Mitä teen Facebookilla - maailmankansalainen Linda Kneucker vastaa

Mitä teen Facebookilla - maailmankansalainen Linda Kneucker vastaa.  Kuva: stock

Aivan historiallisen Wienin keskustan tuntumassa, viehättävässä sisäpihan huoneistossa miehensä Raoulin kanssa asuva amerikkalaislähtöinen Linda Kneucker, 73, on ikäpolvensa internet- ja Facebook-konkareita. Sosiaalinen media sopii kuin nakutettu entiselle sihteerille ja hallintonaiselle, joka haali erilaisia ihmisiä työkseen yhteen.

Kneucker ylläpitää yhä kansainvälisen, monitieteisen IIASA-tutkimuslaitoksen entisten tutkijoiden ja työntekijöiden yhdistyksen Facebook-alumniryhmää. Suomi on ollut Itävallan Laxenburgissa päämajaansa pitävän, muun muassa ympäristö-, talous- ja teknologia-asioihin keskittyvän IIASA:n jäsen vuodesta 1976.

Kneucker ei ole koskaan ajatellut Facebookista luopumista, eikä osaa nimetä siitä mitään negatiivista, ”ainakaan vielä”.

- Jos minusta alkaa tuntua siltä, että elämässä on liikaa Facebookia, pidän siitä yksinkertaisesti hieman taukoa.

Venäjänjuutalaiset sukujuuret omaava, New Jerseyssä syntynyt ja varttunut Kneucker valmistui antropologian ja sosiologian opinnoistaan Bostonin lähellä sijaitsevasta Brandeisin yliopistosta 1959. Valmistuttuaan hän muutti rakkauden perässä Eurooppaan, perheen perustaakseen.

- Vaikka manner vaihtui, on opinnoistani jälkeenpäin tarkasteltuna ollut hyötyä, erityisesti entisten IIASA-kollegoiden ymmärtämisessä.

Linda Kneucker innostui internetin mannertenvälisistä kommunikointimahdollisuuksista heti 90-luvulla. Yht’äkkiä käytössä olikin uusi, helppo ja halpa tapa pitää yhteyttä työasioissa sekä vaihtaa kuulumisia tai vaikkapa ruokareseptejä.

Myöhemmin hän opetti Itävallan tiede- ja tutkimusministeriössä työskennelleen miehensäkin käyttämään naamakirjaa. Nyt Kneuckerien osin ulkomailla asuvien lasten ja lastenlasten kuvat ja kuulumiset lentelevät tottuneesti Facebookin, Skypen ja sähköpostin kautta.

- Raoul oppi myös jossain määrin Facebookista pitämään, Linda naurahtaa.

Linda Kneucker. Kuva: Linda KneuckerLinda Kneucker vaikuttaa ihmiseltä, joka osaa hyödyntää uusien kommunikointimahdollisuuksien aidosti sosiaalisen ytimen ilman, että takertuu viihdehötön lillukanvarsiin. Kun elämää on ehtinyt näkemään kaukana synnyinsijoiltaan riittävän paljon ennen internet- ja Facebook-aikaa, voi perusteellisesti kokea, miten paljon kommunikointi on uusien mahdollisuuksien myötä helpottunut.

- Sukulaissuhteet ovat minulle tätä nykyä sosiaalisen median tärkein juttu. Olen voinut herätellä Facebookin avulla henkiin suhteita ihmisiin, joita olen tavannut viimeksi lapsina. Prosessissa oppii hyvin paljon, puolin ja toisin. Se johtuu siitä, että Facebookin kautta on mahdollista saada tietoon enemmän kuin pelkkiä kuulumisia ja ulkokohtaisesti mainittua tekemistä. Kun kommunikointi on laveampaa, tietoon tulee myös se, mitä toiset tuntevat ja ajattelevat.

Lue lisää: Mitä me teemme Facebookilla?

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä