Blogistanian tähdet: Outi Pyyn trashionmaailma

Outi Pyy Varustelekassa. Kuva: Viivi Lehtonen/YLE

Trashionista Outi Pyy on 34-vuotias DIY- ja trashionbloggaaja. Päivätyötään Outi tekee kansainvälisellä vaatemerkillä somistajana ja visuaalistina. Blogille hän uhraa lähes kaiken vapaa-ajan. Laadukkaat muotikuvat ja trashion on todellakin vienyt enemmän kuin pikkusormen.

Helsingissä asuva Outi on kotoisin Espoosta. Lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan ompelijaksi ja toimikin valmistuttuaan ammatissaan, kunnes perustyö ei enää haastanut tarpeeksi. Outi kaipasi jotain muuta. Hän päätyi farkuistaan tunnettuun firmaan, jossa on viihtynyt jo yli 11 vuotta.

Bloggaamisen Outi aloitti vuonna 2007 ja onkin blogannut ahkerasti siitä asti: parhaimmillaan Outi tekee yli 700 postausta vuodessa. Iso osa Outin blogia ovat kuvat ja tutorial-ohjeet. Outi haluaa jakaa omia ideoitaan sekä tietoa siitä, kuinka muodikkaita vaatejuttuja voi tehdä ja tuunata itse. Ekologisuus ja kierrätys ovat tärkeitä blogin teemoja. Outi kirjoittaa englanniksi, sillä suurin osa blogin lukijoista on Suomen ulkopuolella.

Outsa Moodboard. Kuva: Viivi Lehtonen

Ideoitaan Outi keräsi aluksi inspiraatiokirjoihin, moodboardeihin sekä nykyisin kovalevylle. Outin kansioista löytyy yli 35 000 inspiraatiokuvaa. Outin tinkimätön tyylitaju tekee vaikutuksen satoihin tuhansiin lukijoihin kuukaudessa. Ja OutsaPop Trashion on ammattimaistunut: vielä vuonna 2009 hän teki lego-koruja kun nyt väännetään tyylikkäitä, rokahtavia vaatteita, kenkiä ja asusteita. Vuoden 2012 lopussa Outi julkaisee myös Trashion!-kirjan (kustantaja Atena Kustannus), jota hän on työstänyt luottotiiminsä eli valokuvaaja Mikko Rasilan ja AD Hanna Linkolan kanssa kohta kaksi vuotta.

Outi kuvailee itseään luovaksi hulluksi. Määrätietoinen nainen on itseironiansa takana kuitenkin äärimmäisen pro: hän pitää huolen siitä, että blogi ja trashion-luomukset ovat fashionia eivätkä askartelutasolla. Outi ei ole saavuttanut asemaansa helposti, eikä blogi vielä elätä häntä.

- Blogini on minulle "tappiollinen harrastus". Käyttämäni materiaalit maksavat minulle enemmän kuin mitä sillä tienaan. 

OutsaPop. Kuva: YLE/Jyrki Valkama

Outin mielestä bloggaajankin pitää hallita oma brändinsä. Häntä kiehtoo myös verkostoitumisen ja digitaalisuuden luomat mahdollisuudet.

- Etsy.com (maailmanlaajuinen käsintehtyjen tavaroiden nettikauppa) on tehnyt monista kotona näpertelijöistä menestyviä yrittäjiä.

Outsapop.com-blogissa ovat mainostajiksi päässeet lähinnä UFF, Fida ja Varusteleka, jotka ovat Outin omia suosikkeja. Kirppiksiltä löytyy vanhoja nahkatakkeja, maripaitoja, farkkuja tai vyönsolkia ja armeijakaupasta taas trashioniin sopivaa materiaalia: t-paitoja, vilttejä, metallikamaa, hattuja, kypäriä ja niin edelleen. Intohimoisena ekoilijana Outi ostaa uutena lähinnä vain sukkia ja farkkuja.

- Trashionissa jokainen voi luoda huippumuotinsa itse.

outsapop.com
Lukijat: 140 000 /kk (helmikuu 2012), enkat: 300 000 kävijää /kk.
Bloginimi syntyi lapsuuden lempinimestä Outsa.

Trashion = kierrätysmuotia
DIY = Tee-se-itse

 

Blogistania toivottaa:

Kaiken Outin lahjakkuuden ja sinnikkyyden todistaneena toivomme Outille isoa menestystä sekä omaa mallistoa.

Katso Blogistania TV2 ke 21.3. klo 19.30 

Kurkkaa Blogistania-kuvauksiin. Kuvat: Viivi Lehtonen

kommentit

On törkeää, että tämä tytteli on varastanut Outi "Outsa" Poppin taiteilijanimen, jota alkuperäinen Outi Popp on käyttänyt yli 30 vuotta. Kun vielä muistetaan, että Outi Popp teki läpimurtonsa Ylen Rockradiossa 1980-luvun alussa (mm. sai suosituimman radioäänen Telvis-palkinnon), on Yleisradion osallisuus tähän identiteettivarkauteen sitä kummallisempi.
Blogin nimi vaihtoon välittömästi!

>Timo Harakka Ke, 2012-03-21 20:41

Täysin samaa mieltä Timo Harakan kanssa. Aito ja alkuperäinen Outi Popp / Outsa Popp (tai vähänkin sinnepäin)nimimerkki/brändi on ainoa oikea ja kuuluu ainoastaan Outi Aholalle!

>Ilpo L Ke, 2012-03-21 21:14

Yhdyn 100 prosenttisesti edellisiin kommentteihin. Aivan supertörkeää varastaa Outi "Outsa" Poppin taitelijanimi. Jos ei rahkeet riitä omalla nimellä bloggaamiseen turha ruveta ratsastamaan toisten meriiteillä !

>Hanna V Ke, 2012-03-21 21:46

Tiedoksi ohjelman katsojille, että Outi/Outsa Popp on vakiintunut tavaramerkki ja taiteilijanimi enkä hyväksy sen vohkimista, tuunaamista ja käyttämistä omiin julkisiin ja kaupallisiin tarkoituksiin! En, en, en! Se että taiteilijanimeäni on hieman tuunattu tai Pyy toimii muodin alalla ei anna hänelle oikeutta käyttää nimeä toiminnassaan. Minä olen kulttuuritoimittaja ja kommentoin myös muotia, joka on kulttuuria. Toimimme molemmat julkisuudessa ja internetissä. Ei voi vain alkaa pykätä pisnestä RoosaLiiksomin, OlkaKoon, Stilllerin tai OutsaPopin nimellä. Jos nimiä voisi ottaa käyttöön miten haluaa niin kukaan ei pystyisi enää seuraamaan kuka on minkäkin asian takana. Tuskin Outi Pyykään haluaa että joku alkaa käyttää tuotteissaan nimeä OutiPyyy. Järki käteen! Jos bloggaaja haluaa hallita oman brändinsä kuten tekstissä kirjoitetaan, kannattaa nyt katsoa peiliin, keksiä oma omintakeinen nimi ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Terveisin, se ainoa oikea Outi Popp.

>Outi Popp Ke, 2012-03-21 22:36

Joo hieman erikoista, uteliaisuuttani minäkin ajattelin että Outilla siis sillä oikealla on Uusi tuleminen. Eihän tämä näin voi mennä...

>Satu S La, 2012-03-24 09:41

Jep,

Kun olin nuori, Outi Popp soitti musaa radiossa. Nyt kun tuli tämä blogien vallankumois ja tämä sarja ruutuun, ihmettelin suuresti, et mikäs Outi Popp tämä oikeen on. Ainaskin minä haluaisin mustaa Outi Popp nimen liittävän näihin radio juttuihin, enkä blogi höpinöihin. Muutenkaan en oikeen näistä blogeista tykkää... toki on hyviäkin sivuja ja nimetkin on paremmin keksittyjä.

>Leo Piipponen To, 2012-03-22 00:13

Tosi mautonta lähteä luistelemaan toisen hokkareilla. Outi Popp on tehnyt mediatöitä kolmatta vuosikymmentä ja on vakiintunut tekijänimi, vaihda nyt omasi hyvän sään aikana.

>Reidar Palmgren To, 2012-03-22 12:57

Onpa aikamoinen hyökkäys Outi Pyytä kohtaan täällä meneillään. Itse yllätyin kovasti noin räyhäkkäästä kommentoinnista varsinkin, kun en ole koskaan tullut ajatuksissani edes yhdistäneeksi Outi Poppia ja OutsaPopia mitenkään toisiinsa. Outi lienee aika yleinen etunimi Suomessa ja pop-sanahan ei ole kenenkään yksityisomaisuutta, joten en nyt ihan ymmärrä kenen oikeuksia tässä loukataan. Outi Pyy käyttää blogissaan nimeä OutsaPop, joka ainakin minun silmissäni on aika eri asia kuin taiteilijanimi Outi Popp.

Ikävää, että Outi Popp tukijoukkoineen on asiasta mielensä pahoittanut, mutta minun ymmärtääkseni Outi Pyy ei ole edes saanut inspiraatiota bloginimeensä ensin mainitulta. Outsa on ollut Pyyn lempinimi jo lapsuudessa, eikä tämä liity Outi Poppiin ja 80-luvun tv-ohjelmaan. Onhan niitä kokonimi-kaimojakin maa täynnä, joten eiköhän tänne yksi OutsaPop Outi Poppin rinnalle myös mahdu? Peace! :)

>Jenni To, 2012-03-22 18:57

Jenni, käsittääkseni Outi Pyy on nimenomaan saanut inspiraation nimeensä Outi Poppilta. Eikös hän itse todennut näin ohjelmassakin?

>Lilli La, 2012-03-24 15:55

Aika ennätyksellisen valikoivaa assosiaatiota jos Outsa Popp ja OutsaPop eivät ollenkaan muistuta toisiaan. Ihan päivänselvä asiahan tässä on kyseessä, jonkinlainen virhearvio Pyyltä. Helposti korjattavissa, onneksi, ja reilu anteeksipyyntöhän olisi mainio juttu.

>wisak Ke, 2012-03-28 12:48

No kyllä minä vähän ihmettelen tätä herkkähipiäisyyttä täällä. Toki Outi Pyy muistuttaa Outi Poppia, mutta mitä sitten? Outi-nimi ei ole mikään tavaramerkki, vaan ihan tavallinen suomalainen nimi. Pyy taas EI OLE Popp. Kyseessä on ihan eri nimi. LAPSELLISTA KOMMENTOINTIA, jopa Outi Poppilta. Hävetkää. Ei se nyt ihan niin tässä maailmassa mene, että se joka tuli ensin, voi omia hiekkalaatikon kaikki lelut itsellen. Tällä perusteella Chisukin on ihan kamala ilkimys kun varasti Kisun nimen. Kyllä Kisua nyt varmasti harmittaa hirveästi.

>Ihmettelijä Ti, 2012-10-09 20:39

Ei toimi; jos mielikuvitus ei piisaa siihen asti, että ymmärtäisi että Outi Pyy on hyvä oikein
hyvä bloginimi, vaan pitää lähtöruudussa lähteä identiteettivarkaisiin niin peli on menetetty ja uskottavuus sen mukana.
Me jotka ollaan oltu mukana vähän pidempään tiedetään, että kaikki "Outin" ja "Popin" eri versiot viittaa ihan tiettyyn henkilöön, joita on tasan se yksi.

>Juha Reunanen Su, 2012-03-25 06:54

Selvä pyy, ainoa oikea Outi (Outsa) Popp on Outi Ahola, joka on ollut Outi Popp jo 80-luvun alkuvuosilta. Pyy on ihan hyvä lähtökohta nimen kehittelylle, miksi pitää lähteä varkaisiin?

>Liisa Alatalo Ma, 2012-03-26 10:53

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä