Ryijy valitsee ihmisen

Sysimiilu, Timo Sarpaneva, 1949. Kuva: Suomen Käsityön Ystävät, www.kasityonysta

- Se, mikä tekee ryijystä edelleen nykyisin arvokkaan - materiaalin ja työn lisäksi - on ryijyn merkitseminen, kertoo eläkkeellä oleva museoamanuenssi, ryijyasiantuntija Leena Willberg.

- Ryijytarvikepakettien mukana tulee lappu, johon on merkitty ryijymallin markkinoija, suunnittelija ja malli. Siihen kun lisätään kutojan nimi ja kudonta-aika, syntyy jo perintötekstiili, jatkaa Willberg.

Perintöryijyjä löytyy vielä suomalaisilta vinteiltä. Ne ovat arvokkaita muutoinkin kuin rahallisesti.

- Vanhojen ryijyjen merkitseminen olisi aivan yhtä tärkeä niihin liittyvän perimätiedon säilyttämiseksi.

Seinäruusu, Elina Aalto, 2008. Kuva: Suomen Käsityön Ystävät, www.kasityonystavat.fi

2010-luvulla eletään pienten, noin 40cm x 40cm -kokoisten ryijyjen aikaa. Moderneista pikkuryijyistä voi koota seinälle haluamansa kokonaisuuden tai valita vain yhden.

- Ryijyä ei ole perinteisesti valittu sillä perusteella, että se sopisi juuri jollekin seinälle tai että se olisi vaikkapa erityisen kaunis.  Ryijyn on sovittava ihmiselle, liityttävä jollain tapaa henkilökohtaisesti ihmiseen itseensä, kertoo Leena Willberg.

Ryijyn voi tehdä itse valmiille pohjalle ommellen tai kangaspuissa kutoen. Kotimaisten ryijyjen malleja on saatavilla 1700-luvulta asti itse tehtävinä tarvikepaketteina.

Ylen Elävä arkisto kertoo ryijyjen tarinoita. Ryijy on kulkenut tien lämmittävästä peitteestä morsiusryijyn kautta moderniksi sisustustekstiiliksi.

- 1980-90-luvuilla ryijyt kokivat yhden alennustiloistaan, kun ne heivattiin suurimmaksi osaksi pois näkyvistä - niitä pidettiin allergisoivina ja pölyävinä, selittää Willberg.

Huutokauppojen ja vinttien aarteita hinnan tai muun syyn takia kaihtava löytää mieleisensä ryijyn nykyään helposti nettikaupasta - jos jaksaa vain valmistaa sen itse. Vaihtoehtoja ainakin riittää.

Kansanomainen ryijy. Kuva: www.suomenkasityonystavat.fi

kommentit

Oletko tehnyt itse ryijyn? Onko vinkkejä aloittelijoille? Kerro kokemuksista!

>ullav To, 2011-11-24 10:24

lisää kommentti

linkit

1930-luvulla eletään ryijyjen kulta-aikaa. Ryijy löytyy jokaisesta kodista, isompana tai pienempänä. Kotiliesi opasti 30-luvulla valitsemaan huonekalut oikein, niin että ne sopivat ryijyyn - ei päinvastoin.

Keskieurooppalaiset ovat pitäneet pohjoismaista ryijyä hyvin eksoottisena, eikä ihme - ryijyn alkuperä yhdistyy pohjoismaisiin viikinkeihin.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä