Hymyä huuleen performanssilla
”Vain sata salamaa iskee tulta, ja koko elämä räjähtää” raikaa Helsingin Rautatientorin Kompassitasanteella maaliskuisena torstai-iltapäivänä. Ohikulkevat ihmiset kääntyvät hämmästyen katsomaan mistä on kyse. Tällä kertaa esittäjäksi ei paljastu akustista kitaraa rämpyttelevä katumuusikko, vaan useasta kymmenestä hengestä koostuva laulava joukko. Kun laulu loppuu, porukka hiljenee ja hajaantuu välittömästi omille teilleen, aivan kuin hetkeä aiemmin ei olisi mitään ihmeellistä tapahtunutkaan.
Kyseessä on flash mob -tapahtuma, jossa ihmisiä kerääntyy ennalta sovitusti julkiseen paikkaan tekemään yhdessä jotain arvaamatonta. Esityksen järjestäjiksi ilmoittautuvat kolme nuorta; Mirva,19v, Satu 18v, ja Emma, 17v. Tytöille julkisella paikalla esiintyminen ei ole ensimmäinen kerta, vaan heillä on siitä kokemusta jo useamman vuoden ajalta. Innostus flash mob -esityksiin sai alkunsa teatteriharrastuksesta. Neljä vuotta sitten Mirva ja Satu olivat mukana katuteatteriprojektissa, jonka myötä syntyi idea tehdä erilaisia performansseja. Viime syksynä Mirva houkutteli mukaan myös Emman.
Tytöt ovat kokeilleet muun muassa hidastettua liikkumista metrossa ja erilaisia jähmettymiskohtauksia ympäri kaupunkia. Mikä tällaisessa toiminnassa sitten neitokaisia oikein viehättää?
- Flash mob on jotain vähän erilaista, hyppäys arkipäivästä toiseen todellisuuteen. Jos kulkee tutussa ympäristössä päivästä toiseen, ja sitten joku päättää järjestää sinne vaikka jonkun lauluperformanssin, niin itseä alkaa ainakin hymyilyttää. Siitä vain tulee hyvä mieli, sanoo Mirva.
Flash mobin tarkoitus on piristää, mutta myös yllättää. Vaikka kaveruksista ihmisten hämmentäminen on hauskaa, ei tarkoitus ole kuitenkaan pahoittaa kenenkään mieltä.
- Yleensä, kun mietimme mitä teemme, niin yritämme katsoa, että se olisi sopivaa. Emme esimerkiksi halua seistä kenenkään tiellä tai valita esitettäväksi laulua, joka loukkaisi jotakuta, Satu kertoo ja jatkaa. - Mitään poliittisia aatteita meillä ei ole taustalla.
Flash mob vaatii heittäytymistä
Tytöt ovat informoineet tapahtumasta ja keränneet osallistujia lähinnä Facebookin kautta. Ikärajaa osallistumiselle ei ole, vaikka tyttöjen iän vuoksi helpointa onkin saada juuri nuoria mukaan. Julkisilla paikoilla esiintyminen vaatii kuitenkin tiettyä rohkeutta.
- Pikkuhiljaa on vakiintunut tietyt tyypit, joita tietää pyytää ja jotka innostuvat mukaan. Pientä lapsenmielisyyttähän tässä tarvitaan ja sitä, että on valmis nolaamaan itsensä. Mutta ei osallistuminen katso oikeasti fyysistä ikää, henkistä ennemminkin, Satu kertoo.
Myös ohikulkijat saavat ilomielin osallistua performanssiin.
- Jotkut ihmiset ajattelevat, että heidän roolinsa on nimenomaan katsoa. Me yritämme vähän rikkoa tätä ajatusta. Olisi kiva, jos ihmiset saisivat kokea, että tämä on yhteinen juttu ja että tähän saa tulla mukaan, selittää Satu.
- Valitsimme sen takia tutun kappaleen, jotta ihmiset voisivat lähteä mukaan laulamaan myös kesken kaiken, Emma lisää.
Tytöt jännittävät performanssejaan joka kerta, mutta tämän kertainen flash mob oli heille kuitenkin erityinen.
- Laulaminen on meille uusi aluevaltaus. Myös osallistujamäärältään tapahtuma on kaikista suurin, kertoo Mirva.
- Vaatii vielä enemmän rohkeutta ja heittäytymistä, kun pitää laulaa ja kovaa, sillä laulaminen tuntuu olevan ihmisille pahempi paikka kuin puhuminen, Emma jatkaa.
Saa myös ärsyttää
Palaute performansseista on ollut yleensä hyvää, eikä mätiä tomaatteja ole koskaan heitetty naamalle. Katsojan tulisikin suhtautua performansseihin huumorilla.
- Ihmiset ovat ottaneet nämä hyvin vastaan, vaikka saavat esitykset herättää muitakin tunteita kuin vain positiivisia, Mirva hymähtää.
- Jos jollakulla sattuu olemaan huono päivä, niin sitä ei varmaan mikään paranna. Jos ärsyttää paljon, niin ei tarvitse jäädä katsomaan, toteaa Emma.
- Kaiken teatterin ei tarvitse tapahtua sisätiloissa vain tietyille piireille. Mahdollisuudet performansseille ovat rajattomat. Menkää ihmiset ja kokeilkaa, ei siinä menetä mitään, Mirva kannustaa.
Onnistuneesta flash mobista jää hyvä mieli niin esiintyjille kuin katsojillekin. Toisten ilahduttaminen on sekin jo vaikuttamista.
- Parasta on, jos saamme hymyn edes muutaman ohikulkevan kasvoille, toteavat tytöt yhteistuumin.
aiheet
Flash mob -ilmaisu on tullut englannin kielestä ja se tarkoittaa "äkkiryhmäytymistä". Termi on otettu käyttöön vuonna 2003 ja Suomessa ensimmäinen tapahtuma järjestettiin 21.2.2004. Tuolloin ihmisiä kokoontui Stockmannin kellon alle, pudotti yhtäaikaa kolikoita maahan ja poistui paikalta.
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.