Parisuhteen kevätremontti

Parisuhteen keväthuolto. Kuva: stock.xchng

Ärsyttävillä piirteillä on taipumus kasvaa. Miksi tuo aina jättää vessanpöntön kannen auki tai onko tuon pakko maiskuttaa noin kovaa? Samalla odottaa maiskuttavan kanssaeläjän tyydyttävän juuri minun tarpeitani.

Talven työkiireet ovat voineet syödä kaiken yhteisen ajan niin, että kumppania ei ole paljoa nähnyt, saatika sitten koskenut. Parisuhteen keväthuolto onkin hyvä aloittaa oman tilanteen kartoituksella.


1. Mitkä ovat omat tunteesi, toiveesi ja pettymyksesi suhteessa kumppaniisi?

Istu alas, ota vaikka kynä ja paperi avuksi. Mieti rauhassa, millaisena parisuhteesi näyttäytyy juuri nyt. Kirjoita paperille kaikki parisuhteeseesi liittyvät ajatukset. Kun olet valmis, hae kuppi kahvi tai teetä ja lue läpi paperille kirjaamasi asiat.

  • Mieti, mitkä kirjaamistasi asioista ovat todellisia ja mitkä kuvitelmia
  • Mieti, mitkä asiat liittyvät kumppaniisi tai mitkä ovat hänen aikaansaamiaan

Pyri olemaan rehellinen, koska jos valehtelet, valehtelet vain itsellesi. Tällä tavoin saat eroteltua tunneviidakostasi ne asiat, jotka muodostavat suhteesi ja käsityksesi kumppanistasi. Pettymys kumppaniin aiheutuu yleensä monista asiosta. Kumppanin piirteet ja käyttäytyminen ovat vain yksi niistä.

On hyvä oivaltaa, että kumppanin tehtävä ei ole tehdä minua - tai siis sinua - onnelliseksi. Hyvä parisuhde perustuu tasavertaisuuteen, jossa molemmat osapuolet ovat antajina ja saajina. 


2. Kun inventaario on tehty, voit ryhtyä parisuhteen kevätremonttiin

Muistele, mikä piirre kumppanissasi herätti aikoinaan ihastuksen. Onko sitä vielä olemassa...? Onko sitä olemassa edes vähän? Voisiko piirrettä löytää, jos katsoisi oikein tarkasti? Jos onnistut tunnistamaan tämän piirteen, ota siitä kiinni ja kasvata sitä.

Sano jotain kaunista kumppanistasi. Tällä voit vahvistaa vanhaa ihastuksen tunnettasi.

Työnnä syrjään kumppanin pienet ärsyttävät piirteet. Maiskuttelun sijaan kuuntele, mitä kumppanisi sanoo. Aina arjen puheenaiheet eivät ole kummoisia, mutta kevätremontin aikana kannattaa panostaa myötäelävään kuunteluun. Väsähtäneessä parisuhteessa keskustelu muuttuu usein nokitteluksi.

Miettikää yhdessä jokin yhteinen asia, toive tai tulevaisuudensuunnitelma. Sen ei tarvitse olla suuri, mutta sen olisi hyvä olla toteuttamiskelpoinen. Iso riippumatto parvekkeelle, fillariretki naapurikaupunkiin tai eroottinen hetki retkiolosuhteissa.

Koskettaminen, halaaminen ja suukottelu unohtuu usein arjen keskellä. Se voi alkaa tuntua jopa oudolta tai kiusalliselta. Kun koskettaminen vähenee, niin rakastelun kynnys kasvaa. Ylitä kiusallinen olo ja suutele. Löydä kumppanisi uudelleen!


Lähteet:
 Psykologi Brenda Shoshanna, Gary & Barbara Rosberg: Renewing You Love: Devotions for Couples; Väestöliitto 

kommentit

Ei kommentteja.

lisää kommentti

linkit

kysely

Missä kunnossa parisuhteesi on?

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä