Detox - kohti puhtaampaa elämäntapaa

Detox. Mikä on detox? Kuva: Stock.xchng

Ylen Aamu-tv toimittajanaan Mika Saarelainen käsitteli detox-aihetta 10.1.2011 studiokeskustelussa, johon osallistuivat ravitsemus- ja elämäntapakonsultti Hanna Skyttä sekä Suomen akatemian ravitsemustieteen dosentti Mikael Fogelholm.


Onko detox tie onneen ja onko se laihdutusmenetelmä?

- Detox ei ole laihdutusmenetelmä. Detox tarkoittaa puhdistumista, ja kyse on luonnollisesta elimistön toiminnasta eli siitä miten maksa, munuaiset, iho, keuhkot ja aivot käsittelevät elimistölle haitallisia aineita tavallisen aineenvaihdunnan sivutuotteena, sanoo Hanna Skyttä.


Onko tämä uusi "amerikanvillitys"?

- Tämä ei ole ihan uusi juttu: paastoajat ovat puhuneet puhdistumisesta jo vuosikausia. Tästä detoksifikaatiossakin on kyse. Elimistössä on aineita, joista kannattaa päästä eroon - on sitten eri asia, miten ruoka voi siihen vaikuttaa, jatkaa Mikael Fogelholm. 


Paljonko meissä on kemikaaleja ja vierasaineita?

- Elimistössämme on nykyään aikamoinen kuorma ylimääräistä. Saamme paljon haitallisia vierasaineita ja kemikaaleja esimerkiksi kosmetiikasta ihon kautta, hengityksen kautta ympäristöstä ja ilmansaasteista sekä ruoasta. Ei kuitenkaan kannata aiheuttaa fobiaa esimerkiksi kaikkea muovia kohtaan, vaan pyrkiä omilla elämäntapavalinnoillaan vähentämään kuormaa ja auttamaan haitallisia aineita pääsemään ulos, jatkaa Skyttä.

- Detox sanaa käytetään hyvin vapaasti, ylipäätään sitä käytetään joidenkin aineiden välttämiseen ja joidenkin syömiseen. Sitä käytetään myös kaupallisena terminä jalkakylpyjen ja puhdistavien harjojen ja muiden vastaavien myymiseen, mutta ne ovat yleensä ihan höpöä. Ruokapuoli on sitten kinkkisempi, yhdellekään ruoalle ei ole annettu lupaa käyttää puhdistavaa termiä. Ruoissa ei ole pystytty todistamaan vaikutuksia, jatkaa Fogelholm.


Miksi terveellisen elämän ja syömisen ympärille kehittyy aina paljon turhia tuotteita?

- Terveydellä on helppo markkinoida: Ihmisille on iskostettu, että terveydestä pitää huolehtia. Ihmisillä on kai liikaa rahaa ja uskoa, miettii Fogelholm.


Mitä oikeaoppiseen detoxiin kuuluu ja ei kuulu?
Onko tämä terveellistä oikeasti, emmekö me nykyihmiset muka osaa syödä ja elää oikein?

- Detoxiin ei kuulu "naksut" ruokavaliossa ja elämäntavoissa eli nikotiini, alkoholi, kofeiini, kemikaalit, sokeri ja stressi, painottaa Skyttä.

Tapauskohtaisesti voidaan käyttää myös hetken aikaa hypoallergeenista dieettiä tai ruokavaliota esimerkiksi vatsaoireiden hoitamiseen.

- Silloin voidaan jättää vehnä, maito tai liha pois joksikin aikaa. Rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit pitäisi kuitenkin sisällyttää ruokavaliossa, jotta sisäelimet toimivat hyvin ja saadaan tarpeeksi vitamiineja ja antioksidantteja.

- Samaa linjaa voisin suositella, mutta en lähtisi detoxiinista liikkeelle, vaan muista suosituksista. Ja kahvi on osoittautunut yllättävän terveelliseksi, jatkaa Fogelholm.

- Minä kiinnitän huomiota ruoan alkuperään ja lähteisiin, eli liha ja maito on suositeltavaa nauttia luomuna, jotta niissä ei ole tehokasvatuksessa käytettäviä hormoneja, kertoo Skyttä.

Fogelholmin mukaan ruoan ympäristövaikutukset - ekologiset ja eettiset vaikutukset - nostavat päätään ja samoissa määrin myös terveysvaikutukset. Tulevissa Pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa tulee olemaan ensimmäistä kertaa luku, kuinka terveys- ja ympäristövaikutukset tulisi huomioida samaan aikaan.

Luomuruoan terveysvaikutuksia ei ole vielä todistettu, mutta luomutuotannon vaikutukset ympäristöön voivat kannustaa myös suomalaisia syömään enemmän luomua.

Helsingin Sanomat uutisoi 5.1.2011, että brittitutkijat varoittavat elimistön puhdistamiseen tarkoitetuista niin kutsutuista detox-tuotteista: " Tutkijoiden mukaan tuotteiden puhdistavasta vaikutuksesta ei ole tieteellisiä todisteita. Päinvastoin, tutkijat pitävät niiden vaikutuksia merkityksettöminä".

Sport-lehden toimittaja testasi puhdistuskuureja viime keväänä ja sai niistä vain vatsakipuja: "Laihtumisen ihme jäi kokematta".

Me Naiset julkaisi artikkelin Mikä detox? viime kesänä: "Monelle sana detox tuo ensimmäiseksi mieleen terveyskauppojen juomakuurit, jotka lupaavat nesteiden ja turvotuksen poistoa. Pohjimmiltaan detox tarkoittaa kuitenkin puhtaampaan ruokavalioon siirtymistä, ei ravintolisiä."

Eli tarkkana detox-tuotteiden sekä myös yliterveellisyyden tavoittelun kanssa. Kohtuus on parasta itsestään huolehtimista: puhdistautumista voi tehdä luonnollisesti juomalla runsaasti vettä ja syömällä puhtaita marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja kuituja. Hyvinvointiin ei kuulu liika hoikkuuden tavoittelu tai stressinotto asioiden terveellisyydestä.

Oletko kokeillut detox-menetelmiä tai elätkö "detox-elämää" jo luonnostaan?

kommentit

Voi luoja... toivottavasti kukaan ei ota tavotteekseen Hannan vartaloa, vaikea uskoa että noin aliravittu keho voi hyvin :(

>ananassi Ma, 2013-02-11 17:08

lisää kommentti

linkit

Mikä detox?
Detox (engl. detoxification eli puhdistautuminen) tarkoittaa puhdistumista.

Hanna Skytän detox-vinkit:

  • Herätä kehosi ja ruoansulatuksesi aamulla nauttimalla tyhjään vatsaan lämpimän veden kanssa sekoitettua juuri puristettua sitruunamehua.
  • Pureskele ruokasi hyvin, vähintään 8 – 12 kertaa. Ruokaile hitaasti. Kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt, ja nauti syömisestä. Syö noin 5 – 6 pientä ateriaa päivässä, jotta verensokerisi pysyy tasaisena ja ruoansulatus mahdollisimman hyvänä.
  • Juo runsaasti, noin 1,5 – 2 litraa vettä tai yrttiteetä päivittäin aterioiden välillä.
  • Suosi tuoretta ruokaa, kauden kasviksia ja laadukasta proteiinia. Vältä jalostettuja elintarvikkeita ja vaaleita viljatuotteita.
  • Liiku ja lepää tarpeeksi. Vältä kiirettä ja stressiä.

Lähde: Kauneus ja Terveys, Puhdistaudu detoxilla, Hanna Skytän artikkeli

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä