ohje palmikoiden neulomiseen

Palmikoiden neulominen. Kuva: Strömsö

Strömsön Leetä kiehtovat perinteiset balttialaiset, irlantilaiset ja islantilaiset kalastajaneuleet. Neuleet ovat yksivärisiä ja niissä on koristeina useita monimutkaisia kuvioita ja palmikoita. Kaikki, jotka ovat joskus yrittäneet neuloa villapaidan tietävät miten paljon aikaa sen tekeminen vaatii - palmikoiden salaisuuden oppiminen vie kuitenkin vain pari minuuttia.
Tarvitset näitä:

  • lankaa ja siihen sopivat puikot
  • palmikkopuikon (eli apupuikon)

 

Neulo kaikki reunasilmukat oikein niin reunoista tulee siistimmät.


Yksinkertainen vasemmalle kiertyvä palmikko
- katso video:

Tee näin

  • Luo 30 silmukkaa (jos lanka ja puikot ovat paksuja, voit luoda silmukat yhdelle puikolle, muuten kahdelle).
  • Neulo 12 o, 6 n, 12 o.
  • Neulo vielä kaksi kerrosta, nurjat silmukat nurin ja oikeat oikein.
  • Kerros 4: neulo 12 n. Siirrä 3 ensimmäistä silmukkaa palmikkopuikolle ja jätä se työn eteen odottamaan. Neulo 3 seuraavaa oikeaa silmukkaa apupuikon takaa. Neulo sitten oikeat silmukat apupuikolta (poista puikko) ja jatka kerros loppuun nurjilla silmukoilla.
  • Neulo 3 kerrosta oikeat silmukat oikein ja nurjat nurin. Jos haluat tehdä useampia palmikonkiertoja, voit aloittaa uudelleen ohjeen neljännestä kohdasta lähtien.

Neulemalli palmikolle. Kuva: Strömsö
Saatavilla on paljon hyviä neulekirjoja, joista voit etsiä inspiraatiota – peruskirjoja neulomisesta tai erikoiskirjoja joiden ohjeilla voi neuloa muun muassa ranteenlämmittimiä tai vaikka uusia lämpimiä vaatteita koirille.

kommentit

kiitti paljon ohjeesta. Montakos silmukkaa tarvitaan ranteenlämmittimeen? 30s riittää ku ranteenlämmitin tulee paljaalle isolle mutta entäs hihanpäälle?

>Riikka La, 2010-10-30 17:45

Pitää neuloa koetilkku siitä langasta, mistä aiot neuloa ranteenlämmittinen, ja sillä neulemallilla, millä neulot. vaikka 20 silmukkaa ja 10 kerrosta. siitä voi jo päätellä neuleen tiheyden. sit mittaat oman ranteen (ja otat huomioon neuleen joustavuuden, miten sen saa käteen) ja vertaat koetilkkuun. tietylle senttimäärälle tietyn verran silmukoita, ja siitä vaan hommiin.

>äiti-ihminen Ma, 2011-01-24 12:57

aivan mahti ohje, kiitos!

>janna Su, 2011-10-02 23:16

Kuvassa näyttäisi olevan kolmella "osalla" tehty palmikko, mutta ilmeisesti ohjevideo ja kirjallinen selostus ovat kahden osan palmikolle. Hämää. :/

>Mau Ti, 2012-08-14 19:45

Kiitos Mau huomiosta. Kuvat vaihdettu, t Ulla

>ullav Ma, 2012-08-20 11:29

lisää kommentti

linkit

Vinkki!

Oikeilla silmukoilla neulotut palmikot tulevat selkeästi esiin kun ne ympäröi nurjilla silmukoilla.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä