Aamu-tv:n juontaja herättää päivän puheenaiheisiin

Aamu-tv:n juontaja herättää päivän puheenaiheisiin. Kuva: Siiri Huttunen

Aamu-tv aloittaa katsojan aamun, mutta juontajan aamu on alkanut jo kolmelta. Annika Damström on herännyt lähetysaamuihin jo kuuden vuoden ajan. Aikaista aamuherätystä jaksetaan aina päivitellä, mutta Annika sanoo, ettei sitä voi verrata tavalliseen toimistotyöhön.

Ei kukaan ole aamuihminen kello 3.15 yöllä. Se on kaikille rankkaa. Kun tulee uutisorganisaatioon, joka on heti käynnissä, on ihan eri tavalla hereillä saman tien.

– Mahdollisimman äkkiä pitää tietysti saada kahvia. Kotona ennakkotilaan taksin, herään varttia yli kolme ja taksi tulee hakemaan kymmentä vaille neljä, eli naamapesu ja vaatteet päälle ensimmäisenä. Täällä onneksi maskeerataan, niin ei tarvitse välittää mistään sellaisista.

Lähetys loppuu kymmeneltä, ja jos seuraavana päivänä ei juontajalla ole lähetystä, pääsee lähtemään kotiin. Annikan rutiineihin kuuluu aina lähetyksen jälkeiset päiväunet kotona.

Joka alueen asiantuntija

Kolmetuntisessa suorassa lähetyksessä ehditään keskustella kehitysyhteistyöstä, rakennekynsistä ja maistella eteläamerikkalaisia juomia. Juontajien tehtävä on pistää ihmiset kartalle siitä missä mennään kotona ja maailmalla ja olla aamun arjessa mukana.

– Aiheet ovat laidasta laitaan ja on hyvin lyhyt aika perehtyä niihin. Tietysti vuosien mittaan tulee näppituntuma aika moneen aiheeseen.

Annika myöntää, että Aamu-tv:ssä kevyemmätkin aiheet ovat hauskoja tehdä, mutta sydän sykkii ennen kaikkea jännittävälle uutistyölle.

– Kun tapahtuu jotain, rytisee maailmalla tai on jokin poliittinen tilanne päällä - sitten tehdään eikä meinata. Nautin haastatteluista, joissa saa vääntää ja kääntää poliitikkoja tai muita päättäjiä.

Vuosien varrelta mieleen on jäänyt niin Suomen tasavallan presidentin haastattelu, erilaiset vaalikeskustelut ja hauskat tempaukset kuten Tangomarkkinat. Kovana metallimusiikin fanina Children of Bodomin Alexi Laihon haastattelu jäi erityisesti Annikan mieleen.

– Oli pieni ihme, että haastattelu järjestyi, koska Alexi ei kauhean helposti anna haastatteluja. Jännitettiin viimeiseen hetkeen asti tuleeko hän, Annika muistelee hymyillen.Aamu-tv:n juontaja herättää päivän puheenaiheisiin. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Juontajan oma tyyli

Aamu-tv:n ilme uudistui lokakuussa 2013. Näkyvin uudistus on studiossa, jossa on nyt kolme eri haastattelupistettä ja paljon uutta tekniikkaa, joilla voi tehdä monipuolisemman lähetyksen. Tahti lähetyksessä on reippaampi ja ilme kaikin puolin rennompi. Ensi kertaa juontajien apuna oli myös stylisti.

– Puhuttiin stylistin kanssa yleisilmeestä. Hankin kaikki vaatteeni itse ja suurin osa meistä kyllä tekee samoin. Vaatteita tarvitaan aika paljon, koska ruudussa ollaan niin usein.

Jotkut juontajat lainaavat vaatteita esimerkiksi pr-toimistoista. Annika lainaa joskus koruja. 

– Meillä on tyyli muuttunut aika lailla siitä, kun minä aloitin juontamisen. Silloin oli vähän enemmän juontajilla suoraa housua ja jakkua, se oli vähän konservatiisempaa.

Annika itse kuvailee tyyliään rokkityttö-tyyliksi. Katsojatkin tietävät, että korkeat korot ja Annika kuuluvat yhteen.

- En tiedä kuinka monet korkkarit minulla on, varmaan ziljoonat, mitä korkeammat sen paremmat. Juontopari ei välttämättä tykkää, koska sitten olen pidempi kaikkia. Mutta en suostu luopumaan niistä, Annika nauraa.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä