Virkatut muffinit - silmänruokaa herkkusuille

Lee on laittanut pöydän koreaksi virkatulla silmänruoalla; prinsessaleivoksilla, vadelmamuffineilla, mokkamuffineilla, suklaamuffineilla ja pienillä kookospalloilla.

Ennen oli tapana leipoa koristeeksi, ja nyt tämä trendi on tulossa takaisin. Virkatut villakakut ovat sitä paitsi siitä hyviä, että ne ovat kestäviä ja ne on helppo pestä. Muffineja on nopea tehdä jämämateriaalista, ja niiden kokoa ja muotoa voi vaihdella oman maun mukaan. Lisäksi muffinit ovat hyviä lahjoja niin pienille kuin suurillekin. Vauvojen voi huoletta antaa kuolata sellaisten muffinien päälle, joita ei koristella pienillä helmillä. Käsistään kätevät aikuiset voivat käyttää muffinia neulatyynynä, jos herkusta ei tahdo nauttia vain koristeena.

 

Näitä tarvitset:

  • Suklaanruskeaa jämälankaa ja haluamasi väristä lankaa kuorrutukseen
  • Langan paksuuteen sopiva virkkuukoukku, esimerkiksi 3, 3 ½ tai 4 käsialan mukaan
  • Hieman vanua
  • Halutessasi helmiä strösseliksi, sekä ompeluneula ja -lankaa

 

Muffinipallon virkkaamiseksi sinun tulee osata virkata ketjusilmukoita, kiinteitä silmukoita sekä vähentää ja lisätä silmukoita. Jos et osaa virkata, netistä on helppo löytää ohjeita laittamalla jokin noista sanoista hakusanaksi. Yksivärinen muffinipallo on erinomainen projekti aloittelijalle!


Lyhenteet, jotka on hyvä tietää:
kjs = ketjusilmukka
ks = kiinteä silmukka

Lee näyttää ruotsinkielisessä videossa kuinka kookospallo virkataan:

 


Tee näin:

1. Virkkaa 4 kjs ja yhdistä ne renkaaksi. Virkkaa renkaaseen ks:ita. Lisää ks:iden lukumäärää joka kerroksella työntämällä koukku kaksi kertaa samaan kohtaan ja vaihtele virkkaamalla väleihin tavallisia kjs:ita. Muotoile työ tällä tavalla puoliympyrän muotoiseksi. Voit virkata pallon sormituntumalla riippuen siitä, minkä kokoisen siitä haluat. Jos lisäät liian monta silmukkaa, pallosta tulee litteä, mutta silloin voit purkaa muutaman silmukan ja muotoilla uudestaan.

2. Kun työ on puolipallon muotoinen, on aika vähentää silmukoita. Voit tehdä sen hyppäämällä muutaman ks:n yli sen sijaan, että virkkaisit yhden ks:n edellisen kerroksen jokaiseen ks:aan. Vähennä silmukoita alussa varovasti ja vähitellen enemmän, jotta pallosta tulee kauniin muotoinen. Jos haluat tehdä kuorrutuksen, vaihda nyt langan väriä. Virkkaa ensin joka kolmas silmukka uudella värillä, seuraavalla kerroksella joka toinen ja sitten kaikki. Muista, että välillä on ehkä tarpeen vähentää muutama silmukka, ettei pallosta tule kummallisen muotoinen.

3. Kun jäljellä on enää vain pieni aukko, täytä pallo vanulla ennen kuin jatkat kaventamista ja virkkaat viimeiset silmukat.

4. Katkaise lanka, vedä se silmukan läpi ja päättele langanpäät.

5. Virkkaa pieni vadelma tai kukka tai ompele muffinin päälle helmiä strösseliksi. Kookoshiutaleet ommellaan langalla ja hieman pidemmillä pistoilla koko pallon alueelle, kun taas helmet kiinnitetään ompelulangalla. Vadelmaksi virkataan pikkuruinen pallo muutamalla ketjusilmukalla ja kiinteällä silmukalla niin, että siitä tulee pieni muhkura. Kukka voidaan tehdä virkkaamalla muutama ketjusilmukka ja yhdistämällä ne renkaaksi. Virkkaa 3 kjs, yksi ks renkaalle, 3 kjs jne. kunnes olet saanut 4–5 ”terälehteä”, jotka kukin koostuvat 3 kjs:sta.

 

Alkuperäinen ohje Virkade muffins, Strömsö 1.11.2009
Käännös Jenna Yli-Knuuttila

 

kommentit

Ihania!

Ma, 2010-01-11 17:08

Alkokin kummasti tehä mieli
muffinsseja! :D

Ma, 2010-01-11 17:58

hieno idea!

Ma, 2010-01-11 21:34

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä