Ei roinaa, vaan aito laatulahja!

Laatulahja on saajalleen mieluisa ja sopiva. Kuva: Stock.xchang/Charles Thompson

Jouluna sorrutaan ylilyönteihin, ja odotukset perhejuhlien keskipisteessä ovat korkealla. Itsetehdystä lahjasta haistaa jo kaukaa vaivannäön ja rakkauden, mutta jos villapaita ei ole vielä kutimilla, nyt on liian myöhäistä aloittaa. Kumppanille lahjaa valitessa kannattaa pitää mielessä, että hätäpäissä ostettu turhake aiheuttaa vain harmia.

Mitäpä jos tekisit tänä vuonna teidät molemmat onnelliseksi pienillä teoilla?

 

1. Rästit paperille ja pakettiin

– Ehkä paras ei-materialistinen lahja, jonka voin kuvitella, on se, että mieheni lupaisi siivota vaikka varaston tai siivouskaapin. Tai minun sukkalaatikkoni! Vihaan sitä, että se on aina sotkussa, mutta en saa itse mitään aikaiseksi. Joten olisi hienoa saada lahjaksi lappu, jossa lukisi: ”Kulta, siivoan sukkalaatikkosi!” Sillä lapulla sitä voi sitten vielä fiilistelläkin.
Nainen, 34 vuotta

Joka kodissa on jokin kolkka, josta kukaan ei pidä huolta, ja jonka kuntoon laittaminen tuntuu ylivoimaiselta. Yleensä myös parisuhteessa kummallakin osapuolella on jokin asia, jota toista on pitkään pyydetty tekemään.

Mikä olisi parempi lahja kuin se, että keräisit kaikki nuo asiat listalle ja lahjoittaisit listan puolisollesi toteuttamislupauksen kera? Sen jälkeen ei enää tarvitse mankua roikkuvista listoista tai pommin jäljiltä olevista autotalleista – ja parisuhdekin saattaisi saada uutta virtaa, kun toistuvat turhautumisen aiheet loistavat vain poissaolollaan.

 

2. Lahjaksi aikaa harrastusten parissa

Harrastuksiin liittyvät lahjat otetaan yleensä ilolla vastaan, sillä ne antavat samalla lupauksen siitä, että puolisolla on lupa mennä ja ottaa omaa aikaa. Lahjakortti toisen suosimalle kuntosalille tai hartaasti odottamaan konserttisarjaan on varmasti mieluinen.

Aivan ainutlaatuisen lahjasta tekee se, jos annat arvostusta toisen mielenkiinnon kohteelle ja näet hieman ylimääräistä vaivaa.

Jos esimerkiksi matkailu on se toisen juttu, mutta omasta lahjabudjetista ei lohkea lentolippuja, voi ratkaisu löytyä lähimatkailusta. Räätälöi loma lähellä – etsi lähikaupungeista kiinnostavia kohteita ja yksityiskohtia, tutki hieman historiaa ja tee vierailusuunnitelma. Kaukomaiden kaipuuseen puolestaan saa varsin edullista ensiapua varaamalla kumppanille paikan esimerkiksi työväenopistojen kulttuuri- tai kielikursseilta.

– Mieheni on kiinnostunut Suomen historiasta ja arkkitehtuurista, joten hankin hänelle lahjaksi aihetta käsittelevän teoksen ja vein hänet Suomenlinnaan opastetulle kiertokävelylle. Toki pakettiin kuului myös brunssiaamiainen. Toisen kerran vein hänet Helsingin arkkitehtuuria esittelevälle kiertoajelulle ja kävimme illallisella. Mieheni tykkäsi ihan hirveästi!
Nainen, 36 vuotta

Vinkkejä kursseista, tapahtumista, luennoista ja opastetuista kierroksista löytyy esimerkiksi kaupunkien omilta verkkosivuilta. Avoin yliopisto tarjoaa laajan kirjon luentoja lähes aiheesta kuin aiheesta. Elokuva-arkistojen näytännöistä puolestaan löytyy helmiä elokuvan ystävälle.

 

3. Lahjoita laatuaikaa yhdessä

Kumppanin vuoksi omalle epämukavuusalueelle siirtyminen on aina iso teko, joka ei jätä kylmäksi. Jos kumppanisi on vannoutunut penkkiurheilija, pääsylippuakin enemmän hän saattaisi ilahtua siitä, että lähtisit edes kerran seuraksi peliin. Myöskään kaksituntinen oopperassa ja viinilasillinen musiikkielämyksen päälle on tuskin mahdoton kärsimys toisen mieliksi.

Testaamisen arvoista voisi olla myös kokea yhdessä jotakin ihan uutta. Miltä kuulostaisi esimerkiksi parisalsatunnit, sukelluskurssi, savenvalanta tai hevosvaellus luonnossa?

Laatuajan tarvitse olla kallista - yhtä hyvin voit lahjoittaa kumppanillesi koko vuodeksi yhteiset torstai-illan sauvakävelylenkit tai sunnuntaisaunat jalkahieronnalla.

– Myös se, että mies ajaa partansa, pukeutuu ja vie vaimonsa vaikka syömään kaksin toimii. Itse tykkäisin tosi paljon, jos vaimoni laittautuisi ihan vain minua varten ja lähtisi viettämään iltaa kanssani kerrankin ilman lapsia. Yleensä, jos laittaudumme, teemme sen esimerkiksi työhaastattelun tai jonkin juhlatilaisuuden takia. Mutta nyt olisi hyvä mahdollisuus tehdä se ihan vain sitä toista varten.
Mies, 34 vuotta

– Mies oli muualla päin Suomea ja minä riuduin töissä, kun lomaa ei herunut. Sain lahjaksi lentoliput pikavisiitille hänen luokseen. Ihan ykkösyllätys! Toisella kertaa paketista tuli yhden yön hotelliloma ja kylpyläreissu yhdessä.
Nainen, 31 vuotta


4. Anna pala tähtitaivasta

Anna lahjaksi kalenteri ja merkkaa sinne päivä, jolloin lapset on järjestetty hoitoon ja molemmilla vapaa ilta yhdessä. Laita musiikkia taustalle, sytytä kynttilät ja tee hyvää ruokaa. Jos et yleensä suostu hieromaan, tarjoudu tekemään se nyt.

Kumppania ei tarvitse välttämättä viedä Pariisiin asti, jotta ilta olisi täydellinen. Romanttinen ele jää mieleen eikä sen järjestämiseen tarvita juuri muuta kuin mielikuvitusta.

– Paras lahja, jonka olen poikaystävältäni saanut ei ollut se, että hän osti minulle uuden näytön tietokoneeseeni, vaan se, että hän esitti siltä itse minulle tekemänsä laulun. Illallisen jälkeen hän katosi puoleksi tunniksi kerrostalon takapihalle sytyttämään kynttilöitä sanojen muotoon. Kulut nolla euroa, mutta muisto ei katoa koskaan!
Nainen, 30 vuotta


5. Hanki käyttötavaraa

Jos elämyslahjaa ei löydy, käyttötavara eli esimerkiksi kumppanille mieluinen kosmetiikkatuote tai hajuste on varma valinta pakettiin. Myös hieman harvinaisemmat ruokatavarat ja herkut toimivat.

Oikea laatulahja on saajalleen mieluinen ja sopiva, turhaa tavaraa ekologisempi vaihtoehto.

– Mieheni ei arvosta tavaraa tai ylipäätään minkäänlaisten ei-käytännöllisten lahjojen antamista, joten hankin hänelle kätevän lehtikorin ja keräsin sinne kaikki hänen lempiherkkunsa. Kyllä oli miehellä suu muikeana pitkään!
Nainen, 29 vuotta

– Meillä sovittiin, ettei osteta mitään tavaraa tänä vuonna, joten kävin hakemassa paketin paria lajia tuoretta belgialaista laatusuklaata. Tiedän, että naiseni tykkää.
Mies, 36 vuotta

kommentit

Hyviä ideoita!

Ja kerrankin myös miehille suunnattuja, siis heitä kehotetaan tekemään jotain naisen hyväksi. Yleensä ohjeet ovat aina sitä, miten nainen voi hemmotella miestä.

>TP To, 2011-12-22 14:39

Tästä intoutuneena kirjoitin kauneuslahjalistan:

http://sulo2011.blogspot.com/2011/12/olotilassa-oli-kiva-lista-lahjaideo...

>Sulo To, 2011-12-22 23:09

Kyllä se niin on, että naiselle joululahjan ostaminen on vain yksi monista haasteista vuodessa. Hyvänä kakkosena tulee ystävänpäivä, syntymäpäivä sekä avioliiton vuosipäivä.

Kohta ei enää tarvitse ostella, ainakaan avioliiton kunniaksi.

>Joululahja naiselle Ke, 2012-03-14 21:40

Niille jotka vielä jaksavat, kannattaa katsella täältä vinkkejä: http://www.perhesivut.com/joululahja-naiselle/

>Joululahja naiselle Ke, 2012-03-14 21:41

lisää kommentti

linkit

Älä osta näitä naiselle!
(jos hän ei ole niitä pyytänyt)

1. Vääränkokoinen alusasu
2.
Siivous- tai keittiöväline
3.
Laihdutusryhmän jäsenyys tai kuntosalikortti

”Isäni osti muotia ja kauniita esineitä rakastavalle äidilleni joululahjaksi harmaat villasukat. Äitini heitti ne takkaan ja poltti ne! Hän oli tehnyt kaikkensa perhejoulun eteen eikä mies sen vertaa tuntenut vaimoaan.”
Nainen, 63 vuotta

Älä osta näitä miehelle!
(jos hän ei ole niitä pyytänyt)

1.
Elämänhallintaopas tai runokirja
2.
Söpöt sisustustavarat
3.
Sydänkuvioidut alushousut tai pyjama

”Jääkiekko ja autovehkeet toimivat aina, mutta ringette, rytminen voimistelu tai runous eivät ikinä!”
Mies, 30 vuotta

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä