Poliisipappi ja lähimmäisenrakkaus

Lähimmäisenrakkaus. Kuva: stock.xchng, Penny Mathews

Poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhonen vie työnsä puolesta ihmisille suru-uutisia heidän läheisistään. Hän on tekemisissä päivittäin sellaisten asioiden kanssa, mitä tavallinen ihminen pelkää, mutta onneksi kohtaa elämässään harvoin.

Poliisipapin työtehtäviin kuuluu auttaa niin poliiseja, rikollisia kuin rikoksen uhreja tai heidän omaisiaan.

Yksi papin tehtävistä on lähimmäisenrakkaus. Se on Pohjolan-Pirhosen mukaan aina ihmisen kunnioittamista ja asiallista kohtelua. Sitä pitää osoittaa niin läheisille kuin vieraille ihmisille. Carita Pohjolan-Pirhonen muistuttaa, että myös itselle on osoitettava lähimmäisenrakkautta, sillä olemme aina myös itsemme lähimmäisiä.

- Lähimmäisenrakkaus ei ole mikään ulkopuolelta tuleva suurempi, eettisempi tai arvokkaampi asia. Se kuuluu ihan jokapäiväiseen elämään. Ihmistä ei ole luotu elämään yksin, siksi täytyy aina ottaa huomioon toinen ihminen. Ja silloin kun ottaa huomioon, se on jo lähimmäisenrakkautta, toteaa Pohjolan-Pirhonen.

Poliisipappi joutuu välillä kohtaamaan työssään rikollisia, jotka toivovat jonkun ymmärtävän heidän tekojaan ja antavan ne ehkä myös anteeksi. Carita Pohjolan-Pirhonen tutustuu usein työnsä kautta rikollisten elämäntilanteeseen ja niihin asioihin, jotka ovat vaikuttaneet heidän tekoihinsa. Sitä kautta rikollista ja mielettömältäkin näyttävää tekoa on usein helpompaa ymmärtää kuin vain lyhyitä uutisia lukemalla.

Pohjolan-Pirhonen painottaa, ettei aina tarvitse hyväksyä toisen tekoa, vaan tärkeää on vain kunnioittaa toista ihmisenä. Tämä ei myöskään tarkoita, että rikollisille pitäisi antaa liian helposti anteeksi heidän tekojaan. Lopulta kaikki kuitenkin ansaitsevat poliisipapin mukaan anteeksiantoa:

- Ei tarkoita, että se olisi helppo lohdutus asioiden edessä. Vaan jokainen ihminen, oli hän kuka tahansa tai oli tehnyt mitä tahansa, on kuitenkin ihminen. Sitä kautta anteeksianto kuuluu jokaiselle.

Kuntele Yle Puheen Iltapäivä: Poliisipappi ja lähimmäisenrakkaus. Poliisipappi Carita Pohjolan-Pirhosta haastattelee toimittaja Tiina-Emilia Kaunisto.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä