Kuinka usein soitat äidillesi?

Kuinka usein soitat äidillesi? Kuva: stock.xchng

Aikuisten ja heidän vanhempiensa väliset suhteet voivat välillä olla hyvinkin monimutkaisia. Toisinaan suhdetta painavat lapsuuden aikaiset tapahtumat, ja toisinaan oman vanhemman käytös ärsyttää aivan nykyhetkessä. Jotkut vanhemmat ja heidän aikuiset lapsensa saattavat pitää hyvinkin tiiviisti yhteyttä, kun taas monet haluavat mahdollisimman paljon itsenäisyyttä.

Mikä siis on oikea määrä pitää yhteyttä? Tähän psykologian tohtori ja tietokirjailija Anja Laurila ei anna yksiselitteistä vastausta.

- Niin, että se on luontevaa molemmille, eikä tule kummallekaan taakaksi tai ahdistuksen aiheeksi, hän kiteyttää neuvonsa.

Lapselle tai vanhemmalle voi asettaa topakasti rajoja ja jättää vaikka välillä vastaamatta puhelimeen. Vanhemman kanssa voi esimerkiksi sopia, että tytär tai poika soittaa jonakin sopivana aikana, jotta vanhempi ei soittelisi liikaa tai vääriin aikoihin. Jos itsestä tuntuu vaikealta puhua omalle lapselle tai vanhemmalle, apuun voi pyytää jotakuta sukulaista tai muuta luotettavaa läheistä, joka voi selvitellä välejä.


Vanhempi-lapsi-suhde ei katkea

Tutkimusten mukaan nuoret aikuiset naiset kertovat huoliaan ja salaisuuksiaan äideilleen. He luottavat äitiinsä ja uskovat, ettei vanhempi juorua asioita eteenpäin. Samoin myös vanhemmat saattavat kertoa lapsilleen omia huoliaan. Liiallisten yhteydenottojen lisäksi myös huolien kertominen saattaa kuormittaa omaa vanhempaa tai lasta.

- Toiseen voi turvautua kyllä jossain määrin, mutta ei liian paljon, pohtii psykologian tohtori ja tietokirjailija Anja Laurila.

- Lapset ottavat myös aikuisena vanhempiensa huolet kohtuuttoman suurina edelleen, koska takana on edelleen se äiti-lapsi- tai isä-lapsi-suhde, jossa aikuisesta on haettu turvaa. Vaikka aikuisena ei haeta enää turvaa, se pieni lapsi ahdistuu edelleen tilanteesta.

Lasten lisäksi myös vanhemmat ottavat usein kohtuuttoman vakavasti oman lapsensa kertomat huolet. Anja Laurila suosittelee, että niin aikuiset lapset kuin heidän vanhempansakin kertoisivat ensisijaisesti huoliaan ikätovereilleen. Jos huolet ovat vakavia tai aikuinen ei luota omiin ystäviinsä, silloin on hyvä ottaa yhteyttä ammattiauttajiin.

Kuuntele Perheen aika: Kuinka usein soitat äidillesi?

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

kysely

Kun (vaikkapa) äiti soittaa sopimattomaan aikaan...

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä