Tuunaa vanhat vaatteet lapselle sopiviksi

- Harrastan kirpputoreilla nuohoamista ja olen sitä kautta oppinut tuunamaan ja tekemään vaatteista erikokoisia, erimallisia ja erinäköisiä. Myös aikoinaan opiskelijabudjetilla eläminen on pakottanut olemaan luova.

Vaikka minussa on aina ollut DIY-ihmisen vikaa, olen aina ollut käsityönopettajan painajainen. Varmaan menossa on ollut mukana liikaa vauhtia ja mielikuvitusta sekä liian vähän mittanauhoja ja kaavoja.

Tekemäni tuunaukset ovat mutkattomia ja yksinkertaisia toteuttaa vähemmilläkin kädentaidoilla.

Aikuisen vaatteista lastenvaatteita

Aikuisten vaatteista saa aika helposti lapsillekin käyviä vaatteita, kun käyttää mielikuvitustaan. Pienennykset ja kavennukset ovat yleensä yksinkertaisia tehdä. Usein haasteellisinta on tehdä aikuiselle tarkoitetusta mallista, väristä tai kuvioinnista lapselle sopiva. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton. 

 • Aikuisten vaatteet voivat joskus olla malliltaan liian avonaisia lapselle. Tällöin voi pienennyksen lisäksi muuttaa mallia vaikka kangaskaistaleita lisäämällä.
 • Jos vaatteessa on aikuisten kuviointi, sen voi peittää esimerkiksi ompelemalla päälle vanhasta lastenvaattesta printin tai virkkaamalla tai kutomalla päälle lapsekkaan kuvion.
 • Lapsekasta vaikutelmaa voi luoda myös vaikka ompelemalla paitaan lapsen oman nimen. Väriä voi tuoda värjäämisen lisäksi kaikenlaisella koristelulla.

Olotilan Viivi pyysi minua tuunamaan vanhoista vaatteista kouluikäiselle kummitytölle sopivia. Materiaalina oli vanha bilehame, musta toppi ja hailakka, oliivinvärinen trikoopaitapusero.

Ohjeita ja vinkkejä:

1. Pienennä vanha bilehame lapselle sopivaksi

pinkki hameNaisten bilevaatteet sopivat erinomaisesti nuorelle tytölle tuunattavaksi, koska niissä on usein paljetteja, glittereitä ja muita kiehtovia juttuja. Minä olin pienestä asti äitini vaatekaapilla himoitsemassa koreita vaatteita - edes kokeiltavaksi!

Vaaleanpunainen kiiltävä hame on värinsä ja mallinsa puolesta varmasti koululaiselle sopiva lahja, mutta se on aluksi pienennettävä.

Hameita on usein helppo muokata lapselle sopivaksi - mallit ovat yleensä yksinkertaisia.
Tarvitset:

 • vanhan hameen
 • ompelukoneen
 • lankaa, nuppineuloja, sakset

Tee näin:

 1. Mittaa, minkä kokoiseksi hame pitää pienentää. Lyhennys on varmasti jokaiselle helppo homma tehdä - sen sijaan kavennus voi olla haasteellista, jos vaatteessa on sivusaumassa vetoketju ja vuori, kuten tässä vanhassa hameessa.
 2. Pienennä hame sopivaksi. Otin hameen takaosassa olevista saumoista sisään kaksi ja puoli senttiä, sillä hametta piti kaventaa yhteensä viisi senttiä. Yksi vaihtoehto olisi  ollut vetoketjun irrottaminen ja sivuista kaventaminen - mutta minun nopeaan ja mielikuvituksen ohjaamaan tuunaustyyliini se ei sopinut!

  Jos vaatteessa on vuori, se kannattaa ratkoa ompelun ajaksi pois ja pienentää erikseen. Itse olen myös usein poistanut vuorin kokonaan, mutta hameessa se ei ole erityisen hyvä idea.

  Tiedän, että tämä kirpaisee käsityönammattilaista syvältä, mutta koska vanhassa hameessa vuori oli niin istuvasti kiinni päällyskankaassa, kavensin kankaan ja vuorin samalla ompelulla.


2. Tuunaa topista lasten paita

Kuinka mustasta, aika perustopista saisi lapselle sopivan?

toppiKoska musta voi olla lapselle tylsä väri, päätin koristella topin lapsekkaasti, koululaiselle mieluisasksi. Onneksi kaiken maailman härpäkkeet kuten rusetit ja ruusukkeet ovat nyt suosittuja, sillä löysin laatikostani ihanaa vihreää samettinauhaa, josta väsäsin yhdessä glitter-sydämen kanssa  puseroon koristeen.

Toppien olkaimia on helppo ryhdittää ja koristella pitsillä. Itse virkattu tai mummon pitsien uusiokäyttö olisi tietysti paras idea. Itse löysin kaapista vanhaa, joskus ostamaani pitsinauhaa.

Tarvitset:

 • vanhan topin
 • koristenauhoja (silkkisiä, samettisia)
 • vanhan rintakorun
 • pitsinauhaa
 • sakset, liimaa, lankaa, neula

Tee näin:

 1. Rusetti. Tee silkki- tai samettinauhasta kaunis tasainen rusetti. Itse poltin nauhan saumat umpeen, jotta ne eivät purkaannu.
 2. Koru. Kiinnitä, ompele tai liimaa rintakoru tai koru rusetin keskiöön.
 3. Ompele koriste kiinni toppiin.
 4. Pitsiolkain. Leikkaa oikeankokoinen kaistale pitsinauhaa olkaimeen ja ompele se joko käsin tai koneella olkaimeen samanväristä lankaa käyttäen. Tuloksena on pienet, tyttömäiset hihat.

Vinkki: Pitsillä saa helposti lisäolkainta ja piristystä aikuisenkin toppiin. Uskalla kokeilla leveääkin pitsiä: sitä näyttävämmän ja leveämmän olkaimen saat, mitä näyttävämpää pitsiä käytät.


3. Ryhditä vanhaa paitaa muodikkaalla tekoturkiksella

Turkis_pienoisVihreä paitis tuntui aluksi kaikkein haastavimmalta tuunata, koska se oli lapselle hieman epätavallisen värinen ja siinä oli jo valmiiksi taskua ja nappia. Koska paita oli myös hieman maskuliininen, päätin somistaa sen kaapin pohjalta löytyneellä tekoturkiskaistaleella.

Tekokarvakaulus sattui olemaan melkein oikeankokoinen, joten ei tarvinnut muuta kuin kiinnittää se puseroon ensin nuppineuloilla ja sitten käsin ompelemalla. Hihojen lyhennyksen jälkeen muuttui paita koululaiselle mieluiseksi.

Tarvitset:

 • vanhan paidan
 • tekokarvaa tai -turkista
 • lankaa, nuppineuloja, sakset

Tee näin:

 1. Mittaa karvasta sopivankokoinen kaistala kauluksen ympärille. Leikkaa, jos on tarvetta, ja kiinnitä se neppareilla symmetrisesti kauluksen ympärille. Mikäli karvaa on enemmän, voi sitä laittaa myös hihansuihin.
 2. Ompele karva käsin kiinni paitaan.

Muodikkailla tekoturkiksilla on helppo tuunata omiakin vaatteita. Itse löysin pienen vaatekaupan alelaarista tekoturkiskauluksen ja -hihansuut, jotka kiinnitin nahkatakkiini. Karvan saa myös ratkottua pois, jos se ei ole enää mieluinen.

Vinkki: Tuunausten kanssa kannattaa käyttää uskallusta ja mielikuvitusta. Usein jo valmiiksi kotoa löytyvistä jutuista voi löytyä mainioita tuunaustarvikkeita. Kun viimeistelee tuunauksen kauniisti, ei lopputulos jää kotikutoisen näköiseksi.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Mitä ihmeen diytä? Tunne nämä lyhenteet:

DIY = Do It Yourself
TSI = Tee Se Itse

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä