Nostalginen ysäri nolostuttaa ja ihastuttaa

Paksupohjaisia kenkiä. Kuva: buffalo-shop.de

Ysäri on täällä taas! Mutta haluanko, että ysäri on täällä taas?

Minulle 90-luku edustaa lapsuutta. Huoletonta aikaa, jolloin aloitin koulun, leikin barbeilla, keräilin tarroja ja kuuntelin Spice Girlsiä. Ysäri on edelleen lähellä ja muistuttaa välitunneista ja hippaleikeistä. Ysäri on nostalgiaa!

Ysärivaikutteet ovat tulleet salakavalasti takaisin muotiin. Ensin oli rosoista grungetyyliä flanellipaitoineen ja risaisine leviksineen. Sitten tulivat kukkakuosit ja maksihelmat sekä korkeavyötäröiset farkkushortsit ja tietysti kirkuvat neonvärit ja hillitymmät pastellit. Rohkeimmat tyylitaiturit pukevat ylleen pyöräilyshortsit ja napapaidan. Ysäri näkyy jonkin verran myös meikki- ja hiustyyleissä.

Järkytyin, kun sain uutiskirjeen ulkomaisesta nettikenkäkaupasta; paksupohjaisia spaissarikenkiä myydään taas. Aivan samanlaisia tennarinnäköisiä hirvityksiä, joissa oli 10–15 cm:n paksu pohja. Itsellä oli vastaavat beigenväriset maltillisella 5 sentin pohjalla noin 11-vuotiaana ja se oli niin siistiä.

Luonnollisesti muoti kiertää ja nyt on 90-luvun vuoro, mutta en ole ihan varma haluanko nähdä pikkureppuja, hiihtareita tai värikkäitä tuulipukuja kaduilla. On asioita, jotka saisivat jäädä menneisyyteen ja comebackin tehneet paksupohjaiset spaissarikengät ovat yksi niistä.

Kieltämättä nämä hassut kengät kuitenkin herättävät nostalgiantunnetta. Ysäri tuntuu kaikin puolin nololta vuosikymmeneltä ja vanhoille kuville tai mainoksille on hauska nauraa. En vain oikein tiedä miten suhtautua siihen, että lapsuuden vaatteet ja tyyli on taas kauppojen hyllyillä.

Toisaalta, nyt kun tarkemmin mietin, niin omastakin vaatekaapista löytyy ysärivaikutteita. Käytän maihareita päivittäin ja skottiruudullisia paitoja on useampi. Minusta ne ovat aivan tavallisia vaatteita, mutta muotisivustojen mukaan ne ovat 90-luvun grungetyyliä parhaimmillaan.

Noloa tai ei, niin ysäri on todellakin täällä. Muoti on siitä hauska juttu, että kummasti ne ensin ärsyttävät trendit vain hiipivät pikkuhiljaa omaankin vaatekaappiin. Spaissarikengät – never again!

Mikä sinua nolostuttaa tai ihastuttaa 90-luvussa?

  • Katso Elävästä arkistosta Muodin huikea 1990-luku. Huomaa tanssilliset koreografiat muotinäytöksissä.
  • Nuoruusdisko-blogissa 80-luvun loppupuolella syntyneen ysärilapsen nostalgiointia nolosta vuosikymmenestä. Huomaa 90-luvun mainokset ja lelut, voi vierähtää tunteja muistellessa.

 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä