Viisi väittämää kahvista

Viisi väittämää kahvista. Kuva: Stock.xchng

Osa kuluttajista on jo vaihtanut halvempiin kahvimerkkeihin, mutta juodun kahvin määrässä suomalaiset pitävät yhä ykköspaikkaa maailmassa.

Totta vai tarua: Kahvipaketin hinta on ennätyskorkea, koska sadot Etelä-Amerikassa ovat olleet huonoja?

Tarua. Sadon laatu ja määrä vaikuttavat toki kahvin hintaan, kuten minkä tahansa sään armoilla olevien tuotteiden. Isoin vaikutus hintaan on kuitenkin sijoittajien suurella kiinnostuksella. Kun osake- ja hyödykemarkkinoilla on ollut epävarmat ajat, sijoittajat ovat pörssiosakkeiden sijaan suunnanneet rahansa kahviin ja muihin hyödykkeisiin, kuten hopeaan ja puuvillaan. Kahvin kulutus on lisäksi kasvussa kehittyvissä maissa, kuten Venäjällä ja Aasiassa. Kysynnän lisääntyminen nostaa osaltaan raakakahvin hintaa.

Totta vai tarua: Korkea maailmanmarkkinahinta parantaa kahvinviljelijöiden elinoloja?

Totta. Korkeampi hinta merkitsee viljelijöille parempia tuloja ja sitä kautta voi parantaa elinoloja. Korkea hinta hyödyttää kaikkia viljelijöitä. Vastuullisuussertifioiduista kahveista maksetaan vielä hintalisää tavalliseen kahviin verrattuna, mikä tuo lisäansioita viljelijälle etenkin hyvien maataloustapojen oppimisen ja sitä kautta lisääntyneen tuottavuuden myötä. Vaikka pavun matka pensaasta kuppiin on pitkä ja välikäsiä on matkalla, silti korkeampi raaka-aineen hinta hyödyttää suoraan kahvipensaiden viljelijää.

Totta vai tarua: Tarjouskahvi on heikompilaatuista kuin normaalihinnalla myytävä kahvi?

Tarua.Tarjoushinnalla myytävä kahvi on valmistettu samoista raaka-aineista kuin normaalihintainenkin kahvi. Juhla Mokka on aina Juhla Mokkaa hinnasta huolimatta.

Totta vai tarua: Kahvipaketti kuuluu säilyttää jääkaapissa?

Totta. Kahvin oikea säilytyspaikka on jääkaappi, varsinkin jos avattua pakettia ei juoda nopeasti. Rasvaisena tuotteena kahvi härskiintyy herkästi ja maku heikkenee. Kahvi pitääkin säilyttää kotona omassa pakkauksessaan tiiviisti suljettuna viileässä ja pimeässä.

Totta vai tarua: Suomalainen kahvi maistuu pahalta ulkomailla?

Totta. Suomalainen kahvi maistuu ulkomailla ainakin erilaiselta, usein jopa pahalta. Veden laatu vaikuttaa ratkaisevasti kahvijuoman makuun. Suomessa suositun vaaleapaahtoisen kahvin hienot aromit tulevat esiin suomalaisessa pehmeässä vedessä. Ulkomailla vesi on usein kalkkipitoista ja kovaa ja vaatii tummemman paahdon, jotta maut tulevat esiin. Omien kahvien kantaminen etelänmatkoille ei ehkä kannata - pikemminkin voisi hyödyntää tilaisuutta ja tutustua paikalliseen kahvikulttuuriin.

 

Viiteen väittämään kahvista vastasi Pauligin toimitusjohtaja Elisa Markula. Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Tummapaahtoinen kahvi on toki ylipäänsä parempaa maasta riippumatta, varsinkin lämmitetyn maidon kanssa.

>makuasia Ke, 2011-10-26 22:42

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä