Pitkät erojaksot voivat myös vahvistaa parisuhdetta

Pitkät erojaksot voivat olla parisuhteessa haastavia ja raskaita, mutta toisaalta ne voivat myös vahvistaa suhdetta. Kaksi kolmekymppistä naista kertoo millaista on, kun puoliso on lähes puolet vuodesta poissa.


Alku on aina vaikein

Kun mies lähtee reissuun, toistuu aina sama kaava. Helsinkiläinen Anne Hurme alkaa pari päivää ennen lähtöä hermoilla ja leikkiä ajatuksella, ettei mies lähtisikään. Mutta heti kun ovi sulkeutuu, on otettava reipas asenne. Anne pitää itsestään huolta harrastamalla, urheilemalla ja tapaamalla ystäviään ja perhettään.

Anne elää ison osan vuodesta yksin. Kuva: Hertta Päivärinta- Pitää pysyä vahvana kun toinen lähtee, ettei vajoa suruun ja itsesääliin. Matkan pituus saattaa aluksi tuntua sietämättömältä, kertoo Anne.

Annen vaellusopaspuoliso on kerrallaan useamman kuukauden pois, yhteensä puolet vuodesta. Työ vie miehen myös seuduille, joissa televerkot eivät toimi. Tukalia tunteita tulee silloin, kun puhelinyhteyttä ei ole. Välillä pari on ollut jopa kolme viikkoa ilman puheyhteyttä.


Muiden asenne voi satuttaa

Suurin tuki tulee läheltä: omalta mieheltä ja siskolta. Vaikka toinen on fyysisesti kaukana, on hän aina lähellä. Osa Annen perheestä ja kavereista ei ymmärrä parin elämää ja toivoisi Annelle "kunnon parisuhdetta".

- Ikävintä on, kun pitää todistella muille, että tässä ollaan ihan normaalissa parisuhteessa. Moni tuttavistamme ei pysty käsittämään suhdettamme. Saan usein ikäviä tiedusteluja aiheesta. On välillä vaikea sanoa, missä menee ihmettelyn, syyllistämisen ja vähättelyn raja!


Hyvä suhde perustuu yhdessäolon ja erillisyyden sääntelyyn

Se, että Annen ei ole ennen tätä haastattelua tarvinnut miettiä, kuinka paljon mies on pois, kertoo naisen terveestä suhtautumisesta eroihin.

Vaikka ikävä on välillä kova, ei Anne koe jääneensä paitsi mistään, päinvastoin: Pari on ollut yhdessä reilut yksitoista vuotta ja tehnyt paljon reissuja myös yhdessä. Annen onkin ollut helppo hyväksyä miehen reissaaminen, koska matkustus ja luonto ovat myös itseä lähellä.

Annen mukaan parisuhteelle ei ole välttämättä hyväksi jatkuva yhdessäolo.

- Kun joutuu kokemaan paljon tunteita eri skaaloilla, tulee suhdetta hoidettua eri tavalla kuin tavallisessa arjessa. Siinä suhde voi unohtua sohvan uumeniin!

Yhdessäolo on erojakson jälkeen ihanaa.

- Välillä ei edes malttaisi nukkua, kun voisi vain tuijotella toista.


Lapsen saamisen myötä yksinolo muuttuu

HelsinKirsi viettää aikaa kaksin lapsen kanssa, kun muusikkomies on maailmalla. Kuva: Hertta Päivärintakiläinen Kirsi Sälliluoma laskee muusikkomiehensä olleen poissa sata päivää lapsen syntymän jälkeen. Lapsi on nyt reilun vuoden ikäinen. Pari on ollut yhdessä kymmenen vuotta. Vaikka lapsen myötä erojaksot ovat helpottaneet tunnetasolla, käytännön elämä on muuttunut vaikeammaksi.

- Ikävä miestä on edelleen aina, vaikka tunne  saattaakin hävitä arjen kiireen alle. Kuitenkin myös yksinäisyyden tunne on lapsen myötä kadonnut - välillä jopa toivoisi ehtivänsä tuntea yksinäisyyden!

Toisen käsiparin puuttuminen lapsiarjesta on ajoittain rankkaa. Omaa aikaa ei aina ole edes suihkussa tai vessassa käymiseen, mikä on raskasta. Ristiriitaisia tunteita aiheuttaa myös lapsen kasvun myötä syntyvien uusien rutiinien opettaminen miehelle aina uudelleen.

Tukalissa tilanteissa Kirsille on tärkeintä perheen ja ystäväpiirin tuki. Kaikkein eniten auttavat puhelut oman miehen ja äidin kanssa.


Muusikon vaimo on bändin fani

- Välillä harmittaa, kun toinen on maailmalla tekemässä kaikkea kivaa. Kesäviikonloppuina, jolloin mies oli keikoilla, oli tylsää, kun ulkoa kuului elämän ääniä ja itse istui yksin kotona, lapsen nukkuessa.

Kirsi ei kuitenkaan ole kateellinen miehelleen.

- Tiedän, että pääsen vielä itsekin maailmalle, ja ennen lasta reissasin paljon. Mieshän tässä jää enemmän asioista paitsi, kun pieni lapsi kehittyy niin nopeasti.

Onneksi nykyteknologia mahdollistaa lapsen kasvusta raportoimisen. Ensimmäisestä pottakakasta lähti kuva Provinssirockiin.

Kirsi suhtautuu miehen työhön käytännöllisen järkevästi ja huomauttaa, että on tärkeää olla itse bändin fani: kannustaminen ja miehen menestyksestä riemuitseminen antaa merkityksen ikävälle. Luonteeltaan mustasukkainen ihminen ei Kirsin mukaan tämänkaltaisessa suhteessa voisi olla.

Miehen menestys tuo myös taloudellista turvaa, ja sen myötä Kirsi pystyy olemaan kotiäitinä.


Ihanaa ikävöintiä

Toisen poissaolossa voi olla ikävän lisäksi myös paljon hyvää. Pitkä suhde saa uutta pontta, kun ei olla koko ajan yhdessä. Ikävä voi olla maailman ihanin tunne, josta tulee ahdistuksen sijaan voimavara silloin, kun luottamus on kunnossa.

 

Lue myös: Näin jaksat paremmin - vinkit kaukosuhteeseen

kommentit

Eipä sitten löytynyt ohjelmaan miestä joka on kotona kun nainen on maailmalla. Vai yritettiinkö edes etsiä?

Tiedän että yleensä tämä menee näin päin, mutta ei aina. Ja voidaan myös kysyä, olisiko sukupuolten välinen "työnjako" näin selkeä jos mediassa vaivauduttaisiin useammin esittämään muitakin kuin normien mukaisia esimerkkejä.

>Kiiski To, 2010-11-11 12:08

lisää kommentti

uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä