Mitä Linnan juhlien puvuilla halutaan sanoa?

Muodikas kannanotto Linnan juhlissa. Kuva: Siiri Huttunen

Itsenäisyyspäivänä Linnan juhlissa nähdään vuodesta toiseen mitä upeimpia muotiluomuksia. Joka vuosi kuitenkin jokin puku kohahduttaa erityisellä tavalla. Näyttävien juhlapukujen taustalla voi olla myös kannanotto, statement. Mitä puku kertoo kantajastaan ja mitä sillä halutaan viestittää? Onko kannanoton takana asun kantaja vai puvun suunnittelija?

Ekomuotia ja sinivalkoisuutta

Muutamien vuosien ajan yksi näkyvimmistä kannanotoista on ollut ekologisuus ja kestävä kehitys. Juhlapukuja on kierrätetty uudelleen käytettäväksi tai tuunattu vanhasta. Puku voi olla tehty myös kierrätysmateriaalista. Linnassa on nähty esimerkiksi VHS-kasettien nauhoista valmistettu puku. Myös vintage-puvun valinta voi olla ekologinen.

Suunnittelija Tiia Vanhatapio näkee, että ekologisuus ei enää ole niinkään kannanotto, vaan se on jo nykypäivää. Vanhatapio myöntää, ettei yleensä tee erityisiä kannanottoja pukuihinsa. Muutama vuosi sitten yhdessä Vanhatapion tekemässä puvussa nähtiin kuitenkin eräänlainen statement.

− Tein Lisa Souniolle puvun, jossa oli kuva hänen omasta isästään. Siitä nousi silloin iso haloo, mutta julkisuus oli myös positiivista. Se oli vain kunnianosoitus Sounion isää sekä veteraaneja kohtaan. Se oli ehkä puvun kantajan henkilökohtainen statement, Vanhatapio miettii kohua herättäneestä puvusta.

Itsenäisyys ja isänmaallisuus ovat usein pukujen teemana. Isänsä kuvalla kohahduttanut Lisa Sounio jatkoi itsenäisyysteemaa myös vuonna 2011. Sounion leveähelmaiseen juhlapukuun oli kuvioitu Suomen kartta. Suomalaisuutta korostetaan hyvin usein myös perinteikkäällä sinivalkoisella värityksellä.

− Ymmärrän lähtökohdat sinivalkoisuudelle ja onhan se liikuttavaa, mutta lähes poikkeuksetta tällaiset sinivalkoiset viritelmät ovat aika kauheita. Kansallispuvuista kuitenkin pidän. Ne tuovat kivaa väriä ja monimuotoisuutta juhliin, Tiia Vanhatapio pohtii suomalaisuusteemaa. Silvia Modigin kohua herättänyt puvun takki. Kuva: Siiri Huttunen

Poikkeavuus kannanottona

Itsenäisyyspäivän vastaanoton pukukoodi on juhlava, eli miehillä tumma puku ja naisilla täyspitkä juhlapuku. Suurin osa vieraista noudattaa pukukoodia etiketin mukaisesti, mutta poikkeuksia löytyy aina. Joka vuosi lehtien sivuilla ruoditaan kuka rikkoi etikettiä, mikä puku erottui joukosta.

Kansanedustaja Silvia Modigin housupuku sai juuri tällaista huomiota, koska housut naisella rikkoivat pukukoodia ja asu oli valmistettu sairaalan lakanakankaista. Housupuvun oli tehnyt mittatilauksena suomalainen TAUKO, joka on tänäkin vuonna Modigin puvun takana.

– Ihmiset tulkitsevat ehkä usein yli. Esimerkiksi Silvian tapauksessa, jossa housujen käyttäminen ei välttämättä ole kannanotto normia kohtaan, vaan se on oma tapa pukeutua. Ei ole tarkoitus astua rajan yli päästäkseen iltapäivälehtien otsikoihin, vaan kunnioittaa tilaisuutta ja sen luonnetta, TAUOn suunnittelija Mila Moisio kertoo.

Silvia Modig on poliittisesti aktiivinen ja on persoonana kantaaottava. Siksi hänen pukeutumisessaankin nähdään helposti sanattomia viestejä ja kannanottoja. Kenties Linnan juhlissa tulkitaankin enemmän puvun kantajaa kuin itse pukua.

Miehetkin voivat rikkoa rajoja ja pukukoodia, usein jopa onnistuneesti. Miesten pukeutumisessa statement tai kannanotto voi olla jopa selkeämpi. Usein taiteilijat ja artistit ottavat vapauksia koodista ja pysyvät näin tyylilleen uskollisina.

Rohkealla solmiolla tai punaisilla kengillä on helppo erottautua tummien pukujen massasta. Räppäri Paleface eli Karri Miettinen yhdisti kantaaottavasti valkoiset tennarit juhlavaan frakkiin. Kohu syntyi, mutta statement muotoutui pienieleisesti.

Puku kertoo omasta identiteetistä

TAUKO-vaatteissa eettiset ja ekologiset arvot ovat lähtökohtana myös mittatilauspuvuissa. Oleellista on kuitenkin, että kantaja on rehellinen ja luonteva pukunsa kanssa.

− Uskon, että jos ihmiset tietävät mitä syövät, ovat he myös tietoisia siitä, mitä heillä on päällään ja missä vaate on valmistettu. Isoissa ketjuliikkeissä on hirveän vähän tarjolla vaatteita, joilla pystyy ilmaisemaan identiteettiään, Mila Moisio aprikoi.

Viime vuonna Teija Vesterbackan Angry Birds -asu sai osakseen paljon huomiota. Mediassa pohdittiin, onko brändin mainostaminen sopivaa näin arvokkaassa juhlassa. Puku oli tyylikkäästi toteutettu ja kertoi kantajastaan, vihaisten lintujen vuoksi kutsu oli tullut. Myös Tiia Vanhatapio pitää tärkeänä, että puku on käyttäjänsä näköinen.

− Minulla suunnittelu lähtee asiakkaan persoonasta ja mikä hänelle on luontevaa. Rajani menisi ehkä sellaisessa kabaree-tyylisessä asussa. Puku ei saa varastaa show'ta. Mielestäni perinteisyys on hyvien tapojen kunnioittamista, Vanhatapio summaa.

 

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto suorana lähetyksenä torstaina 6.12. Yle TV1:ssä klo 18:50 ja Yle Areenassa.


kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä