Suomen paras pahvilaatikko - onko sinulla tarina äitiyspakkauksesta?

Taiteilijat etsivät tarinoita ja kuvia äitiyspakkauksen ympäriltä. Kuva: Ulla-Riikka PuurunenKiinnostus Suomen parhaaseen pahvilaatikkoon räjähti maailmalla kesäkuussa 2013 julkaistun BBC:n artikkelin myötä. Äitiyspakkausta, jossa Suomi-vauvat ovat torkkuneet, pidetään maailmalla tasa-arvon ja hyvinvoinnin merkkinä.

BBC:n artikkelista sai alkunsa myös The Baby Box Project, intialaisen valokuvaaja Arko Datton ja suomalaisen toimittaja Anna Näverin yhteinen kuvaprojekti.

- Uskomme, että maailmaa kiinnostaa tutustua äitiyspakkauksen ja sen myötä pohjoisen maamme historiaan. Lapsikuolleisuus on laskenut meillä maailman alhaisimmaksi äitiyspakkauksen tulon myötä, vaikka selvää yhteyttä näiden kahden välillä ei ole todistettu, sanoo Anna.

- Toivomme projektimme edesauttavan äitiyspakkausaatteen kansainvälistymistä.

Arko ja Anna keräävät valokuvia ja tarinoita suomalaisen äitiyspakkauksien ympäriltä, vuodesta 1937 lähtien nykypäivään. Tärkeässä roolissa ei ole itse pakkaus, vaan arkielämä ja ajankuva.

- Tahdomme kertoa yksittäisten kuvien ja tarinoiden avulla koko yhteiskunnan muutoksen köyhästä 1930-luvun Suomesta vakavaraiseen hyvinvointivaltioon, sanovat Arko ja Anna.

Kuvia kerätään ensin netissä, myöhemmin ympäri Suomea jutellen ja kysellen tarinoita kuvista ja  eletystä ajasta. Kerätyt kuvat julkaistaan netissä, aiheesta kootaaan näyttely ja kirja.

Jos sinulla on projektiin sopivia kuvia ja tarinoita, vieraile The Baby Box Projectin Facebook-sivuilla tai ole yhteydessä Annaan ja Arkoon sähköpostilla babyboxproject (at)gmail.com tai puh. +4525775420.

Taiteilijat toivovat tavoittavansa myös ulkosuomalaiset sekä eri vähemmistöt Suomessa.


Kuva Ulla-Riikka Puurusen kotialbumista.

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä