Kuvastaako asuntosi mielentilaasi?

Ulkonäkö kertoo sisimmästämme. Pukeudumme ja sisustamme oman tyylimme ja mieltymystemme mukaan. Koti paljastaa meistä erityisen paljon, sen pitäisi olla paikka, jossa saamme olla mitä haluamme.

Koti ei kuitenkaan näytä koko ajan samalta, vaan asunto elää asukkaan mukana, milloin on pyykit kuivumassa, likaiset sukat lattialla, pöydällä laskuja tai sanomalehtiä. Jos sisustustyyli kuvastaa omaa persoonaa, kuvastaako kodin tila mielentilaa? Katso ympärillesi.Kuvastaako asuntosi mielentilaasi? Kuva: Siiri Huttunen

Sekainen kämppä on yhtä kuin henkinen sekasotku?

Huomaat asuntosi olevan totaalisessa sekamelskassa. Tuolille on kertynyt pino vaatteita. Pyykit ovat olleet kuivumassa jo toista viikkoa. Karkkipapereita, laskuja ja likaisia astioita on jäänyt sohvapöydälle. Kirjaston kirjat odottavat ruokapöydällä palauttamista. Pitkin poikin asuntoa lojuu epämääräistä roinaa.

Mikä on mielentilasi? Oletko stressaantunut, painavatko työasiat mielessä ja riitaakin tuli ystävän kanssa? Pää on yksinkertaisesti sotkussa ja siksi myös koti on kaaoksessa.

Helpottuvatko pään sotkut, kun järjestät kodin tavarat paikalleen ja viet roskat?

Hallittu kaaos vai neuroottisen järjestelmällinen?

Toiset ihmiset ovat järjestelmällisempiä kuin toiset. Jokaisella tavaralla on oma paikkansa eikä sitä jätetä vahingossakaan väärään paikkaan. Ottaa päähän, jos joku muu siirtää tai koskettelee tavaroitasi. Tarkoittaako tämä, että haluat selvitä itse elämäsi asioista ja ongelmista? Hallitsen asuntoani, hallitsen myös itse elämääni ja muiden on turha puuttua siihen.

Näyttääkö asuntosi ulkopuolisen silmin hävityksen kauhistukselta? Sinulle se on kuitenkin hallittu kaaos. Tavarat näyttävät olevan levällään, mutta tiedät tasan tarkkaan mikä on missäkin. Nautit ehkä pienestä sekasorrosta elämässäsi ja tiedät selviäväsi stressistä tai ahdistuksesta, vaikka just nyt on vähän sotkuista.Kuvastaako asuntosi mielentilaasi? Kuva: Siiri Huttunen

Elämisen jälkiä

Tämä on nyt tällainen boheemi vaihe ja elämisen jäljet saavatkin näkyä. Niin, elämisen jäljillä on helppo perustella kodin sekaisuutta. Toki sitä se usein onkin, jos maitopurkki on aamusta jäänyt tiskipöydälle tai kännykän laturi on lattialla.

Sekasotkuinen kämppä voi olla vain sekasotkuinen kämppä. Sotkuun voi liittyä myös kiire. Elämä on niin hektistä ja sosiaalisten menojen täyttämää, että käyt vain kääntymässä kotona. Silloin kaaoksella ei ole niin väliä. Mutta sotku voi olla myös stressimittari, et enää välitä etkä näe missä tilassa asuntosi on.

Mutta milloin asumisen jäljet muuttuvat siivottomuudeksi? Kun sama maitopurkki onkin jo kolmatta viikkoa tiskipöydällä, kun pyykkivuori kasvaa lattialla ja nurkassa vipeltää pölykoiria. Ovatko elämisen jäljet silloin myös mielentilassa? Näkyykö silloin sisimmästäsi jotain, jota et haluaisi nähdä?

 

kommentit

Mielenterveysongelmat ovat jo rankattu aikas ylös meidän yhteiskunnassamme. Kyllä itsellänikin rankan eron jälkeen on mennyt halu oikeastaan kaikkeen ja se toki näkyy myös asunnossa. Eipä kiinnosta kasaantuvat ongelmat kotosalla. Kuka niitä näkee,kuka katselaa,kuka välittää? Näin se vaan on,kun itsellä ei ole väliä-ei ole myöskään ympäristöllä,kodilla.
Toki siivous varmaan auttaisi mielentilaan,mutta mistä puhti ja tarkoitus siihen?

>Hasu Pe, 2013-02-22 09:23

Totta, pitkälti. Mutta kun asunto on jaettu, tilanne mutkistuu. Varsinkin kun se on jaettu pikkulapsiperheen kesken, silloin asunnon kulloinenkin tila kuvastaa pikemminkin sitä kuinka mielikuvituksellisesti lasten annetaan elää eli leikkiä, luova lapsi elää jatkuvassa leikissä. Pitäähän sitä siivota todella usein lapsiperheessä ihan puhtaussyistä (liike lisää likaa ja pölyä) mutta kaikki tavarat eivät vain voi olla aikuisen määrittelemällä paikallaan silloin kun lapset valvovat - ja mielentilan on parempi sopeutua siihen.

>aiti Pe, 2013-02-22 10:03

Vanha kunnon viikkosiivous koko perheen voimin auttaa pitämään kodin siistinä. Silloin siivotaan perusteellisesti. Lapset saavat leikkiä ympäri taloa, mutta illalla lelut siivotaan omaan huoneeseen ja dadaa tila on jälleen aikuisten. Itse haluan jo esteettisyyden ja kauneuden nimissä illalla rauhoittua siistissä kodissa.

>åiti myös Pe, 2013-02-22 10:54

Vanha kunnon viikkosiivous koko perheen voimin auttaa pitämään kodin siistinä. Silloin siivotaan perusteellisesti. Lapset saavat leikkiä ympäri taloa, mutta illalla lelut siivotaan omaan huoneeseen ja dadaa tila on jälleen aikuisten. Itse haluan jo esteettisyyden ja kauneuden nimissä illalla rauhoittua siistissä kodissa.

>åiti myös Pe, 2013-02-22 12:38

Villakoiria tulee nurkkiin viikossa. Jos koti on muuten järjestyksessä, puhdas ja tiskit hoidettu, en menisi väittämään, että koti on siivoton. Niin teksti kuitenkin vihjaa.

>Järjestyksessä mutta ei imurin ja rättien nuolema Pe, 2013-02-22 12:53

Villakoirat nyt eivät todista mistään sotkusta. Eikö pitäisi terveydenkin takia jo vältää liikaa siivoamista? Siisti on tietysti kiva, mutta minun äitini ainakin terrorisoi siisteydellä. Itse en halua tulla sellaiseksi. Pieni kaaos tekee hyvää ja siivoaminen tämän tästä tuntuu silloin hyvältä.

Artikkeli on mielestäni liioiteltu. Haisevat jätteet ja homeiset nurkat ovat tietysti eri asia.

>Lisa Pe, 2013-02-22 20:41

Siinä vaiheessa kun käy työharjoittelussa, kirjoittaa koulutehtäviä, käy töissä ja harrastuksissa (kerran viikossa!), ja näiden välissä yrittää nukkua että jaksaa, on se kodin siivoaminen viimeisellä sijalla tärkeysjärjestyksessä. Toki ihana se olisi jos koti olisi aina siisti ja yllätysvieraat voisi pyytää sisään hyvin mielin, mutta joskus elämä on hektisempää, sitten se välillä rauhoittuu. Vaikka niinä vapaapäivinä.

>tiitu Pe, 2013-02-22 17:13

Oma asuntoni on omissa silmissäni kaaoksessa vaikka sisustus on askeettista eikä roskia tai vaatteita roiku niille kuulumattomissa paikoissa. Oltuani pari päivää poissa huomaan itsekin asuntoni olevan avara ja siisti. Arkena sitä ei huomaa. Mitä lienee tällainen ihmisen mielentilasta kertoo.

>Pakkojärjestys Ma, 2013-03-18 13:54

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä