En tarvitse kiillotettua sitruunaa, en halua värjättyä oliivia!

Ruokaratsia Yle Teemalla. Kuva: Yle

Miten elintarvikkeisiin saadaan savun maku? Miksi oliiveja värjätään? Millä aineella hedelmätiskien sitruunat on kiillotettu? Brittiläinen makasiiniohjelma tarttuu ajankohtaiseen ruokakeskusteluun, ja vastausten perässä matkustetaan ruoan alkulähteille, aina Aasiaan ja Afrikkaan – sekä Suomeen.

Kahdeksanosainen Ruokaratsia (Food Unwrapped) Yle Teemalla torstaisin klo 20.30 alkaen 28.3.

Jaksot lyhyesti:

28.3. Ruokaratsia selvittää tölkkigreipin ja probioottien salaisuutta. Swazimaassa tutkitaan, kuinka greipin kuoret irrotetaan. Valion tehtaalla Suomessa kysytään, miten ja miksi jogurtteihin lisätään maitohappobakteereja.

4.4. Ruokaratsian toimittajat pureutuvat suosittujen elintarvikkeiden valmistustapaan ja alkuperään. Miten kinkun kaltaiset lihapuristeet valmistetaan? Entä miksi sitruunat vahataan ennen kauppaan saapumista?

11.4. Mikä ero on vihreillä ja mustilla oliiveilla? Miksi oluttölkissä ei listata kaikkia käytettyjä valmistusaineita? Ruokaratsian tutkivat toimittajat etsivät vastauksia mm. Etelä-Afrikasta ja Espanjasta.

18.4. Jättikatkaravut ovat löytäneet tiensä monen lautaselle. Harva tietää, että niitä kasvatetaan mm. Thaimaan sisämaassa. Jaksossa ihmetellään myös kaupassa myytävän sienikeiton ainesosia.

25.4. Surimi-tikut maistuvat ravulta, mutta mistä ne itse asiassa valmistetaan? Vastausta etsitään Ranskasta ja Thaimaasta. Ruokaratsaajat selvittävät myös brittiläisen viinituotannon salaisuuksia.

2.5. Tavallinen majoneesi on rasvapitoista. Ruokaratsian toimittajat yllättyvät saadessaan selville, millä rasva korvataan kevytversiossa. Entä miten tuorepuristettua lähikaupan appelsiinimehu itse asiassa on?

8.5. Ruokaratsia selvittää mansikanmakuisten elintarvikkeiden mysteeriä. Miten tuotteisiin saadaan voimakas maku pienellä tipalla aromia? Kaupan täytettyjen valmisleipien salaisuus on laboratoriossa kehitetty tomaatti.

16.5. Onko savustettujen elintarvikkeiden maku peräisin oikeasta savusta? Käytetäänkö jäätelön valmistukseen lainkaan kermaa? Ruokaratsia perää vastauksia suoraan tuotteiden valmistajilta Ruotsissa ja Britanniassa.TV-vinkki: Ruokaratsia pakkausmerkinnöistä, oliivien värjäämisestä ja sitruunan kiillottamisesta. Kuva: Yle

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä