Miksi kuplatee ei kupli?

Kuplateetä ja hyytelökahvia. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaAamupäivän valossa "kuplat" näyttävät jättikokoiselta mustalta kaviaarilta. Miksi taiwanilaiset laittavat tätä hyytelöraetta kahviinsa ja teehensä? Mitä on bubble tea, kuplatee – missä kuplii ja miten?

– Kuplatee on vanha juttu. Se on saanut alkunsa vähän sattumalta, ja sitä on juotu Taiwanissa vuosikymmeniä. Jossain muodossa sitä on valmistettu jo 1940-luvulta alkaen, kertoo Joe Lin, helsinkiläisen E2-kahvilan perustaja.

Lin kertoo tarinan, jonka mukaan kuplia elikä hyytelöä tipahti vahingossa teehen ja koska se maistui hyvältä, kehiteltiin tuotetta edelleen. Kuplateen nimitys on siis harhaanjohtava; kyseessä ovat pallerot. Juoma ei kupli eikä poreile!

Lin ravistelee shakerissa mustasta teestä ja laktoosittomasta maitojauheesta juoman tapiokapalleroiden päälle; Linin vaimo Eva Wei piipahtaa vauvan kanssa kahvilaan ja juo hyytelökahvin. Nyt näyttää jo hurjalta: kahvin seassa ui iso kimpale tummanruskeaa hyytelöä, samaa ainetta kuin kuplateenkin pallerot – tapiokaa.

Imeskelen jättipillillä teetäni ja maistelen suuhun pulpahtelevia hyytelöpalleroita. Koostumus on kuin nostalgisessa Helmi-puurossa, hyytelömäinen ja vähän sitkeä. Juoma on erittäin täyttävää, hennosti teen makuista ja makeaa.

Mutta – apua! En tiedä, mitä tapioka on ja luulen saavani jotain liivatepohjaista. Maistan kuitenkin vielä jellyä, jota on Evan kahvissa. Lin sekoittaa siitä jälkiruoan, kyytipoikana kermaa ja sokeria. Hyytelö on lievästi yrtinmakuista, ei pahaa ollenkaan mutta vaatii totuttelua.

Taiwanissa tapiokahyytelöt kuuluvat perinteisesti jälkiruokiin ja juomiin. Tapiokaa maustetaan ja siihen lisätään sokeria. Evan esittelemässä taiwanilaisessa nettilehdessä on kuva tyypillisestä jälkiruoasta: annosmaljaan on jäähilevuoren päälle kasattu tapiokapalleroita, siirappia ja passionhedelmäkastiketta.

Eva selittää vielä, että Taiwanissa hyytelö- ja kuplajuomia ei tarvitse itse sekoitella – kun astuu kotoa ulos, on tarjontaa yllin kyllin: juomabaareja ja -kahviloita on joka kulmassa.

Kotiin tultuani tarkistan:

”Tapiokatärkkelys on maniokkikasvin juurimukulasta valmistettavaa jauhetta. Sitä käytetään elintarvikkeissa tärkkelyksen tapaan suurustamiseen.”

Jees, mittapuuni mukaan turvallista elintarviketta; tärkkelyksen ravintoarvot eivät nyt kiinnosta! Päällimmäiseksi jäi kuitenkin vielä kysymys: miksi? Niinpä. Koetapa selittää taiwanilaiselle mämmi.Kuplateetä ja hyytelökahvia. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaKuplateetä ja hyytelökahvia. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaKuplateetä ja hyytelökahvia. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

Kuplateetä ja hyytelökahvia. Kuva: Yle Olotila, Ulla VuorelaKuplateetä ja hyytelökahvia. Kuva: Yle Olotila, Ulla Vuorela

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä