Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle

Lankakauppa Kerä. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

- Joskus lauantaiaamuna kaupalle tullessani koko kaupunki on ihan hiljainen. Sellaista ei ole koskaan Helsingissä, sanoo Lankakauppa Kerän toinen omistaja Jonna Hietala.

Tuo pikkuruinen lankakauppa löytyy Tampereen keskustasta. Tunnelma on avara ja yllättävän moderni, mutta silti kotoisan lämmin.

Kerä avattiin puolitoista vuotta sitten. Valikoimissa on lähinnä luonnonkuituisia lankoja. Hyllyt pursuilevat kotimaisia pientuottajien lankoja sekä luomulankoja, mutta myös erikoisuuksia Norjasta, Japanista ja Tanskasta.

- Silmä kovana seuraamme mitä maailman lankamarkkinoilla tapahtuu. Olemme hakeutuneet jälleenmyyjiksi uusille ulkomaisille merkeille, sellaisille joita Suomesta ei ole aiemmin saanut. Madelinetosh-merkkisen langan jälleenmyyjiksi jonotimme yli vuoden, ja nyt mekin saamme vihdoinkin sen myyntiin.

Jonna teki aiemmin kolmetoista vuotta päällikön ja toimittajan töitä isoissa aikakauslehdissä.

- Minulle tuli vahvasti sellainen olo, että se on nyt nähty. En halunnut ottaa enää niitä askeleita ylöspäin, jotka urallani olisivat olleet edessä. En halunnut muuttua kovemmaksi. Nyt työ lankakaupassa tuntuu selkeältä jatkumolta uralleni.

Jonna on lankakauppiaana kirjoittanut kirjan Kerällä - kotiin ja ylle. Tampereella sijaitseva Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Yhdessä kässäilyä

- Lankojen värit ja tekstuurit, miltä ne tuntuvat ja näyttävät, koskettavat aika montaa aistia. Neulominen on ehdottomasti terapeuttista.

Yhdistävä tekijä Kerän asiakkaissa on rentous ja rohkeus. Monikaan heistä ei noudata orjallisesti neulontaohjeita, ja heillä on vahva näkemys valitsemistaan langoista. Joistain asiakkaista on tullut Jonnalle enemmän kuin asiakkaita - ystäviä ja hengenheimolaisia.

Kerän asiakaskunta koostuu lähes pelkästään naisista, mutta Jonna kokee sen lähinnä haasteena.

- Esimerkiksi New Yorkissa on ollut pitkään valloilla neulovien miesten trendi. Siellä on kauppoja, joissa puolet asiakkaista on miehiä. On mielenkiintoista nähdä milloin ja miten tuo trendi valuu tänne Suomeen, ja mitä keksimme, jotta neulominen houkuttelisi myös suomalaisia miehiä.

- Lauantaisin järjestämme Kerässä ilmaisia neulontatapaamisia. Se on sellainen hyvän mielen lauantai. Idea on yhdessä kässäily, se on palkitsevaa puuhaa, Jonna kertoo.

Kerä järjestää viikoittain myös erilaisia käsitöihin ja neulontaan liittyviä kursseja. Yhteisöllisyys erottaakin Kerän muista lankakaupoista.

- Neulomisen lomassa juodaan teetä tai kahvia ja keskustellaan niin käsitöistä kuin vaikka Tampereen kaupungin tunnelihankkeesta. Suuri osa neulontatapaamisiin osallistujista hakee vastapainoa hektiselle työlle, Jonna kertoo.Tampereella sijaitseva Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.Tampereella sijaitseva Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.Tampereella sijaitseva Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

Hyppy lankakauppaan

Jonnan entisen uran palkka ja etenemismahdollisuudet vaihtuivat Lankakauppa Kerän perustamisen myötä totaaliseen epävarmuuteen.

- Olen utelias ja haluan asettaa itseni vaikeisiinkin tilanteisiin. Koen kaoottisenkin tilanteen mahdollisuutena; millä keinoin tällä kertaa räpiköin pinnalle. Heittäytyminen työelämässä vaatii toki sen, että koti ja arki ovat turvallisia, eikä niitä tarvitse jännittää tai erikseen miettiä.

Oma yritys on tasapainoilua suuren vastuun ja suuren vapauden kanssa.

- Tänne on tultava joka aamu vaikka olisi sairaana; ei ole vaihtoehtoa. Toisaalta jos on pakko lähteä hakemaan sairasta lasta päiväkodista, niin sitten kauppa suljetaan aiemmin.

Jonna ei halua vanhana havahtua siihen, että ei olisi tehnyt niitä asioita, joita oli suunnitellut. Hän suhtautuu elämäntapahtumiin mikroseikkailuina, eikä epäröi heittäytyä.

- Jos tässä on muutama kymppitonni rahaa kiinni, niin se on aika pieni asia elämän pitkässä jatkumossa. On ollut ilo huomata ettei raha ole mikään itseisarvo, vaan se että viihtyy työssään ja voi allekirjoittaa täysin sen mitä tekee, Jonna miettii.

Brändit ja laskelmat on tarkkaan mietitty, mutta kuitenkin koko ajan hyvin intuitiivisesti ja itseä kuunnellen.

- Vähän sillä mentaliteetilla, että ei voi valittaa, jos ei kokeile. Kehotan ihmisiä uskaltamaan; se voi yllättää positiivisesti. Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila. Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila. Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila. Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila. Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila. Lankakauppa Kerä saa sydämen kerälle. Kuva: Anni Alatalo, Yle Olotila.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä