Katja Presnalin joulut maailmalla sekoittelevat eri perinteitä

Katja Presnalin joulukuvat Instagramissa @skimbaco tai henkilökohtaisemmalla tilillä @katjapresnal. Joulukuvia myös #skimbacoholidays

Paimiosta kotoisin oleva Skimbaco Lifestyle -nettilehden omistaja Katja Presnal viettää joulua 2013 Linköpingissä, Ruotsissa. Katjan perhe kuvaa tämän matkustelevan yrittäjänaisen ja hänen amerikkalaissyntyisen aviomiehensä elämänrytmiä hyvin: kaikki perheen kolme lasta, Isabella, Gabriella ja Kristian, ovat syntyneet eri maissa.

- Moni usein kysyy mikä on lempipaikkani, mutta uskon että elämästä ja paikoista nauttiminen on kyllä itsestä kiinni enemmän kuin paikasta. Voihan sitä mennä paratiisiinkin ja valittaa, kun kaikki on liian täydellistä!Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.

Seitsemän vuotta sitten Skimbacon perustanut Katja ajattelee elämää automaattisesti globaalisti: hänen seitsemän henkeä työllistävän nettilehden kaikki työntekijät asuvat ympäri maailmaa, tällä hetkellä esimerkiksi kolme suomalaista toimittajaa Englannissa, Norjassa ja Hong Kongissa.

- Lehden Skimbaco-nimi tulee suomen skimba-sanasta, ja co tarkoittaa Coloradoa. Mutta ei Skimbaco ole skimbaamista Coloradossa! Se viestittää elämäntapaa nauttia elämästä täydesti, missä sitten oletkin, Katja sanoo.

- Jokaisen täytyy löytää oma “skimbaconsa” joka hetkestä. Sama joulun kanssa, jokainen luo joulun hengen itse. Joillekin se tulee siitä että on tarkat kuviot ja perinteet joita noudatetaan, joillekin se tulee sisustusjutuista, lahjoista tai tietyistä ruuista ja musiikista.

Ruotsin joulussa tärkeintä aika perheen kesken

Katja on viimeisen kahden vuoden aikana oleskellut  yli 15 maassa. Tulevasta joulusta Katja on erityisen innoissaan.

- Vanhempani tulevat Suomesta viettämään joulua luoksemme, ja suunnitelmissa on järjestää kunnon kartanojoulu kaikkia omia perinteitämme sekoitellen. Vaikka puitteet ovat upeammat kuin koskaan, joulun henki tulee pienistä asioista ja perheen kanssa yhdessä vietetystä ajasta.

Ahkerasti muuttava perhe ei kerää turhaa tavaraa.

- Lasten kirjeet joulupukille olivat täynnä kirjatoivomuksia, ja usein parhaimmat lahjat tehdään itse.

Katjan perhe on tehnyt joulukoristeluja ajoissa ja kiertänyt ruotsalaisilla joulumarkkinoilla viikonloppuisin jo marraskuun alusta alkaen. Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.

- Ruotsissa on ihania joulumarkkinoita. Esimerkiksi Ekenäsin linnan joulumarkkinat Linköpingissä ovat ihanat, ja tunnin ajomatkan päässä Vadstenassa on toiset linnajoulumarkkinat. Vadstena on pikkukaupunki, joka on kuin suoraan Astrid Lindgrenin kirjasta. Siellä jos jossain kokee ruotsalaisen joulun.

Katjan Instagramissa on tuoreita jouluisia tunnelmia myös Italiasta.

- Olin äskettäin lähellä Torinoa, jossa pääsi joulutunnelmiin vuoden 2006 olympialaista tutuilla vuorilla. Erityisesti ihastuin Bardonecchia-nimiseen vuoristokylään, jossa tein jouluostoksia kylän pikkuputiikeissa.

Katjan joulumuistoja maailmalta: Jelly-O-hyytelöä ja joulupöytä hangaarissa


Lapsuuden perinnejoulut Suomessa

”Lapsuuteni joulut kotona Paimiossa olivat perinteisiä suomalaisia jouluja. Koti tuoksui riisipuurolta ja kanelilta, ja jouluaattona uunissa paistui iso kalkkuna. Laatikot oli tehty etukäteen, mutta rosollia tehtiin talkootyyliin koko perheen voimalla jouluaattona.

Vielä opiskeluaikoinakin menin aina Paimioon jouluksi, ei olisi tullut mieleenkään viettää joulua missään muualla. Mieluisimpia joulumuistojani on äidin kanssa leipominen. Sen perinteen olen halunnut välittää myös omille lapsilleni.” Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.

Kulttuurishokki Teksasissa  

”Ensimmäinen jouluni ulkomailla oli 1998. Vietimme joulun uunituoreiden appivanhempieni luona Teksasissa. Se oli aikamoinen kulttuurishokki. Ulkona oltiin t-paidat päällä, ja koska appivanhemmat olivat kutsuneet hyvin paljon ihmisiä kylään, ruoka tarjoiltiin paperilautasilta. Söimme bataatteja, kalkkunaa ja omituista hedelmäsalaattia, jossa oli mukana Jell-O-hyytelöä ja vaahtokarkkeja.

Mieheni Matt vei minut katsomaan ensimmäistä kertaa Pähkinänsärkijä-baletin. Romanttisella illallisella unelmoimme, että jospa jo seuraavana jouluna meillä olisi vauva.”

Ihanimmat joulumarkkinat Saksassa

”Jouluista kaksi olen viettänyt Saksassa, Baijerin pohjoisosassa. Saksa on ihana joulumaa! Missään muualla en ole käynyt yhtä ihanilla joulumarkkinoilla.

Saksan-jouluilla on minulle erityinen merkitys; siellä vietimme oman perheen ensimmäisen joulun yhdessä - ja toisena Saksan-jouluna meillä olikin jo kaksi lasta.”

Erilaiset joulut Amerikassa 

"Asuimme Amerikassa kymmenen vuotta, ja koska muutimme noin puolentoista vuoden välein mieheni uran takia, kaikki joulut ovat olleet hyvin erilaisia. Loimme omia jouluperinteitä, sekoittaen suomalaisuutta ja amerikkalaisuutta.

Laitamme aina kaksi jouluillallista, ja muuten yhtään joulua en ole viettänyt ilman lanttulaatikkoa, rosollia ja kinkkua! Olen myös oppinut kokkaamaan amerikkalaiseen jouluun kuuluvat herkut kuten kalkkunaa, bataattilaatikkoa sekä “deviled eggs” eli sinapilla ja majoneesilla täytettyjä kananmunia. Lisäksi pekaanipähkinäpaita monen muun herkun ohella - tosin sitä anopin omituista hyytelö-hedelmäsalaattia meillä ei tehdä.

Muutaman kerran olemme olleet niin innoissaan joulusta, että emme ole edes odottaneet aattoon asti ruuan kanssa vaan tehneet illallisen jo etukäteen.

Jouluhengen jakaminen on ollut minulle aina tärkeää. Mieheni oli armeijan palveluksessa vuoteen 2004 asti, ja usein komppaniassa oli nuoria sotilaita, jotka eivät lentäneet juhlapyhiksi kotiin. Oli sitten kiitospäivä, joulu tai itsenäisyyspäivänjuhlinnat, meille nämä sotilaat olivat aina tervetulleita. Ehkä itse kaipaan aina vähän jouluksi Suomeen ja ymmärrän miltä tuntuu olla kaukana kotoa. Vuosien varrella olen tutustuttanut aika monet rosolliin ja lanttulaatikkoon!

Kun asuimme Coloradossa, Matt työskenteli pelastushelikopterilentäjänä, ja eräänä jouluna hän päivysti lentokentällä. Tein kaikki jouluruuat, pakkasin ne autoon kolmen lapsen kanssa, ja ajoimme lentokentälle hangaariin syömään jouluruuat koko pelastushenkilökunnan kanssa. Pöydät katoimme helikoptereiden ja lentokoneiden väliin lentohalliin. Glamour oli ehkä kaukana, mutta joulun henki oli läsnä. Muinakin jouluina meidän lapset ovat nähneet useammin joulupukin tulevan helikopterilla kuin poroilla.

New York Cityn joulussa on ihan erilaista taikaa; joululahjojen ostaminen 5th Avenuelta tai luisteleminen kesken ostoreissun Rockefeller Plazalla tai Bryant Parkissa. Meidän perinteisiimme kuului myös Radio City Music Hallin Rockettes-jouluspesiaali.

Viimeinen Amerikan-joulu vietettiin Teksasissa. Yhtenä iltana menimme paikalliseen Santa’s Wonderlandiin, jossa oli miljoonia jouluvaloja laitettu ympäri metsää, ja ajettiin traktorin perävaunussa katsomassa toinen toistaan hurjempia valonäytöksiä. Huipentuma oli kun Jeesuksen syntymätarina jouluvaloshow’na ja se loppui pääsiäisen tapahtumiin. Jeesuksen ylösnouseminen oli luotu isoin vilkkuvin värivaloin ja nuolet osoittivat taivaaseen. Oli siinä Paimion tytöllä ihmettelemistä."Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.

Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.
Paimiolainen Katja Presnal: Kahden kulttuurin ja monen maan jouluni. Kuva: Katja Presnal.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä