Aija sisustaa kierrättäen: maatuskakoriste

Löytyykö kaappien kätköistä syntymäpäiväjuhlista tai vapusta jääneitä ilmapalloja? Niistä voi askarrella tavallisia ilmapalloja kestävämmän maatuska-somisteen.

Näitä tarvitset:

  • neljä ilmapalloa (kolme päärynänmuotoista ja yksi pitkulainen)
  • sanomalehtipaperia (viisi sanomalehden sivua riittävät neljään maatuskaan)
  • puuliimaa ja vettä
  • laakeahko sekoitusastia (ja pari muuta astiaa)
  • karhunlankaa ja sakset
  • askartelumaaleja: ihonväristä, vaaleansinistä, vaaleanvihreää, punaista, keltaista, mustaa, valkoista, oranssinkeltaista, pinkkiä
  • keinokarvasiveltimiä
  • ohut musta tussi

 

Tee näin:

1. Täytä ilmapallot sen kokoisiksi kuin haluat valmiiden maatuskojen olevan. Sulje suut karhunlangalla. Jätä lankaa riittävän pitkä pätkä ripustuslangaksi. Täytä pitkulainen ilmapallo noin 14 cm:n pituiseksi ja sulje suu langalla. Sido langalla toisen pään “tyhjä” osuus ja leikkaa ylimääräinen materiaali pois. Leikkaa kaikkien pallojen suiden paksunnos pois.

2. Revi sanomalehtipaperi noin 1,5 x 10 cm:n suikaleiksi. Huomaa, että sanomalehtipaperi repeää toiseen suuntaan toista vaivattomammin.

3. Tee liimaseos laakeahkoon astiaan. Ohenna puuliimaa vedellä siten, että vettä on noin neljännes liiman määrästä. Laita pallo kulhoon. Näin sinulla on oivallinen “teline” työskentelyn ajaksi. Kasta sanomalehtisuikale liimaseoksessa, vedä sormilla ylimääräinen liimaseos pois ja kiinnitä suikale pallon pintaan. Päällystä näin koko pallo. Kiinnitä paperisuikaleet erityisen huolellisesti (ristiin rastiin) ripustusnarun kohdassa. Näin saat ripustuskohdasta siistin. Päällystä kaikki pallot ja jätä ne pöydälle kuivumaan. Ripustusnarun peittona olevat paperikerrokset eivät näet vielä kestä kuivattamista roikkuen. Kun paperikerrokset ovat kuivuneet tarkista vielä, että joka kohdassa on riittävästi paperia. Jos kuivunut pallo antaa varovasti sormella painettaessa periksi, liimaa lisää paperikerroksia liian heikkoihin kohtiin. Liian heikko kohta painuu maalauksen aikana kuopalle, jota ei voi enää oikoa.

4. Maalaa maatuskoille huivit, kasvot ja vartalot. Silmät kannattaa maalata seuraavanlaisesti: maalaa ensin musta ympyrä ja maalin kuivuttua sen reunaan valkoinen “sirppi”. Ripset ja kulmakarvat kannattaa piirtää tussilla. Jos suun maalaaminen tuntuu hankalalta, voit piirtää sen punaisella tussilla. Koristele vielä maatuskojen mekot kukilla. Koska pienimmän ja suurimman maatuskan kokoero on yli kymmenen senttiä, maalasin pienimmälle tutin suuhun korostamaan sen pienuutta. Voit toki maalata pienimmälle samanlaisen suun kuin muillekin maatuskoille.

Jos neljän maatuskan tekeminen tuntuu työläältä, muista, että jo yksi reilun kokoinen maatuska somistaa huoneen upeasti.

Ja mikset tekisi koristetta rennommassa hengessä, vaikkapa Barbapapa-tyyliin?


Katso myös muut Aijan kierrätysisustusvinkit Olotilan lukijoille

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä