Tanssin lumoissa

Kati Kallioniemi harrastaa pyörätuolitanssia Kuva: Sari Valto

Tamperelainen Kati Kallioniemi on hyvissä ajoin paikalla Hervannan vapaa-aikakeskuksessa, missä alkaa pian Pirpy ry:n eli Pirkanmaan pyörätuolitanssijoiden viikoittaiset treenit. Avustaja ja tanssipari Tuija Pajunen kiiruhtaa hänkin pian paikalle tanssikengät jaloissaan.

Katin ja Tuijan yhteistyö alkoi sattumalta, kun Kati etsi työvoimatoimiston sivuilla itselleen vapaa-ajalleen avustajaa. Koulussa – Tampereen ammattiopistossa – hänellä on toinen avustaja. Tuija vastasi ilmoitukseen ja kävi ilmi, että hän olisi enemmän kuin sopiva Katille eritoten tämän tanssiharrastusta ajatellen: Tuija on harrastanut kilpatanssia 7-vuotiaasta lähtien.

Tuijalla ei ollut aiempaa kokemusta tanssimisesta pyörätuolissa istuvan parin kanssa, mutta hän innostui asiasta heti. Pirpyssä tanssinopettajana sattui vielä toimimaan Tuijan entinen kilpatanssipari Jarno Jokela.

Nyt liikuntasaliin pääsee sisälle. Saliin ahtautuu melkein parikymmentä pyörätuolissa istuvaa pariensa kanssa. Ilmassa on sähköä ja kuhinaa, sillä ryhmässä on mukana tanssijoita, jotka osallistuvat seuraavana viikonloppuna pyörätuolitanssin SM-kisoihin Lohjalle. Niin myös Kati ja Tuija. Sovitaan kuljetuksista ja kerrataan kilpailun kulkua.

Opettaja päräyttää musiikin soimaan ja aloitetaan kropan lämmittelyllä. Rintalastaa eteen ja taakse, käsien venyttelyä ja lantion kiertoja. Osa pyörätuolissa istuvista pystyy tekemään vain pientä liikettä, mutta musiikin energisyys imaisee kaikki yhtälailla mukaan.

Lämmittelyn jälkeen aloitetaan varsinainen tanssiminen. Katilla ja Tuijalla on harjoituksen alla valssi, tango, foxtrot ja samba. Valssi on molempien suosikki.

Kati Kallioniemi tanssii Tuija Pajusen kanssa kuva: Sari Valto

- Olen harrastanut tanssia nyt pari vuotta, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun lähden SM-kisoihin. Tavoitteena on pitää hauskaa, mutta totta kai mitä parempi suoritus, niin sitä mukavampi. Lähinnä kuitenkin kilpailen itseni kanssa. Uskon, että kisat tuovat minulle itseluottamusta ja itsetuntoa, Kati kertoo.

- Kilpailuissa tuomarit kiinnittävät huomiota rytmiin ja parin yhteistyöhön. Molempien on tehtävä töitä, tanssi ei saa olla sitä, että kävelevä vain vetää pyörätuolissa istuvaa mukanaan. Pyörää ei kyllä edes pysty tuosta vain saamaan liikkeelle ja pyörimään, kyllä siinä pitää toimia yhteistyössä. Liikkeiden on sovittava yhteen - kaikki lähtee parin välisestä yhteydestä, Tuija kuvailee.

Tuija ottaa Katia käsistä ja katsoo tätä silmiin. Aluksi vain pidetään käsistä kiinni ja ikään kuin tunnustellaan, missä juuri tänään mennään. Vähitellen liikkeitä lisätään ja aletaan etsiä tanssikuvioita. Oikean asennon ylläpitäminen on molemmille haasteellista ja olennaista.

- Olen huomannut, että yläkroppani liikkuu nykyään tanssin ansiosta paremmin. Lisäksi olen tullut reippaammaksi! Mielialani on kohonnut ja jaksan enemmän. Elämään on tullut värikkyyttä! Kati listaa harrastuksensa hyviä puolia.

- Niin ja eikö yksi hyvä puoli ole se, että tanssikisoihin ja treeneihinkin saa vähän laittautua? Saa pukeutua kauniiseen mekkoon, hymyilee Tuija vierestä.

- Kyllä! Kannustan kaikkia tanssiharrastuksen pariin. Suosittelen! painottaa Kati.

Kaikki on mahdollista

Kati on pyörätuolissa synnynnäisen cp-vamman takia. Hän ei halua antaa pyörätuolin rajoittaa elämistään.

- Olen aina taistellut sen eteen, että voin tehdä mitä haluan. Äiti on ollut minulle se, joka on aina kannustanut minua ja uskonut minuun. Pyörätuoli ei ole este millekään. Kuten ei tanssillekaan, Kati sanoo.

Kati on opiskellut merkonomiksi ja nyt suunnitteluassistentiksi. Suunnitteluassistentti työskentelee esimerkiksi arkkitehtitoimistoissa; käy läpi arkkitehtien piirustuksia ja tarkistaa, että kaikki on millilleen oikein. Katilla riittää asiantuntemusta tarkistaa myös, että rakennuksen invavessat ovat tarpeeksi suuria. Työtä sillä saralla riittääkin, sillä rakennuksissa on yhä liikaa esteitä pyörätuoleille.

- Rakennusten esteiden takia en ole onnistunut saamaan alan työharjoittelupaikkaakaan, harmittelee Kati.

Totta puhuen suunnitteluassistentin työ ei ole Katille kuitenkaan ihan sydämen ammattihaave. Hän haaveilee sosiaalialan töistä.

- Haluaisin opiskella sosionomiksi. Olen monta kertaa hakenut sitä lukemaan, mutta vielä ei ole tärpännyt. Mikä tahansa sosiaalialan työ kiinnostaisi minua. Haluan olla ihmisten parissa ja haluan auttaa.

Mutta ihan ensin pitää käydä tanssimassa SM-kisoissa.

Pyörätuolitanssin SM-kisat järjestettiin 23.9.2012 Lohjalla. Kati Kallioniemi ja Tuija Pajunen voittivat seuratyylitanssin combi 1 -sarjassa hopeaa ja erilliskilpailussa samballaan kultaa.

Kati Kallioniemi Kuva:Sari Valto

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä