Sauna on nyt infrapunaa ja kapselia

Suomalainen saunoo sielun puhtaaksi. Kuva: Yle

Jokaisen suomalaisen identiteettiin kuuluu sanominen. Se tuo muistoja ja tuoksuja lapsuudesta, se hoitaa ja hellii.

Suomalainen omii mielellään saunaperinteen itselleen, vaikka tietäsikin, että myös muualla maailmassa on saunottu jo vuosituhansia.

2000-luvulla suomalainen sauna on on päätynyt uudenlaisiin viritelmiin. Näihin kuuluu infrapunasauna, jossa lämpö perustuu infrapunavaloon sekä saunakapseli, joka on nojatuolin muotoinen minihöyrysauna.

Erittäin kiinnostavaa on se, että mullistava sähkökiuas syntyi 30-luvulla sattumalta, kun suomalaiselle teollisuusneuvokselle rakennettiin taloa. Taloon haluttiin sauna kakkoskerrokseen. Teollisuusneuvoksen ponteva rouva totesi, että "hän ei sitten kanna puita sisään" vaan hän haluaa sähköllä lämmitettävän kiukaan.

Näin Strömberg, joka valmisti sähköhelloja, päätyi tekemään ensimmäisen sähkökiukaan.

Arkkitehti, saunatutkija Pekka E. Tommila perehtyy seuraavassa toimittaja Sakari Silvolan kanssa suomalaisiin saunoihin kautta aikain. (Ensilähetys Prisma Studio, 9.9.2010.)

 

Saunomiskulttuurista ja saunarakentamisesta keskustellaan myös YLE Puheen Päiväntasaajassa. Studiovieraana Prisma Studion videollakin nähty saunaniekka, saunaseuran saunatutkimuksen ja -saunakulttuurin toimikunnan pj., arkkitehti Pekka E. Tommila. Holle Holopainen ja Kati Turtola toimittavat.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä