Muodostelmaluistelussa huipulle päästään yhdessä

Muodostelmaluistelussa päästään huipulle yhdessä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila– Kun kaikki on jäällä yhtä ja tietää, mitä toisten päässä liikkuu. Ihan kuin ei olisi omia ajatuksia, mutta ei mieti mitään muutakaan. Se on yhteinen flow.

Muodostelmaluistelun hallitseva maailmanmestari Team Unique on päässyt huipulle kovalla työllä. Joukkueen kapteeneille Minttu Palsolalle, Laura Vallille ja Marianna Jalavalle muodostelmaluistelu on elämäntapa, johon on kasvettu yhdessä.

– Kaikki treenataan yhdessä, kun taas yksinluistelussa treenataan toisia vastaan, vaikka ollaan samassa tilassa. Me olemme kauhean tiivis porukka, kaikilla on samat tavoitteet ja suunnilleen sama osaaminen, Minttu miettii.

Muodostelmaluistelussa joukkue on koko jutun ydin. Kun yksi tekee virheen, vaikuttaa se koko joukkueeseen. Virheisiin ja mokiin myös tartutaan yhdessä, oli se sitten yksilön virhe tai koko porukan moka.

– On paine suoriutua koko joukkueen puolesta, mutta toisaalta joukkue on myös voimavara, Laura sanoo.Muodostelmaluistelussa päästään huipulle yhdessä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Asiat sanotaan suoraan

Pirkkolan jäähallissa on meneillään Unikkien harjoitukset. – Ei, ei, ei! Ihan kauhean näköistä, otetaan uudestaan, päävalmentaja Mirjami Penttinenhuutaa parvelta ja sammuttaa musiikin.

Valmentajan ohjeistus kuulostaa ulkopuolisen korviin ankaralta, mutta Penttinen kertoo myöhemmin, että suorasanaisuus on ensiarvoista tässä tiimissä. Hän myöntää, että joukkue on hänelle kuin unelma, koska heidän kanssaan pystyy olemaan oma itsensä.

– Niiden itsetunto on niin kova. Ei tarvitse miettiä, miten sanoo, voi sanoa asian just niin kuin se on. He tietävät, että arvostan niitä enemmän kuin paljon.

– Valtaosa valmentajista ei halua syyllistää yhtään. Me taas koetaan se niin, ettei se ole syyllistämistä, vaan se on sen ihmisen auttamista ja sitä kautta joukkueen auttamista, Mirjami "Miru" Penttinen jatkaa.

Muodostelmaluistelussa toimivan joukkueen merkitystä ei voi vähätellä. Joukkuetyöskentelyssä oppii myös tärkeitä elämäntaitoja. On opettavaista tehdä muiden ihmisten edestä, niiden vuoksi ja niiden kanssa. Muodostelmaluistelussa kaikki tekevät samaa.

– Vaade on valtava, mikä tarkoittaa, että sieltä erottuu se yksi joka tekee virheitä. Tämä on tosi armotonta. Sen takia en halua varoa tuolla harkoissa tämän tasoisen joukkueen kanssa.

Miksi jarruttelisin sitä, koska ei kukaan halua olla se heikoin. Kuka haluaa olla se, jonka takia joukkue ei voita maailmanmestaruutta? Ei kukaan. He haluavat vetää itsensä sille tasolle, että voittavat, Mirjami sanoo napakasti.

Suoruus vaatii vahvan luottamustason luistelijoiden ja valmentajien välillä. Päävalmentaja auttaa ja välittää, mutta ei silti koe olevansa osa joukkuetta.

– Heidän silmissään olen ihan mummo jo. Meillä on kauhean avoimet välit. Voin pamauttaa suoraan, et voi luoja minkä näköistä. Välillä me nauretaan, he nauravat mulle ja mä nauran niille. Joukkue on niiden juttu ja sillä tavalla haluan sen pitääkin.Muodostelmaluistelussa päästään huipulle yhdessä. Kuva: Siiri Huttunen, Yle Olotila

Päämääränä menestyminen

Team Unique harjoittelee yli 24 tuntia viikossa - aikaa vievä harrastus ei kuitenkaan haittaa nuoria naisia.

– Joskus vapaa-ajan pienistä yksittäisistä jutuista joutuu jäämään pois. Mutta ei ne tunnu niin isoilta asioilta. Tämä on vain ollut meille tärkeämpi kuin jotkut muut jutut, Laura pohtii.

– Jossain vaiheessa on pakko lopettaa. Sen takia ei haittaa, että lykkää joitain asioita luistelun vuoksi. Kaikkea muuta voi tehdä vielä, töissä ja koulussa voi käydä vanhuksenakin. Mutta luistella ei voi tällä tavalla, Minttu päättää.

Kisakausi on juuri alkanut ja menestyminen on naisille tärkeää. Se on kuitenkin se, mihin kaikella harjoittelulla tähdätään, kaiken päämäärä. Vaikka viime vuonna Unikit voittivat, muodostelmaluistelussa joutuu joka vuosi karsimaan uudestaan ja lunastamaan paikan MM-kisoihin.

– Kisoista on oppinut nauttimaan tässä iässä. Ehkä nuorempana sitä pelkäsi, mutta nyt on kiva mennä näyttämään, Minttu toteaa.

– Kerrankin on yleisöä, Marianna hymyilee ja Laura jatkaa: – Saa yhteisen palkinnon siitä, miten paljon vaivaa olemme nähneet.

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä