Hyvän mielen kesävaatekaapissa on vain itselle parasta

Hyvän mielen kesävaatekaapissa on vain itselle parasta. Kuva: Siiri HuttunenGarderobi, joka on yhtä aikaa tyylikäs, toimiva ja vielä eettinen kuulostaa vaikealta saavuttaa. Käsityökirjailija Rinna Saramäen mukaan eettisyys ei sulje pois omaa tyyliä. Päinvastoin, suunnittelemalla oman vaatevarastonsa tekee hyvää itselle ja ympäristölle.

- On hirveän paljon mukavampaa, jos vaatteita on vähemmän ja miettii etukäteen millaisissa tilanteissa niitä käyttää.

Rinna Saramäeltä ilmestyy syksyllä kirja Hyvän mielen vaatekaappi. Kirjassa annetaan vinkkejä itselle parhaan vaatevaraston luomiseen. Niin, että se on toimiva, oman tyylinen ja samaan aikaan planeetan kannalta paras mahdollinen.

- Vaateteollisuus on yksi maailman suurimmista teollisuuden aloista ja sen vaikutukset ovat massiiviset. Kuluttajalla on siinä aika suuri valta, koska tuotteet tulevat yksittäisen kuluttajan käyttöön. Toisin kuin terästeollisuudessa käytettävän teräksen valintaan ei voi vaikuttaa, Rinna kertoo.

- Mutta huonoa omatuntoa vaateteollisuudesta ei kannata potea, koska ei se mitään auta. Se, että vaatekaappi on eettinen ja itselle paras eivät ole ristiriidassa keskenään. Selvittää itselleen mikä oma tyyli on ja mitä vaatteita tarvitsee. Sitten hankkii ne parhaana mahdollisena laatuna ja omalle kukkarolle sopivana ja poistaa ne vaatteet, mitkä eivät kuulu tähän yhtälöön.

Saramäen mukaan toimivan vaatevaraston kokoamisesta ei pidä ahdistua, vaikka kantaisi huolta ympäristön tilasta ja vaatetyöläisten oloista.

- Hyvän mielen vaatekaapin sisällön ei tarvitse olla absoluuttisen ekologinen. Kunhan on tosissaan miettinyt, että tulen käyttämään tätä ainakin tuhat kertaa. Oikeasti ekologisinta on ostaa itselleen paras vaate.

Uusi mekko on vain fantasia hauskoista hetkistä

Usein shoppaillessa tulee ostettua mielikuvaa tai fantasiaa varsinaisen käyttövaatteen sijaan. Uutta kesämekkoa ajattelee helposti lupauksena hauskoista hetkistä.

- Olen ostanut paljon vaatteita sillä ajatuksella, että olen ostanut aikaa. "Tätä mekkoa käyttäisin rauhallisella piknikillä talvipuutarhassa." Mekko ei edistä piknikin toteutumista eikä mekon ostamattomuus haittaa sitä. Varmasti kaapista löytyy jotain, jota voisi pitää yhtä suurella ilolla päällään.

Rinna suosittelee myös budjetin pitämistä. Kun laskee paljonko vaatteisiin kuluu vuodessa rahaa, saa perspektiiviä seuraavan vuoden ostoksiin. Summa voi olla yllättävän suuri ja silloin voisi ostaa vähemmän mutta laadukkaampaa.

- Kun vaateostoksen ja koko vaatevaraston on hyvin suunnitellut ja ajatellut, jäävät vikaostokset ja ihan kivat pois. Silloin pukeutuu aina kaikkein ihanimpiin vaatteisiin, Rinna hymyilee.Hyvän mielen kesävaatekaapissa on vain itselle parasta. Kuva: Siiri Huttunen

Rinnan vinkit hyvän mielen kesävaatekaappiin

- Kesä on erinomainen aika kokeilla editoitua vaatekaappia. Eli kaappiin valmiiksi mietityt asukokonaisuudet ja loput vaikka pahvilaatikkoon vintille. Juhlavaatekin kannattaa katsoa etukäteen, niin ei tarvitse hätäpäissään juosta etsimään jotain. Vaatekaapin karsiminen kannattaa tehdä nyt.

- Vaatteiden värejä kannattaa miettiä samalla, kun kaappia karsii. Valitse sellaisia värejä, jotka toimivat asukokonaisuuksissa aina keskenään. Kun käden laittaa kaappiin, osuu aina jotain päälle pantavaa.

- Käytännön vinkkinä ehdottaisin korikassia eli punottua koria vaikka pajusta tai tuohesta. Sopii melkein kaikkiin kokonaisuuksiin ja tilanteisiin ja mahduttaa hyvin tavaraa. Kori myös kestää vuodesta toiseen, kunhan valitset hyvin tehdyn korin.

- Ekstravinkki: Viuhka on hyvä kesäasuste!

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä