Hempukka menee miehiin - Raskausutelut

Jokos siellä on jotain näkkileipää merkittävämpää? Kuva: stock.xhng

Huh, mitä sanontoja. Ja näitä saa kuulla, kun tulee tiettyyn ikään ja on joku, jonka kanssa elämäänsä jakaa. Vaikka moni pariskunta elelee vanhanaikaisesti sanottuna susiparina eli ei aio naimisiin, siitä udellaan toistuvasti. Mutta vielä enemmän kansaa kiinnostaa se, milloin nainen on raskaana. Joko nyt? Jos ei vielä ole, niin milloin aikoo hankkiutua?

Ympäripyöreään muminaan saa vastareaktiona rakentavia neuvoja sekä suurisilmäistä päivittelyä ajanhaaskauksesta. Sillä eihän se naisen kroppa ikuisesti lisääntymiskykyinen ole ja kyllä nyt varmaan jo biologinen kello raksuttaa kovaa, kun nuoremmillakin on jo jälkikasvua. Jos ei raksuta, niin pistetään raksuttamaan! Niin. Hyvä, että asiasta muistetaan muistuttaa, ettei vaan menisi aika sivu suun. Tik tak.  

Jos on tunteettoman kylmä eikä välitä rouvien sydämentykytyksistä, niin utelun saa nopeasti vähenemään tarjoamalla tiedoksi puhdasta faktaa. Tämä tulee todeta ystävällisesti ja hienovaraisella äänellä, pienen hymyn kanssa tarjoiltuna. ”Kiitos kysymästä, Martta-täti, olimme toissailtana puolisen tuntia yhdynnässä Pekan kanssa, joten ihan vielä emme tiedä onko munasolu hedelmöitynyt.

Lastenteosta kysyminen voi olla vaarallista. Sitä saattaa survaista suoraan ammottavaan haavaan, kun lasta halutaan, mutta yrityksistä huolimatta sitä ei kuulu eikä näy. Suru häivähtää kasvoilla puolen sekunnin ajan, ja koko kysymys yritetään ohittaa jotain vaivaantuneesti vastaten. Hyvää tarkoittava utelu saa kivun taas jäytämään rintaa.

Lisääntymisintoilija aiheuttaa myös vähemmän dramaattisia hetkiä. Kun kermakakku ja jäätelö ovat päässeet ahteria pullistamaan, niin tarkoituksellisia katseita ja tietäväisiä hymyjä alkaa sadella. Hyvät hyssykät sentään, se on vain rasvaa! Olen viihtynyt jääkaapin antimilla ja toteuttanut laiskuuden kuolemansyntiä sohvalla. Kuka ei olisi? Siitä seurauksena ovat rasvasoluni imeneet itsensä turvoksiin ja pyöristäneet mahani, reiteni, takapuoleni ja käsivarteni. Koittakaa kestää, sisuksissa ei aina lymyä jotain läskiä ihmeellisempää.

Lähes jokaista tuntuu kiinnostavan tuttavapiirissä olevien naisten lisääntymiset ja lisääntymisaikeet. On sitä tullut itsekin asiasta kysyttyä. Ei tosin senhetkisestä tilasta, ettei käy vanhanaikaisesti, vaan suunnitelmista. Vaikka on normaalia, ettei jokainen lapsia hanki, meissä asuu silti syvällä ikivanha oletus (sekä odotus), että se olisi naisen elämän normaali jatke. Aikanaan naapurini tokaisi, että naisen ruumiini ja koko olemassaoloni tarkoitus oli menossa hukkaan, kun en ollut jo perustanut perhettä. Olin tuolloin vasta vähän yli parikymppinen.

 

Hempukan olotila on poikinut useita kysyjiä. Onko se kantavana? Ei vielä tiedetä, vasta ultra sen kertoo muutaman hetken päästä. Kotiväkeä ei utelu haittaa eikä Hempukkaakaan. Päinvastoin; kun kysyjä kohdataan, Hempukka heittäytyy iloisesti selälleen maahan ja nauttii joka hetkestä, mitä sen vatsalle suodaan. Vihdoin ihminen tajuaa miksi on olemassa – tietysti mahan rapsuttelua varten!

Koirasta ei alkuvaiheessa pysty päättelemään onko se tiine vai ei. Nartulla tapahtuu joka tapauksessa samat muutokset kehossaan, esimerkiksi progesteroni-hormonin määrä veressä nousee. Monesti puhutaan valeraskaudesta, kun hormonaaliset oireet näkyvät ulospäin, vaikka fysiologiset muutokset juoksun jälkeen ovat aina samat. Jollakin voi esiintyä pahoinvointia ensimmäisinä tiineysviikkoina ja toinen taas voi olla tavallista iloisempi, mutta monesti mitään kummempia merkkejä ei ennen neljättä tiineysviikkoa ole.

Jos Hempukka on tiine, ovat hedelmöityneet munasolut kiinnittymässä tai kiinnittyneet kohdunseinämiin ja alkaneet muodostaa istukkaa. Munasoluissa on myös tapahtunut jo sen verran solutason jakautumista, että niitä voi kutsua jo alkioiksi.

Hempukka on ollut pari päivää pahoinvoiva, mutta alkioiden sijaan sillä voi yksinkertaisesti olla mahanpuruja...

 

Hempukan maha saa olla huomion keskipisteenä. Kuva: Ada Pykäläniemi

Lue muut Hempukka menee miehiin -sarjan osat täällä.

kommentit

Kun kävi sattumalta ilmi, ettemme halua lapsia, ystävä henkäisi: "Mä katsoinkin että sulla on... kiva paita." Aivan, olin ostanut uuden, vaihteeksi löysän kangaspaidan. Eikä ystävän katse ollut jäänyt huomaamatta. Eikä hän ollut edes ainoa, joka tuijottaa mahan seutua kun tavataan.

>Friida La, 2012-02-18 18:37

lisää kommentti

linkit

Hempukka menee miehiin - huomioita naiseudesta ja koiranelämästä

Sarjassa seurataan Hempukka-nimisen kultaisennoutajan perheenlisäykseen tähtäävää matkaa sulhasvalinnasta alkaen. Samalla avautuu herkullinen tilaisuus pohtia myös naiseutta.

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä