Viisi väittämää pesuaineista

Viisi väittämää pesuaineista. Kuva: Stock


Totta vai tarua? Pesu 40 asteessa puhdistaa kaiken kodin pyykin.

Tarua. Vähintään 60 asteen pesulämpötila tarvitaan kunnon puhdistukseen, vaikka ohjeet ovatkin matalampaan lämpötilaan. Alus- ja urheiluvaatteissa oleva hiki ja rasva ei liukene matalassa lämpötilassa. Myöskään valkaiseva aine ei tehoa yhtä tehokkaasti. 


Totta vai tarua? Korkea lämpötila ja lyhyt ohjelma on ekologinen tapa pyykätä.

Totta. Pesemme liian pitkillä ohjelmilla vaatteita. Korkea lämpötila ja lyhyt ohjelma lisää vaatteen kestoikää. Se luonnollisella tavalla myös puhdistaa pesukonetta, joten myös kone kestää kauemmin. Kirjavien vaatteiden kohdalla on hyvä käyttää korkeaa lämpötilaa. Silloin irtoväri pysyy pesuliuoksessa eikä värjää muita tekstiilejä. Konetta ei kannata markkinaohjeiden mukaisesti täyttää liian täyteen ja hakea energiatehokkuutta, joka on vain tekemällä tehtyä.Vähemmällä pyykkimäärällä saadaan puhdasta pyykkiä.


Totta vai tarua? Pesuaineen zeoliitti on ympäristön ystävä, mutta pesukoneen ja pyykin vihollinen.

Totta. Zeoliitti on veden pehmentäjä. Se on savea eikä mitään myrkkyä. Se jää jäännösveteen koneeseen ja rehevöittää konetta. Kone alkaa haista, jotkut saavat limanuljaskoja nukkasihdistä. Se myös linkoutuu tekstiilin sisään ja aiheuttaa huuhtomisongelmia, mikä on allergiselle ihmiselle haitta. Allergiset ihmiset kärsivät siitä niin paljon, että heidän olisi syytä käyttää täysin liukenevaa pesuainetta,kuten nestemäistä pesuainetta.


Totta vai tarua? Koneella ei ole väliä, koska pesutuloksen ratkaisevat lämpötila ja pesuaine.

Tarua. Me suomalaiset tarvitsemme lisähuuhteluja, koska meillä on pehmeää vettä, joka ei neutraloi alkalista liuosta yhtä nopeasti kuin kova vesi. Tästä syystä meidän on syytä tietää pesuohjelmien väliset erot. Hyvä pesutulos vaatii eri asioiden yhteensovittamista. Myös koneen pitää olla puhdas ja sitä täytyy puhdistaa säännöllisesti, jotta myös likasakkaumat lähtevät, esimerkiksi sitruunahappopesulla.


Totta vai tarua? Höyrypesu tulee lähivuosina syrjäyttämään vesipesun.

Tarua. Höyrypesukone on vähän suurempi nimeltään kuin käytännössä. Höyry on lisäominaisuus. Joissain koneissa se voi olla toteutettu viimeistelyohjelmana, jolla kostutetaan liian kuivaksi kuivuneet paidat ennen silitystä. Joissakin koneissa se on mukana pesuohjelmassa ja näin ollen tasaa lämpötilaa koneessa.

 

Työtehoseuran erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka vastasi viiteen väittämään pyykinpesusta. Lähde: Kuningaskuluttaja

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

Zeoliiteilla tarkoitetaan alumiinisilikaateista koostuvien huokoisten mineraalien ryhmää. Zeoliitteja käytetään laajalti teollisuudessa suodatukseen, hajun poistoon ja veden pehmennykseen.

Zeoliittia kutsutaan myös keinotekoiseksi saveksi. Pyykinpesukoneen pesuaineissa zeoliittia voi olla jopa 30 prosenttia vedenpehmennysaineena.

Zeoliittien ryhmä on suosittu mineraalien keräilijöiden keskuudessa, sillä niiden joukossa on useita kauniita, harvinaisia tai kiderakenteeltaan erikoisia mineraaleja. Luonnossa esiintyviä zeoliitteja on viitisenkymmentä, lisäksi synteettisesti valmistettuja on vähintään saman verran.

Lähde: Wikipedia

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä