Raha ja rakkaus

Rakkaus ei asetu siivosti talousteorian kehikoihin. Kuva: stock.xchng

Mikä on rahan ja rakkauden todellinen syy-seuraussuhde? Lentääkö rakkaus ikkunasta, kun köyhyys astuu ovesta?

Väestöliiton perhekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ei usko, että sanonta pitää paikkansa.

- Tiedän niitä, jotka on tavanneet työttöminä tai konkurssissa ja havainneet, että silloin heillä on todella aikaa parisuhteelle ja rakkaudelle. On aikaa keskittyä toisiinsa.

Rakkauteen käytetään rahaa eniten parisuhteen alussa. Seurusteluajan satsaukset romanttisiin tempauksiin tai hääjuhliin upotetut eurot vaihtuvat  vuosien saatossa arkiseen taloudenpitoon.

Viisas pari panee sivuun sen verran euroja, että lapsenvahtiin ja/tai elokuvalippuihin on varaa säännöllisesti. Investointi parisuhteen toimivuuteen on yleensä sangen kannattava.

Parinmuodostuksen alkuvaiheessa erilaisuus kiehtoo. Pidemmän päälle täysin vastakkaiset käyttäytymismallit voivat käydä rasittaviksi.
Säästäväisen ja tuhlarin suhde on usein koetuksella. Raha-asioissakin kannattaa tulla toista puoliväliin vastaan.

Miesten ja naisten työt

Brittiekonomisti Tim Harford soveltaa taloustiedettä arkeen kirjassaan Elämän logiikka (Nemo 2009). Kolmannessa luvussa Väheksytäänkö avioeroa? Harford esittelee perheen talousteorian Gary Beckerin mukaan. Siinä perinteisten sukupuoliroolien taustalla nähdään suhteellinen etu. Miehet eivät käy töissä siksi, että he olisivat siinä erityisen hyviä. He tuovat elannon perheelle siksi, että kotona heidän jälkensä olisi vielä kehnompaa.

Kun muualla sotien jälkeen vain mies kouluttautui, sai hyvän työn, eteni urallaan, toi kotiin kasvavia tilipusseja, niin Suomessa nainenkin jäi pysyvästi työelämään.

Meillä naisten työssäkäynti on pikemmin normi kuin poikkeus. Naisen taloudellinen itsenäisyys on merkittävä tekijä parisuhteen kestävyyden kannalta. Omillaan toimeen tuleva voi helpommin lähteä liitosta, joka ei toimi.

Suurin avioeron riski onkin pareilla, joissa vaimolla on merkittävästi miestä suuremmat tulot.

Naimisiin myöhemmin ja harvemmin

Parisuhteen muodot ovat muuttuneet. Tänään Suomessa avioidutaan aiempaa myöhemmin ja harvemmin. Neljässä vuosikymmenessä ensimmäistä kertaa avoituvien naisten keski-ikä on kohonnut noin 7 ja miesten noin 8 vuotta.

Avioliittoa harjoitellaan usein avoliitossa. Se on paljon löysempi liitto. Vain kymmenen prosenttia avoliitoista jatkuu yli kymmenen vuoden jälkeen.

Eronneisuus kasvoi voimakkaasti 80-luvun lopulla, kun eron saanti helpottui. Avioero on mahdollista joko puolen vuoden harkinta-ajan tai kahden vuoden erillään asumisen jälkeen. Nykyään noin puolet avioliitoista päättyy eroon.


Kunnes verottaja meidät erottaa

Valtio kannustaa pysymään kimpassa. Verottaja tukee molempien puolisoiden työssäkäyntiä kodin ulkopuolella.

Puolisoita on kohdeltu vuodesta 1976 asti itsenäisinä eri verovelvollisina. Vain eräiden vähennysten ja alijäämähyvityksen käsittelyssä on merkitystä sillä, määritelläänkö ihmiset puolisoiksi.

Kohta neljäkymmentä vuotta henkilökohtaiseen verotukseen siirtymisen jälkeen on alettu taas esittää toiveita yhteisverotuksesta. Vanhemmille halutaan mahdollisuuksia viettää enemmän aikaa lastensa kanssa.

Yhteisverotus vähentäisi taloudellista tehokkuutta. Siinä toisen puolison kannattaisi lisätä työpanostaan ja toisen vähentää.

Tämä olisi suoraan ristiriidassa työllisyystavoitteiden ja tasa-arvotavoitteiden kanssa.

Yhteisverotus vaikuttaisi aikaa myöten myös naisten kouluttautumiseen. Kun koulutuksesta saatava lisätuotto pienenisi, laskisi myös motivaatio kouluttautua.

kommentit

Vietämme 25v-hääpäivää. Vaikeat asiat ovat tulleet meille vahduudeksi. Ystävät ovat tärkeitä, mutta ykkös asia on kuitenkin se, että oma puoliso on se paras kaveri ja n:o 1.
Olen saanut rakastavan puolison ja äitinä hän on myös lastemme sielujen hoitajana korvaamaton.
Taloudellisetkin vaikeudet on koettu ja pelko puserossa, miten tästä selvitää. Aina on selvitty. Raha ei ole tärkein, mutta välttämätön.
Nyt kun on vähän helpompaa voimme tehdä jo ulkomaanmatkojakin silloin tällöin.
Luottamus Jumalaan ja Hänen apuunsa hädän hetkellä on peruspilarimme. Monesti olemme soittaneet Jumalan puhelinnumeroon 5015. (Psalmi 50:15)

>Arnold Ma, 2011-11-28 08:45

Samaa mieltä kanssasi, arnold !
Jatkuva vaatimusten yhteiskunta saa meidät suorittamaan parisuhdetta. Ohitamme asioita, jotka satuttavat, olankohautuksella, josta seuraa vieraantuminen ja etäisyys.
KOmmunikaatiotaito on tärkein taito, jonka jouduimme opettelemaan, se ei tullut alttarilta lahjana.
Se on ollut vaativaa, vieläkin opettelemme hyväksymään toistemme erilaisuutta.

Päivittäiset rutiinit, esim. hetki , kun tulemme yhteen touhuistamme, istumme alas ja juomme kahvit kertoen päivän kuulumiset, yhdistää ja tuo jatkuvuutta.
Se viestittää toiselle: haluan viettää juuri tämän ajan kanssasi.

Ikuisuuskysymyksiin, kuten rahaan, seksiin, aikaan, oikeassaolemisen jankkaamiseen ei kannata käyttää voimavarojaan, harvoinhan asioita voi toisiksi muuttaa.
Olisihan ne jo muutettu, jos ne olisivat muutettavissa.

Anteeksianto, anteeksipyynto, syyttämättä jättäminen, turhan sanaharkan välttäminen, eivät helppoja mikään, mutta pitävät suhteen kasassa. Omien motiivien havaitseminen ja itsetuntemus ovat myös avain toimivuuteen.

Sen tajuaminen, että elämä on lyhyt ja yksinäinen vaellus, johon kumppani tuo valoa ja iloa, on ollut tärkeä oivallus.
Sitkeys, periksiantamattomuus, yhteinen tahto, se, että riitoja on, ja ne käydään läpi kunnes saavutetaan joku lopputulos, on ollut avain siihen, ettei kumpikaan ole lähtenyt.
Toki on tullut epäilyksen aikoja, aikoja, jolloin toivoisi toisen olevan itsestä mahdollisimman kaukana.

Mutta kun muistan, että en ole täydellinen, hyväksyn, ettei hänkään ole, näin odotukset ovat lähempänä todellisuutta - olemme samanarvoisia.

Monet riidat on laukaistu painamalla päämme yhteiseen rukoukseen Jumalan edessä. Hänen edessään riitamme on pieni, avuttomuutemme suuri ja kumpikin väärässä.

Pyhän edessä omat argumentit tuntuvat tyhjiltä.
Olemme saman Jumalan edessä samanarvoisina, saman, jonka edessä sanoimme kerran "Tahdon".

Suuri voimavara,jota harva käyttää.

>iitin tiltu Ma, 2011-11-28 12:05

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä