Ventovieraan kotiin kuin ystävä

Sohvasurffaus. Ventovieraan kotiin kuin ystävä. Kuva: stock.xchng

Sohvasurffaajia on kaiken kaikkiaan jo yli miljoona ja heitä on lähes joka maassa. Viikoittain sohvasurffauksen kautta tapaa noin 20 000 ihmistä ympäri maailman.

Periaate on varsin yksinkertainen: Nimensä mukaisesti sohvasurffaus on juuri jonkun toisen sohvalle majoittumista. Jokaisella jäsenellä on couchsurfing.org -verkkosivuilla oma esittelysivu, jossa hän kertoo itsestään ja esimerkiksi siitä, kuinka montaa ihmistä hän voi kotonaan majoittaa. Sitä kautta vierailija löytää itselleen sopivan majoittajan tai jonkun, jonka kanssa käydä vaikka kahvilla.

Kuulostaa hauskalta – juuri sopivalta kaksikymppisille rahattomille reppureissaajille! Mutta sohvasurffaus ei ole vain nuorten tai reppureissaajien juttu: vaikka keski-ikä lienee noin 27 vuotta, yli 50-vuotiaitakin jäseniä löytyy ympäri maailman yli 30 000.


Majoitus on maailmalla aina valmiina

Heli Naskali on 50-vuotias espoolainen, joka on kiertänyt Latinalaista Amerikkaa sohvalta sohvalle surffaten ja majoittanut vastaavasti vieraita myös omassa kodissaan.

– Sohvasurffaus on tapa mennä ventovieraan ihmisen kotiin kuin ystävä ja olla siellä kuin ystävän luona ollaan. Tutustua maahan sisältäpäin, Heli tiivistää.

Sohvasurffaajat löytyvät verkosta eri hakukriteerein. Sopivaa majoittajaa voi etsiä esimerkiksi maan, kaupungin tai kielen perusteella. Heli Naskali kehottaa etsimään ihmistä, jolla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet.

– Etsii sieltä semmoisen, joka tuntuu mukavalta - jonka luo haluaisi mennä ja johon haluaisi tutustua. Ottaa vain yhteyttä etukäteen ja kysyy sopiiko tulla. Jos sopii, sovitaan yksityiskohdista. Niin se homma toimii.

Omalla sivullaan Naskali on kertonut esimerkiksi olevansa kiinnostunut luonnossa liikkumisesta ja musiikista. Sen sijaan Helsingin yön kuumimpiin yökerhoihin kärkkyvien kannattaa etsiä joku toinen.

– Enhän mä edes tietäisi, mihin mä ne veisin!, Naskali nauraa.

Vaikka kaikkea voi aina ihmisten kohdatessa sattua, järjestelmä on melko turvallinen. Jokainen käyttäjä esimerkiksi tallentaa lyhyen kuvauksen tapaamisestaan toisen surffaajan kanssa. Kaikki sohvasurffaajat myös tietävät, ettei kyse ole deittipalvelusta.

– Tässä ei ole kyse iskemisestä. Eihän sille tietenkään mitään voi, jos tapaa jonkun, josta kiinnostuu. Mutta esimerkiksi naisen on ihan turvallista mennä miehen luokse, ja molemmat tietävät, ettei kyse ole muusta kuin majoittumisesta ja ystävyydestä, Naskali täsmentää.


Sohvalta sohvalle surffaten

Heli Naskali ystävineen matkusti kolme viikkoa Meksikossa, Costa Ricassa ja Panamassa ja surffasi useammallekin sohvalle.

Erityisesti mieleen jäi meksikolainen Hector, 25-vuotias lastenlääkäri, joka saapui lentokentälle valtavassa sombrerossa ja tutustutti Naskalin paikallisiin herkkuruokiin. Myös yhdysvaltalainen pariskunta jäi mieleen. He - tylsään elämäänsä kyllästyttyään - olivat myyneet kaiken omaisuutensa ja muuttaneet Panamaan. Viehättävä talo oli rakennettu paaluille siten, että öisin saattoi kuulla laineet lattian alla.

Naskali on itsekin toiminut majoittajana. Viime kesänä hänen vieraakseen saapui kaksi moldovalaista tyttöä, jotka ottivat osaa suomensukuisten kansojen seminaariin Helsingissä.

– Kun kuulin, että he ovat moldovalaisia, ajattelin, että sieltä tullaan suoraan jostain jurtasta ja esitetään asiat kurkkulaululla - mikä oli tietenkin hirveän ennakkoluuloinen ajatus. Mutta ne oli mitä ihanimpia ja muodikkaimpia nuoria naisia. Toinen opiskeli ekonomistiksi ja toinen lehtialaa. Mitä enemmän tapaa erilaisia ihmisiä, sitä vähemmän olettaa tai luulee.

Syksyllä Heli Naskalin sohvalle saapui Jessica, kolmekymppinen jääkiekkofani Saksasta. Ikä- ja kulttuurierosta huolimatta naiset solmivat ystävyyssuhteen, joka on kestänyt. Jessican mukana Naskali myös päätyi katsomaan jääkiekko-ottelua – ensimmäistä kertaa elämässään.


Luontaista vieraanvaraisuutta

Naskalin mukaan sohvasurffaajan ei tarvitse olla ylisosiaalinen ja ylipuhelias maailmanmatkaaja, jolle uusien ihmisten tapaaminen on itseisarvo. Riittää, että haluaa tulla ihmisten kanssa toimeen.

Naskali viihtyy itse hyvin yksin eikä hän kuvaile itseään erityisen ulospäin suuntautuneeksi, mutta silti hänestä on hauskaa majoittaa eri puolilta maailmaa saapuvia vieraita ja ystävystyä heidän kanssaan. Pohjimmiltaan sohvasurffauksessa on kyse luontaisesta vieraanvaraisuudesta.

Myös matkasta saa enemmän irti paikallisen oppaan avulla. Naskalin mielestä vanhemmat ihmiset kammoavat turhaan uusia elämyksiä matkalle lähtiessään – hotelliin pääsee aina, jos haluaa.

Hauskanpidon ja eri kulttuureihin tutustumisen lisäksi sohvasurffauksessa on Helin mielestä kyse suuremmista asioista.

– Paras juttu couchsurfingissä on, että se osoittaa todeksi sen, mitä olen aina jollain lailla tiennyt: joka puolella maailmaa kaikki ihmiset yksilötasolla voivat tulla toimeen. Ja yleensä tulevatkin.

kommentit

Tsekkaa www.liftsurfer.com. Sama kuin toi couch surfing, mut autojen kans. Helppo tapa löytää kyyty sinne sohvalle! :-)

Su, 2009-08-30 02:27

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä