Shoppailu tekee hyvää mielelle ja ruumiille

Shoppailu tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Kuva: Mihail Tamasila, stock.xchng

Shoppailu ei ole pelkästään ostosten tekemistä, vaan tärkeä osa shoppailua on katseleminen, vertaileminen ja uusien juttujen löytäminen. Monille shoppailu voi olla harrastus käydä kaupoissa kiertelemässä ja hypistelemässä tavaroita.

Shoppailu on käypää ajanvietettä ja se tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Taiwanissa tehdyn tutkimuksen mukaan päivittäinen shoppailu voi jopa pidentää ikää, ainakin yli 65-vuotiailla. Usein puhutaan myös terapiashoppailusta, kun shoppaillaan suruun tai ostetaan jotakin piristämään. Voiko shoppailu olla terapeuttista?

− Shoppailu ei varsinaista terapiaa ole, vaan terapeuttista. Se tuottaa hyvää tunnetta ja oloa ja sillä voi luoda sosiaalisia kontakteja. Ehkä sillä täytetään jotakin sellaista tunnealueen puutosta, kun saa shoppailla. Ei niinkään ostaa, vaan kiertää, katsoa ja haaveilla, pohtii psykoterapeutti Timo Tammi.

Aina shoppailu ei tee hyvää. Joskus se voi kehittyä riippuvuudeksi, mutta yleensä taustalla on muita ongelmia. Ostoriippuvuus näyttäytyy usein ylivoimaisena haluna ostaa tavaroita, joita ei välttämättä tarvitse tai joiden ostamiseen ei olisi varaa.

Shoppailua pidetään herkästi myös vain nuorten naisten juttuna, mutta niin yksinkertainen asia ei ole. Psykoterapeutti Timo Tammi näkee, että shoppailu kuuluu kaikille, niin miehille kuin naisille.

− Tykkään katsella kaupoissa ja vaikka en ostaisikaan mitään, niin minulle se on jotain tekemistä. En näe siinä mitään pahaa, jos shoppailusta tulee parempi olo itselle. Koen kuitenkin harkinneeni ostokset. Harkittukin ostos voi olla terapiaostos, helsinkiläinen opiskelija Siiri Huttunen tuumaa shoppailustaan.

Tekeekö shoppailu sinulle hyvää vai kammoksutko koko ajatusta?

 

kommentit

Koitetaan nyt muistaa kestävä kehitys ja maapallon tulevaisuus. "Shoppailla" voi muutenkin kuin tarpeetonta krääsää keräämällä. Kierrä kaverin kanssa polkupyörällä paikalliset nähtävyydet, luontokohteet ja museot jne. Eväät mukaan ja nauttimaan luonnosta, liikunnasta sekä laatuajasta. Hiilijalanjälki nolla eikä euroakaan välttämättä kulu. Elämys paljon kestävämpi mielihyvän lähde kuin kaiken maailman roina nurkissa.

>jätetään jotain lapsenlapsillekin To, 2013-09-26 09:11

Kiitos kommentista - juuri näin!

>ullav To, 2013-09-26 09:33

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä