Erika Works maalaa nahkaan taideteoksia

Erika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenNahkamaalari Erika Forsmanin käsissä kierrätysnahka saa uuden elämän. Erika maalaa custom-maalauksia nahkatakeille, -laukuille, -kengille tai mille tahansa käyttöesineelle. Käyttäjän persoonallisuus on tärkein tekijä tilaustöissä, mutta mukana on myös jotain omaa - se on Erika Works.

- On pitänyt oppia tuntemaan nahka. Eri nahat, viimeistelyt ja pinta vaikuttaa siihen miten sitä kannattaa käsitellä. Kesti varmaan vuoden, ennen kuin keksin, mikä on minulle hyvä tapa maalata.

Erika on maalannut myös kankaalle, mutta pensselillä saa nahkaan pieniäkin yksityiskohtia. Kokeilemalla on löytynyt sopivat maalit.

- On jännä, miten pelkällä maalilla saa koko alkuperäisen tuotteen näyttämään erilaiselta. Esimerkiksi neliönmuotoisesta laukusta voi hävitä se neliskulmaisuus. 

Erika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenErika käyttää töissään pelkästään kierrätysnahkaa. Maalauspinta voi olla vaikka kirpparilta ostettu nahkatakki tai -shortsit. 

- Nahasta on tehty paljon vaatteita, joiden malli on mennyt pois muodista. Olisi järjetöntä heittää se roskiin. Jos tuote on kerran jo tehty, pitäisi se käyttää mahdollisimman pitkälle. 

Inspiraation maalauksilleen Erika saa ihmisistä ja itse tuotteesta. Vaatteen malli tai leikkaus voi kertoa, mitä kohtaa voisi korostaa tai vaihtoehtoisesti peittää. 

- Idea ei tule yleensä valmiina, vaan se elää koko ajan ja kasvaa. Joskus käy niin, että idea ei sovikaan vaatteeseen, mutta sitten lähtee rakentamaan jotain toista. 

Nahkaan voi aina maalata päälle ja sitä voi hoitaa kuin nahkaa muutenkin. Maalilla voi myös peittää rikkinäisiä tai kuluneita kohtia.

Erika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenMaalaus asiakkaan persoonan mukaan

Erika kustomoi myös tilauksesta nahkavaatteita ja -laukkuja. Asiakas esittää toiveen tai idean, jonka Erika toteuttaa asiakkaan omaan esineeseen.

- Perusajatus on, että se korostaisi asiakkaan omaa persoonaa. Siitä tulisi asiakkaalle tärkeä tuote, jota ei ole kellään muulla ja siitä saa hyvän olon.

Usein asiakas haluaa "yllättyä" ja antaa Erikalle vapaat kädet. Joskus asiakkaat ovat vaativampia, jolloin Erika on joutunut venyttämään piirustustaitojaan.

- Miehet ovat usein vaativia. Sain piirtää varmaan sata pääkalloa, ennen kuin oli oikean näköinen.

Erikalle on tullut myös hyvinkin erikoisia toiveita. Omituisin oli hedelmäkärpäsen munasarjat. Se tuli tulevalle tohtorille, jonka väitös liittyi siihen.

- Ne näyttivät loppujen lopuksi ihan kukilta, oikein nätin näköiset. 

- Vaikka työni eivät ole sellaisia taideteoksia, joita voi laittaa seinälle, huomaan, että olen antanut niihin paljon itsestäni, käyttänyt luovuutta ja energiaa.
Erika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenErika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenErika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenErika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri HuttunenErika Works maalaa nahkaan taideteoksia. Kuva: Siiri Huttunen

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä