Avioehto - varmuuden vuoksi

Avioehto. Kuva: Stock.xchng

Otetaan pieni aikalisä romantiikantäyteiseen häähuumaan. Avioliitto voidaan hiukan proosallisesti määritellä puolisoiden oikeudeksi toistensa ruumiisiin ja lompakoihin. Avioerossa kroppa tuskin enää kiinnostaa, lompakko sitäkin enemmän. Kaukaa viisaat puolisot hoitavat tämänkin asian puhumalla etukäteen ja kaiken varalta.

Erotilanteessa kun juttu ei yleensä enää luista. Ei ainakaan kovin rakentavasti.
Ja jottei puheiden sisällöstä jäisi epäselvyyttä, kannattaa periaatteet piirtää paperille. Eli tehdä avioehto.

Veronmaksajien Keskusliiton lakiasian johtaja Vesa Korpela muistuttaa, että vaikka rakkaus olisi ikuinen, avioliitto päättyä aina - joko kuolemaan tai avioeroon.

- Avioehto on hyvä ottaa puheeksi vähän kosinnan jälkeen. Ennen häitä voi  tehdä asiakirjat ja sitten häitten jälkeen heti rekisteröidä ne, kannustaa Korpela. 

 

Tasan vai omat pois

Avioliitto sinänsä ei vaikuta omaisuuden omistukseen. Puolisot vastaavat itse veloistaan. Yhteisen kodin myymiseen sentään tarvitaan molempien suostumus, vaikka asunnon omistaisi vain toinen.

Puolisoilla on avio-oikeus, joka oikeuttaa puolison ensimmäiseksi edunsaajaksi omaisuuden jaossa. Avioerossa ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus tasataan. Varakkaammalta otetaan siis sen verran, että omaisuutta on velkojen vähentämisen jälkeen yhtä paljon molemmilla. 

Mitä omaisuus on, sen saavat puolisot päättää. Teoriassa se vanhemmilta peritty kesämökkikin pannaan puoliksi, ellei avioehto tai vanhempien testamentti toisin määrää. Avio-oikeutta voi kuitenkin rajoittaa avioehdolla. Se voi olla täysin poissulkeva, osittainen tai yksipuolinen. 

 

Nimet, päiväys, todistajat ja maistraattiin

Avioehdon sanamuotoa ei ole määritelty. Yksinkertaisimmillaan niin sanotussa täydellisessä avioehdossa puolisot sulkevat kokonaan avio-oikeuden molemmin puolin pois. Päivätylle sopimukselle tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa.
Vähänkään monimutkaisemmissa sopimuksissa kannattaa teksti luetuttaa lainoppineella, ettei esimerkiksi tule luvattua asioita, joihin ei ole päätösvaltaa.
Yksinkertaisen avioehdon laadinta maksaa halvimmillaan sadan euron verran. 
Avioehdon rekisteröinti maistraatissa maksaa 46 euroa. Pöytälaatikossa siitä ei ole hyötyä.

- Kun erotilanteessa riidellään, niin eteen voi tulla mitä merkillisimpiä väitteitä.  Kun maistraatissa on vain yksi paperi, niin vain se ratkaisee, perustelee Korpela.
Kerran tehty avioehto  on voimassa kunnes se kumotaan tai sitä muutetaan.

- Eläkkeelle siirtymisen jälkeen voi esimerkiksi miettiä,  pitäisikö muuttaa avioehtoa, muistuttaa Korpela.

Avioliitto on kahden kauppa, mutta sen ehtoja voivat sanella myös kolmannet osapuolet. Lahjan antaja tai testamentin tekijä haluaa usein määrätä, ettei puolisolla ole avio-oikeutta lahjoitettuun tai perittyyn omaisuuteen. 

 

Lähde: Puoli Seitsemän 15.3.2011

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

  • Suomessa solmitaan vuosittain noin 30 000 avioliittoa. 
  • Avioerojen määrä on ollut viime vuosina noin 14 000 vuodessa.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä