Viisi väittämää pakastamisesta


Huurtunut leipä on ollut pakastimessa liian kauan

Tarua. Huurre leivän pinnalla on tiivistynyttä kosteutta. Ehkä pussi ei ole ilmatiivis tai lämpötila on vaihdellut, koska ovea on pidetty pitkään auki, on ollut sähkökatkos.

Ehkä leipäpussin päälle on laskettu uusi tuote pakastumaan, jolloin pakastimessa ollut paketti on lämmennyt uuden vaikutuksesta. Huurteisen leivän voi syödä, mutta sen maku ei ole entisellään. Sen pinta voi olla hyvin kuiva.

Leivän voi pakastaa lyhyeksi aikaa sen omassa pakkauksessa, mutta jos tietää säilyttävänsä leipää pidempään, kannattaa laittaa se ilma- ja aromitiiviiseen pakastepussiin. 


Jauheliha säilyy pakastimessa vain pari kuukautta

Totta. Jauhelihan säilyvyyteen vaikuttavat pakastimen lämpötila ja jauhelihan tuoreus. Jauheliha on prosessoitua lihaa, jonka lihakalvo on rikottu, ja se on siksi altista mikrobitoiminnalle.

Tässä pakastamisen nyrkkisääntö: mitä rasvaisempi tuote, sitä lyhyempi säilytysaika. Rasvainen sianliha säilyy vain muutamia kuukausia, mutta kuivaliha, esim. hirvenliha, säilyy pyyntikaudesta toiseen.

Jos jääkaappiin on jäänyt käyttämätön jauhelihapaketti, jonka viimeinen myyntipäivä on käsillä, sen voi toki pakastaa, mutta se ei enää säily samalla tavoin kuin aivan tuore liha. Ehkä on parempi kypsentää liha ja laittaa se sitten pakastimeen, jolloin säilytysaika on pidempi.


Pakastaminen tappaa ruuasta mikrobit

Tarua. Moni bakteeri ja taudinaiheuttaja ei kuole pakkasessa. Bakteerit ikään kuin vaipuvat horrokseen. Kun tuote otetaan pakastimesta ja aletaan sulattaa sitä, mikrobitoiminta alkaa kiihtyä ja mikrobit alkavat kasvaa ja lisääntyä. Siksi sulatus täytyisi tehdä mahdollisimman nopeasti.


Marjat happamoituvat pakastimessa

Totta. Niissä on entsyymitoimintaa ja hidasta soluhengitystä pakkasessa. Etenkin pehmeäkuorisista marjoista sokeri tavallaan kuluu pois, ja ne alkavat maistua happamille.

Jos haluaa,  pakastemarjoihin voi pikkuisen ripauttaa sokeria päälle: se estää entsyymitoimintaa ja pitää värin ja rakenteen parempana. Marjojen ja muidenkin pakastamisessa kannattaa muistaa tuore tuote, puhtaat rasiat ja ripeä pakastaminen, sopiva pakastimen lämpötila ja ripeä sulatus esim. mikrossa,vesihauteessa tai jääkaapissa.


Sähkökatkon sattuessa pakasteet täytyy siirtää turvaan jääkaappiin tai ulos pakkaseen

Tarua. Hyväkuntoinen pakastin säilyttää pakasteet tunteja käyttökelpoisina. Uudet, paksueristeiset mallit säilyttävät pakasteet jopa 2 vrk. Tärkeintä on, ettei avaa pakastimen ovea sähkökatkon aikana. Pakastelaitteiden käyttöohjeessa yleensä mainitaan, kuinka pitkään ne pitävät tuotteet kylminä. Käyttöohjeen tieto asiasta kannattaa lukea.

 

Viiteen väittämään pakastamisesta vastasi tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurannasta. Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

Yritä löytää jokaiselle pakastettavalle tuotteelle paras mahdollinen pakkaus, jotta tuotteiden laatu säilyy hyvänä. Yhdelle ruoka-aineelle sopiva pakkaus ei välttämättä sovellu toiselle.

Hyvän pakkauksen tulee olla

  • puhdas
  • vesitiivis, jotta tuotteet eivät pääse kuivumaan
  • aromitiivis, jotta ruoka-aineet säilyttävät arominsa
  • ilmatiivis, jotta happi ei pääse aiheuttamaan värimuutoksia eikä rasvaisten tuotteiden härskiintymistä
  • kestävä myös kylmissä lämpötiloissa
  • mahdollisimman ohut, jolloin jäätyminen ja sulaminen tapahtuvat nopeasti
  • kätevä käytössä ja taloudellinen.

Lähde: Martat

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä