T-paidat uusiksi

T-paidat. Kuva: Hertta Päivärinta

- Lojuuko sinulla vanhoja t-paitoja kaapin kätköissä? Mikäli uusille yö- tai urheilupaidoille ei ole tarvetta, voi niitä tuunata itselleen, ystävälle tai lapselle.

- T-paitojen puuvilla ja trikoo on helposti käsiteltävää. T-paita ei purkaannu helposti, joten sitä voi leikata huoletta ihan vapaalla kädellä ja jättää reunat viimeistelemättä.


1. Koristele tylsä t-paita tyylikkäästi

Mustaa t-paitaa voi piristää yksityiskohdilla ja koristeilla. Nyt ovat muodissa ryhdikkäät olkapäät sekä kaikenlaiset ladygaga-henkiset olkapääkoristeet. Minä päätin piristää mustaa tylsää t-paitaa olkapääruseteilla.

Tarvitset:

 • vanha paita
 • paksua kangasta
 • kengännauhaa
 • sakset, neula, lankaa


Tee näin:

 1. Taiteile paksusta kankaasta rusetteja. Leikkaa kankaasta sopivan kokoisia paloja ja huolittele leikkauskohdat. Mikäli kangas on hentoa, asettele se oikeat puolet vastakkain ja ompele kuin tekisit tyynyä - jättäen noin kolmen sentin kokoisen kääntökolon. Käännä kangas oikein päin ja tikkaa parilla pistolla kääntökolo piiloon. VINKKI: Voit myös täyttää kangaskolon vanulla, joilloin saat muhkeita rusetteja. Sido kangas kengännauhalla keskeltä kireälle, niin että kankaasta tulee kaunis rusetti.
 2. Kiinnitä rusetit. Ompele ne t-paidan olkapäihin muutamalla pistolla. Voit myös kiinnittää paitaan enemmänkin rusetteja.
 3. Itse tein aika pieniä koristeita, koska tiedän lahjansaajan pitävän selkeästä tyylistä.  Isommat rusetit sopivat mainiosti koristeeksi myös kangaskassiin tai hiuspantaan.

2. Tuunaa vanha t-paita lapselle

Muistatko ne ihanat, yleensä räikeänväriset lasten hapsupaidat 80-luvulta? Ne tulivat pari vuotta sitten uudestaan muotiin ja niitä sai ihastella ketjumuotiliikkeissä jonkin tovin. Lasten mielestä ne taitavat kuitenkin olla kestosuosikkeja!

Tarvitset:

 • isohkon/pitkä t-paita
 • sakset
 • kynä/nuppineuloja
 • helmiä

Tee näin:

 1. Esivalmistelut. Leikkaa paidasta pesulaput pois sivusaumoista. Jos paita ei ole sileä, kannattaa se silittää, sillä silloin samankokoisten ja -suuntaisten hapsujen leikkaaminen on helpompaa. Merkitse varovaisesti kynällä tai nuppineuloilla kohta, mihin asti leikkaat hapsut (muuten reunasta tulee helposti epätasainen) - ja ala hapsuttamaan.
 2. Hapsuta. Leikkaa paidan helmasta alhaalta ylös noin sentin levyisiä kaistaleita. Kun olet hapsuttanut paidan kauttaaltaan, voit asetella hapsujen päihin niihin tarkoitettuja helmiä, mutta myös ilman pärjää.
 3. Viimeistele. Jos et hapsuta hihoja, leikkaa ne pois, huolittele saumat ja kavenna pusero sivusaumoista siten että hihansuista tulee lapselle sopivat.

Vinkki: Konepesussa hapsut kiertyvät kunnolla rullalle.

Vanhasta t-paidasta voi tuunata myös suositun harsopaidan, ihanan kesätopin tai helpon reikäpaidan. Myös lapsen vanhasta t-paidasta voi tuunata kädenkäänteessä pikkutytölle mekon.

Rakkaista, mutta kulahtaneista printtipaidoista kannattaa ottaa printit talteen. Ne voi joko ommella uuteen samanväriseen t-paitaan, kangaskassiin tai jopa koristetyynyyn. T-paitojen ongelma on usein niiden lyheneminen. Tällöin voi paitaa jatkaa saman- tai erivärisellä kankaalla tai vaikkapa pitsillä.

Mikäli uudelle vaatteelle ei ole tarvetta, voi niistä tietysti myös virkata tyylikkään ja modernin räsymaton.

Lisää ideoita linkeissä!

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä