Strömsön aurinkotuoli

Ohje: Strömsön aurinkotuoli. Kuva: Strömsö, Yle

Tämä on oikein mukava muunnelma kokoontaitettavasta aurinkotuolista.Strömsön Jim kutsuu sitä Tukholman-tuoliksi, koska alkuperäismalli, josta hän on ottanut mitat ja tehnyt piirustukset, on peräisin Tukholmasta.

Alkuperäinen tuoli on tehty koivusta, mutta Strömsön versio tehdään tammesta.

Tuolissa on todella monta osaa, joista kaikista pitää tehdä täsmälleen oikean mittaisia, jotta tuolin mekanismi toimii. Sopisiko tämä talviseksi verstashommaksi? Ainakaan kiire ei saa olla.
Tukholman-tuoli - strömsöläinen aurinkotuoli Jimin ohjeella. Kuva: Strömsö, Yle

Aurinkotuolin piirustukset ja kokoaminen

Tulosta tuolin  PIIRUSTUKSET tästä (pdf)

Sahaa ensin kaikki kappaleet valmiiksi. Pidä selkänoja, jalkatuki, etujalat, takajalat ja käsinojien ja jalkatuen väliin tuleva kappale erillään muista osista (se helpottaa niiden yhdistämistä).

Näiden osien lisäksi tuoliin tarvitaan kaksi käsinojaa, kaksi käsinojien alapuolelle liimattavaa ja ruuvattavaa palikkaa, mekanismi, joka koostuu kahdesta käsinojien alapuolelle kiinnitettävästä osasta, ja kankaanpala, jonka koko on 2 m × 45 – 50 cm.

Tee poikkipuiden tapit ja niiden reiät piirustusten mukaan. Poraa myös reiät pultteja ja muttereita varten. Liimaa yhteen kaikki osat, joiden välillä on yksi tai useampi poikkipuu.

Jotta pultit ja mutterit eivät löysty, kun tuolia avataan ja taitetaan kokoon, ne pitää liimata kierrelukitteella.

Pulttaa osat yhteen, aloita esimerkiksi selkänojasta ja jalkatuesta. Pulttaa sitten etu- ja takajalka yhteen, takajalka ja käsinoja yhteen ja lopuksi käsinoja-jalkarakennelma ja selkänoja-jalkatukiosa yhteen.

Liimaa ja ruuvaa palikat käsinojien alapuolelle (jos sinulla on polyuretaaniliimaa, käytä sitä, koska se on erittäin pitävää ja kestää ulkokäyttöä). Liimaa ja ruuvaa myös käsinojan alle tuleva mekanismi (käytä tähänkin polyuretaaniliimaa).

Pulttaa paikalleen myös kappale, joka tulee käsinojan palikoiden ja jalkatuen väliin. Kangas kiinnitetään tämän osan poikkipuuhun. Kankaan toinen pää kiinnitetään selkänojan yläpäässä olevaan poikkipuuhun.

Pihakalusteet kannattaa hioa hiekkapaperilla ja käsitellä öljyllä. Kun öljy on kuivunut, voit kiinnittää kankaan paikalleen niiteillä tai nauloilla.Tukholman-tuoli - strömsöläinen aurinkotuoli Jimin ohjeella. Kuva: Strömsö, YleTukholman-tuoli - strömsöläinen aurinkotuoli Jimin ohjeella. Kuva: Strömsö, YleTukholman-tuoli - strömsöläinen aurinkotuoli Jimin ohjeella. Kuva: Strömsö, Yle

 

Katso tuolin kokoamisesta kuvat Strömsön sivulta

Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila

kommentit

Miksi en löydä raaka-aine luetteloa?

>harri Ke, 2014-04-09 17:02

Miksi en löydä raaka-aine luetteloa?

>harri Ke, 2014-04-09 17:02

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä