Naiseutta vaaleanpunaisissa kansissa

Naiseutta vaaleanpunaisissa kansissa. Kuva: Ivan Prole, stock.xchng

Sinkkuelämää, Bridget Jones - elämäni sinkkuna, Paholainen pukeutuu Pradaan. Mikä yhdistää näitä kolmea kaunokirjallista teosta? Jokaisessa seikkailee moderni sinkkunainen, joka asuu ja työskentelee suurkaupungissa median, mainonnan tai muodin parissa. Kaikki edellä mainitut teokset ovat chick lit -kirjallisuutta. Siis mitä?

Chick on alun perin slangisana nuorelle naiselle, lit taas on lyhenne sanasta literatureChick lit -romaanit käsittelevät nykyaikaisen naisen elämää ja ihmissuhteita ja niiden tuomia ongelmia humoristisesti ja kevyellä otteella. Sankaritar rakastaa juhlimista eikä kommelluksiltakaan vältytä.

Lajityyppiin liittyy hyvin vahvasti romantiikka ja Sen Oikean löytäminen. Mistään markettien harlekiini-romaaneista ei kuitenkaan ole kyse, vaan chick lit on ennen kaikkea romanttista komediaa. Ehkä juuri siksi chick lit -kirjoista on tehty useita menestyselokuvia.

Mielikuvat chick litistä ovat usein bling, brändit, shoppailu, samppanja ja seksi, mutta oleellisin piirre kirjoissa on huumori ja itseironisuus. Kirjojen sankarittariin voi helposti samaistua ja teemat ovat universaaleja. Toisinaan kirjoissa käsitellään vakavampiakin aiheita, mutta päähahmon asenne elämään on aina optimistinen: kaikki päättyy lopulta parhain päin, oma identiteetti vahvistuu, Se Oikea löytyy vielä.

Jokunen vuosi sitten päiviteltiin suomalaisten chick litien puuttumista markkinoilta. Mutta nyt kotimaisia niitä on ilmestynyt jo useampi. Esimerkiksi entisen showtanssijan Laura Paloheimon esikoisteos Klaukkala julkaistiin tänä vuonna. Se on tyylipuhdasta chick litiä. Merkkilaukut, juhliminen ja kupliva huumori sopivat myös tänne Pohjolaan.

Vaaleanpunaisesta hattarasta huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, chick lit on tietynlainen ylistys naiseudelle ja naisten maailmalle. Kirjojen naiset ovat itsenäisiä ja vahvoja, jotka tavoittelevat unelmiaan lähes hinnalla millä hyvänsä. Lajityyppi ei vetoa kaikkiin, mutta ei tarvitsekaan. Chick lit on ennen muuta naisten kirjoittamaa rentouttavaa viihdettä naisille. Otetaan sille!

Uusia suomalaisia chick lit -romaaneja

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä