Kumpi maksaa? Deittikulttuurien erot hämmentävät suhteen alkua

Deittikulttuurien risteyksessä. Kuva: stock.xchng, Gerjon Zomer.

Kun amerikkalainen vielä deittailee rauhassa ja vasta harkitsee vakavampia treffejä jonkun kanssa, espanjalainen piirittää edelleen samaa naista, joka ei ole vieläkään kertonut suostuuko hän treffeille vai ei. Suomalainen on todennäköisesti jo tässä vaiheessa sopinut treffikumppaninsa kanssa ollaanko vain kavereita vai jatketaanko tapailua seurusteluna.

Dating-kuvioita Jenkkilän malliin

Suomalainen 33-vuotias Jatta on seurustellut newyorkilaismiehen kanssa puolitoista vuotta, ja keväällä hänen on tarkoitus muuttaa pysyvästi samalle mantereelle, yhteisen katon alle. Jenkkiläisellä mittapuulla tarkasteltuna Jatan kihlauksen on jo korkea aika muuttua avioliitoksi.

– Jenkeissä on isompi sosiaalinen paine pariutua, mennä naimisiin ja perustaa perhe. Monet menevät yksiin jo nuorina. Toisen koulutus, ura ja tulevaisuudensuunnitelmat kiinnostavat, ja suhteissa ollaan aika suunnitelmallisia: vuoden sisällä kihlauksesta naimisiin, kahden vuoden sisällä ensimmäinen lapsi ja niin eteenpäin, Jatta kertoo.

Deittailuvaihe eroaa olennaisesti suomalaisista tavoista.

– Amerikkalainen deittikulttuuri on suomalaisille vieras, vaikka deittailu sanana on vakiintunut myös suomalaiseen käyttöön, Helsingin yliopiston puheviestinnän lehtori Saila Poutiainen selittää.

– Englanninkielistä dating-sanaa ei pystytä kaikkine merkityksineen edes kääntämään suomeksi, sillä Amerikassa siihen liittyy romanttisten odotusten lisäksi aktiivinen valinta ja sitoutumattomuus, joka vasta edeltää mahdollista vakiintuneempaa seurustelun vaihetta.

Suomalainen Kirsi, 31v, asui Yhdysvalloissa nuorempana ja vielä Suomeen palattuaankin hän tapaili silloin tällöin amerikkalaisia.

– Amerikassa deittailu on hyvin yleistä; on ihan okei deittailla useampaa ihmistä samaan aikaan. Jos sanot, että ”I'm dating him”, niin se ei vielä tarkoita, että seurustelet vakavasti. Vasta, kun olette kumppanisi kanssa päättäneet olla exclusive, niin silloin vasta olet niin sanotusti pois markkinoilta, Kirsi kertoo.

Jatan mielestä käytännön erot näkyvät ennen kaikkea treffailuun suhtautumisessa. Amerikassa deittausta ei oteta kovin vakavasti.

– Ihmiset voivat olla aika kyynisiä deittailun suhteen, ja etenkin naiset tuntuvat leikkivän vaikeasti tavoiteltavaa. Suomessa ollaan ehkä suorempia ja käyttäydytään paremmin, ei esimerkiksi olla puolta tuntia myöhässä treffeiltä, Jatta sanoo.

Amerikkalaisilla treffeillä mies todennäköisesti maksaa viulut, ja romantiikkaa on luvassa, vaikka mitään sitoumuksia ei ole tehty. Perinteiseen tapaan mies on yleensä se, joka ehdottaa treffejä. Tapa on juurtunut tiukkaan myös isoihin kaupunkeihin, joissa treffikuviot ovat muuten vapaampia.

Itse deittiprosessi on aika vanhanaikainen Amerikassa. Mies yleensä pyytää treffeille, hakee kotoa kumppaninsa ja maksaa lopuksi laskun. Nuorempana oli tapana, että treffiseuralainen tuotiin kotiin tapaamaan vanhempia ennen kuin lähdettiin ulos, Kirsi muistelee omia kokemuksiaan.

Suomalaista tasa-arvoa henkeen ja vereen?

Treffeillä erot suomalaisen ja amerikkalaisen deittikulttuurin välillä näkyvät Kirsin mielestä erityisesti tasa-arvossa. Se ei kaikissa tapauksissa ole plussaa suomalaisille miehille.

– Suomessa on selkeästi tasa-arvoisempaa eli myös nainen voi pyytää treffeille, ja usein joutuukin pyytämään. Treffipaikalle molemmat saapuvat omin neuvoin, ja myös maksut menevät yleensä puoliksi, tai sitten sovitaan, että mies maksaa vaikka ruoan ja nainen juomat, Kirsi sanoo.

Suomessa yllättävintä ulkomaalaisille naisille onkin yleensä se, että miehet saattavat odottaa naiselta kutsua treffeille. Espanjalaisille ja amerikkalaisille naisille kynnys pyytää miestä treffeille on korkea. Lisäksi rahojen laskeminen ja kauniiden sanojen puute aiheuttavat hämmennystä treffeillä.

– Kotimaassani mies ilman muuta jo heti tavatessamme huomaa uuden mekkoni ja kehaisee ainakin kerran tukkaani tai silmiäni. Toisaalta, sitten kun suomalainen mies vihdoin sanoo jotain, hän todella tarkoittaa sitä, Suomeen muuttanut espanjalaisnainen kertoo.

Raha-asioista saa treffeillä paljon tunteita pintaan. Monien oman tuttavapiirini suomalaisnaisten mielestä laskun tiukka puolittaminen ja senttien laskeminen baaritiskillä tai ravintolapöydässä on häiritsevää eikä sitä pidetä miehekkäänä laisinkaan.

Tapa pistää laskut puoliksi ei kuitenkaan ole yksiselitteisesti vain miesten aikaansaama. Monia miehiä häiritsee suunnattomasti naisten vaatimus saada maksaa oma laskunsa.

– En minä yritä kenenkään perusoikeuksia talloa, jos haluan tarjota kahvin tai viinilasillisen naiselle, jota pidän viehättävänä. Haluan vain osoittaa, että arvostan hänen seuraansa, perustelee kolmekymppinen mies Helsingistä.

Tunnustan, että itselläni kesti pitkään opetella pois suomalaisesta tavasta pistää laskut puoliksi. Olen aina maailmalla liikkuessani varautunut maksamaan oman osuuteni, mutta nykyään kun mies tarjoutuu maksamaan, osaan jo hymyillä luontevasti ja kiittää siitä.

Eikä se heilauta kokemustani tasa-arvosta suuntaan tai toiseen.

Välimerellistä rakkautta

Espanjalaisen deittailukulttuurin sijoittaisin noin vuoden kokemuksellani jonnekin suomalaisen ja amerikkalaisen mallin väliin. Espanjassakin voi huoletta tapailla pidemmän aikaa sitoutumatta sen kummemmin deittailukumppaniin, mutta toisaalta romanttinen kiinnostus tuntuu olevan kummallekin osapuolelle selvä. Kuinkas muuten – flirttailu ja seksuaalisuus ovat Välimeren maissa ainakin Pohjolan leveyspiireihin verrattuna korostetummin esillä.

Espanjalainen Rico, 38, on tapaillut naisia sekä kotimaassaan että Suomessa. Pääpiirteittäin deittailun tavat noudattavat samoja linjoja, mutta muutama yksityiskohta eroaa miehen mielestä selvästi.

– Ensinnäkin, Espanjassa naisille tuodaan kukkia ja se on ihan normaalia, mutta suomalaisnaiset saavat siitä shokin, Rico nauraa muistellessaan erään suomalaisnaisen reaktiota tarjottuun kukkapuskaan.

Espanjassa myös panostetaan romantiikkaan Ricon mielestä enemmän – kukat ja herrasmiehen eleet kuuluvat asiaan, vaikka talouskriisin myötä miehet eivät välttämättä enää tarjoa ravintoloissa ihan yhtä auliisti kuin aikaisemmin. Eikä yksikään mies unohda kehua naisensa kauneutta päivittäin.

Toinen asia, mikä eroaa suuresti espanjalaisessa ja suomalaisessa deittailukulttuurissa on suomalaisnaisten suorasukaisuus. He sanovat melko nopeasti ja suoraan, jos haluavat olla vain ystäviä kanssasi. Espanjalaisnaiset pelaavat miehillä enemmän, Rico selittää.

Espanjassa miehen tehtävä on juosta naisen perässä, kunnes nainen ystävällisesti antaa luvan jatkotoimenpiteille. Suomalaiset naiset sen sijaan tekevät kantansa pian selväksi ja myös kutsuvat nopeammin ja helpommin luoksensa kylään.

– Espanjassa sen sijaan miehet kutsuvat naista uudestaan ja uudestaan kahville, treffeille tai kotiinsa, kunnes nainen vihdoin suostuu tulemaan.

Kolmekymppinen miespuolinen espanjalaistuttuni tiivistää tilanteen omassa ystäväpiirissään seuraavasti:

– Aikaisemmin naiset halusivat sitoutua ja löytää vakituisen poikaystävän, ja me miehet saimme valita. Nyt se on jotenkin kääntynyt. Naiset haluavat olla sinkkuja ja tapailla monia miehiä vapaasti eikä miesten ole helppo saada naista sitoutumaan vaikka kaipaisivatkin vakisuhdetta.

Mitä pidempään olen itse seurannut tilannetta paikan päällä Espanjassa, sitä enemmän todelta se vaikuttaa: miehillä on suuri suu, mutta puhe on vain puhetta. He tuntuvat ihan tosissaan etsivän kumppania ja myös pitävät löytämästään naisesta mustasukkaisesti kiinni.

Naiset puolestaan ovat tottuneet kauniisiin sanoihin ja miesten vaivannäköön; heidän rakkautensa pitää ansaita.

Kulttuuriset deittailukuviot vaihtoon!

Stereotypiat ovat stereotypioita, mutta jotakin tästä kaikesta voi oppia.

  • Jos Yhdysvalloista tuotaisiin suomalaiseen malliin hieman kepeyttä, voisivat suomalaisetkin tapailla ja tutustua toisiinsa ilman paineita siitä, että toinen haluaa jo toisilla treffeillä yökylään tai että viikon päästä vaihdetaan fb-status seurusteluksi. Treffejä ei kuitenkaan kannata pitää amerikkalaiseen tapaan liian keveinä. Anna itsestäsi jotain ja ole läsnä: aitous on valttia joka maassa.
  • Espanjalaisten tapa jakaa kehuja ja tunteita tekee ihmeitä suomalaisten lattealle itsetunnolle ja pistää pientä pilkettä silmäkulmaan. Kukapa ei haluaisi kuulla olevansa seksikäs ja kaunis! Vältä kuitenkin liikaa flirttaamista - yliyritys ärsyttää.
  • Suomalaisten miesten haluttomuus maksaa laskua tulkitaan monesti pihistelyksi tai kiinnostuksen puutteeksi. Treffeillä kannattaa ensivaikutelmaan kiinnittää huomiota, joten jos rahasi ovat vähissä, suunnittele treffipaikka etukäteen varoillesi sopivaksi.
  • Jenkkilässä ja Espanjassa puolestaan pieni annos suomalaista suoruutta ja vilpittömyyttä voisi toimia kyynistymistä estävänä rokotuksena. Deittaus ei ole pelkkää peliä – jokainen haluaa jossain vaiheessa löytää jonkun, jota rakastaa oikeasti.

kommentit

USAssa on montaa erilaista deittikulttuuria, niin kuin varmasti muuallakin. Ei saa yleistaa liikaa.

Nykyisin pidetaan aika normaalina, etta ensi treffin jalkeen osapuoli, joka kutsuu, maksaa. Silla tavalla ei tule valittua paikkaa, joka ei sovi kutsutun kukkarolle.

Eli jos mies ehdotti lounastreffia ensi tapaamisella, han maksaa. Ehka toisenkin kerran, tai ainakin ehdottaa 50-50. Sen jalkeen (ellei haluta leikkia Paris Hiltonia, jonka tapaisille jotkut miehet kylla haluavatkin piffata, kenties saadakseen vahvistusta miehekkyyteensa) sopii, etta nainen ehdottaa treffipaikan ja maksaa. Tai tarjoaa aterian kotonaan, tai valmistaa piknikin. Joka tapauksessa jonkinlainen vastavuoroisuus kuuluu asiaan pian, jos deiteista tulee tapa.

Vastavuoroisuuden ei merkitse rahallisesti 50-50, jos nainen on esim laakari ja mies opiskelija. Vaan sita, etta vieraanvaraisuus on molemminpuolinen, eika kukaan loisi.

>Sanna Pe, 2012-03-23 19:22

Mikä tässä nyt on takana, kun vertaillaan kulttuurieroja. Yhdysvalloissa tuo esimerkki ehkä tarkoittaa valkoista väestönosaa.

Suomalaiset saisivat olla vähemmän tosikkoja. Täällä ollaan kumminkin melko paranoidisia-varsinkin miehet. Suomalaisten miesten pitäisi päästä noista omista komplekseistaan ja äkkiä eroon:kasvaa henkisesti.

Olen itse ollut treffeillä ja yllätyin, kun hän olikin varattu. Deittailu on sinkkujen juttu. Kuka haluaa olla "sivupoka"?

Miksei sitä voi deittailla harrastusten puitteissa?

Varmin keino saada selvää, millainen on, jos lähtee matkalle.

Ei kai deittailu tarkoita ainoastaan kahville tai syömään menemistä?

>jo-o-oo Pe, 2012-03-23 20:09

No, tuon jutun perusteella olen sitten amerikkalainen :) Ilmankos deittailu ei ole kovin hyvin sujunutkaan, tarkoitan netin kautta tutustumisiani. Kun lähden netissä tapaamani miehen / miesten kanssa treffeille, olen deittaamassa. Jos tutustun "tosi elämässä", tapaamisia kutsun treffeiksi.

>Laura Pe, 2012-03-23 21:35

Yhtä asiaa en käsitä: miksi suomalaisnaiselle ei voisi tuoda kukkia? Minä olen aina pitänyt kukista, ja on aina ihana yllätys saada niitä. Minulle on jopa esitetty serenadeja.

>Riikka La, 2012-03-24 01:58

Kun mies kiertäen ja kaartaen yrittää ilmaista halunsa saada pimpukkaa. Jotkut naiset loukkantuvat tästä. Mitä muuta tarkoitua miehillä ja naisilla olisi. Kun ollaan tanssimassa voi naiselta ekan tanssin aikana kysyä jatkoja. Jos EI niin NEXT tussu. Toimii yli 50% haluaa samaa, oli sitten millainen rengas sormissa.

>MulliKulli La, 2012-03-24 15:22

Mielenkiintoinen artikkeli seuranhakemisen kulttuurieroista. Itse olen jonkin verran viettänyt aikaani ulkomailla, en kuitenkaan artikkelissa käytetyissä esimerkki maissa, ja vastaavanlaisia eroavaisuuksia on tullut vastaan.

Joissain maissa esimerkiksi treffien nais-osapuolella saattaa olla ns. eisliina, eli hyvä ystävä tai sisko, useammankin kerran alkuun trefeillä mukana, ennen kuin edes pääsee viettämään aikaa kahdestaan. Maassa maan tavalla..
:)

>Seuranhakua harrastava Ma, 2012-07-09 10:06

lisää kommentti

linkit

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä