Kesähitti on kesän mittainen korvamato

Kesähitti on kesän mittainen korvamato. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Kesähitti on iloinen ja hauska renkutus, joka soi turuilla ja toreilla koko kesän. Kesähitti on myös nostalgiaa. Ärsyttävän pirteät rallatukset siivittävät kesämuistoja vuosienkin päästä.

Ominaista kesähitille on tanssittava rytmi, tanssiliikkeet sekä toistuva kertosäe ja tarttuva melodia. Lyriikat ovat naiiveja ja kertovat yleensä kesästä, bileistä ja kauniista tytöistä. Joskus sanat eivät tarkoita yhtään mitään. Nostalgisten kesähittien kulta-aika sijoittuu 1990-luvulle ja 2000-luvun alkuun. Usein kesähitit jäävätkin yhden hitin ihmeiksi.

Ehkä kaikkien kesähittien äiti Macarena muistuttaa ennen kaikkea lapsuuden kesästä. Parasta Macarena-hitissä oli huvittavat tanssiliikkeet, joita vedettiin mökeillä ja pihoilla. Los del Rion vanhat sedät tanssivat musiikkivideolla ysärimimmien kanssa ja taisipa mukana olla yksi suomalaisneitokin. Macarena ylsi maailmanlaajuiseen suosioon ja nyt 17 vuotta myöhemmin kappale lähinnä naurattaa.

Macarenan vanavedessä porskutti espanjalainen Las Ketchup hitillään Aserejé. Sanat eivät tarkoittaneet mitään, mutta kappale jäi taatusti soimaan päähän. Hittiyhtälöön kuului tietysti helpot tanssiliikkeet käsien heilutuksineen. Tyttöbändi niitti menestystä vuonna 2002, mutta on sittemmin jäänyt unholaan. Aserejé ja de jé...

Moldovalainen eurodance-yhtye O-Zone hauskuutti meitä kesällä 2004 käsittämättömällä Dragostea din tei -hitillä. Kappale laulettiin romanian kielellä eikä kukaan tainnut ymmärtää sanoja. Mutta mukana laulamista se ei toki estänyt. Sanat sopivat hyvin suomalaisten suuhun, kun laulettiin maija hii, maija hoo, maija haha, numa numa jee.

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, koska Suomessakin osataan kesäbiisin hittikaava. Vuoden 2006 Mikä kesä? -rallatus valloitti ja vei lopulta järjen. Valvomo-bändi yhdisti biisiin tanssittavan ska-rytmin sekä yltiöpositiiviset lyriikat. Suosio ja korvamato olivat taattuja.

Poikkeus yhden hitin ihme sääntöön on ehdottomasti PMMP, jonka ensimmäinen hitti oli kesähitti Rusketusraidat vuodelta 2003. Kappaletta vedettiin huutolauluna bileissä ja pippaloissa sekä tietenkin rannalla. Nyt 10 vuotta myöhemmin Paula Vesala ja Mira Luoti viettävät viimeistä keikkakesäänsä. Rusketusraidat piirrettiin kartalle tarttuvalla kertosäkeistöllä, mutta tässä kesähitissä oli asennetta.

Maininnan ikimuistoisista kesähiteistä ansaitsevat lisäksi Lambada, It's My Life, Coco Jamboo ja Mambo No. 5. Myös Nylon Beat oli varsinainen kesähittitehtailija vai muistatko kappaleet Kuumalle hiekalle ja Rakastuin mä looseriin? Unohtamatta tietenkään Mamban Vielä on kesää jäljellä, josta ei olla vieläkään päästy eroon.

Mikä kesähitti ihastuttaa tai ärsyttää sinua?

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä