Kun istumisesta tuli ongelma

Kun istumisesta tuli ongelma. Kuva: Ruub O, stock.xchng

"Liika istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakointi."
"Runsas istuminen on haitallista terveydelle."
"Vyötärö kasvaa jopa seitsemän senttiä, jos istuu liikaa."
"Liiallinen istuminen tappaa!"

Istuminen on siis vaarallista, jos uutisotsikoihin on uskomista. Jos ennen ihminen oli Homo erectus eli pystyihminen, niin nykyihmistä voi kutsua istuvaksi ihmiseksi. Mikä liiallisesta istumisesta tekee vaarallisen?

Syynä on pääasiassa laiskuus, joka aiheuttaa lihaskipuja. Kaikki pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi, eikä kroppa saa tarpeeksi liikuntaa. Istumatyössä niska- ja hartiaongelmat johtuvat huonosta lihaskunnosta. Nykyään ihminen istuu enemmän kuin liikkuu, jolloin aineenvaihdunta hidastuu ja ranka painuu kasaan. Asiantuntijat varoittavat kohtalokkaista seurauksista.

Jos töissä tulee istuttua, niin vapaa-ajalla istuminen voi olla jopa haitallisempaa. Tuntien tauoton televisionkatselu kasvattaa vyötärönympärystä, mikä taas lisää aineenvaihduntasairauksien riskiä. Televisiota katsellessa tulee naposteltua, ja istuessa energiankulutus on lähes lepotilassa. 

Mikä siis neuvoksi, jotta kuolema ei koita liian varhain? Asiantuntijat neuvovat lyhentämään päivän aikana istumista. Kannattaa lisätä taukoja työntekoon ja keskeyttää välillä television katselu. Kuulostaa helposti toteutettavalta.

Sosiaalisessa mediassa kiertää BBC:n uutinen vuosien takaa. Uutisessa kerrotaan, että selkä suorassa istuminen on haitallista selälle. Selkänojan tulisikin olla noin 135 asteen kulmassa. Eli toisin sanoen, on parempi hiukan röhnöttää selkä taaksepäin kuin istua ryhdikkäästi. Sama pätee myös televisiota katsellessa, selän kannalta on parempi maata kuin istua. Tämä tosin ei vähennä lihomisen riskiä.

Maailman terveysjärjestön mukaan liiallinen istuminen on neljänneksi suurin yksittäinen kuolemanriski. Istumisesta aiheutuvaa kuolemaa ei kannata kuitenkaan pelätä. Seisomisella on vain enemmän terveydellisiä hyötyjä kuin istumisella.

Kun istumisesta tuli ongelma. Kuva: Harry Fodo, stock.xchng

Lue lisää
Näin vältät istumisen vaarat

Jutun lähteinä on käytetty uutisia istumisen vaaroista:

Liika istuminen on yhtä vaarallista kuin tupakointi
Vyötärö kasvaa jopa seitsemän senttiä, jos istuu liikaa
Asiantuntija vastaa: Mikä tekee istumisesta vaarallista?

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä